Curier județean
În județul Alba
Programul "Laptele și cornul" a intrat în linie dreaptă
     Prin programul "Laptele și cornul" în anul școlar 2004-2005 va fi asigurată hrana suplimentară unui număr de 27374 copii din care 16890 elevi ai claselor I-IV și 10484 preșcolari din 706 unități șco­lare, 371 școli cu clasele I-IV și 335 grădinițe. Consiliul județean Al­ba a parcurs la zi etapele de derulare a fazelor licitației electronice.
    Un număr de 15 agenți economici ofertanți au cumpărat Caietul de sarcini, fiind acoperite toate zonele. Dintre aceștia 4 sunt pro­ducători și distribuitori de lapte și produse lactate și 11 pro­ducători și distribuitori de pro­duse de panificație. Anul trecut prețul unui pa­chet de produse "Lapte și corn" a fost de 7000 lei. Anul acesta Guvernul a majorat prețul la 9000 lei. În funcție de acesta Comisia județeană a stabilit prețul de 3500 pentru cornuri și 5500 lei pentru lapte, inclusiv T.V.A. Ofertanții nu au agreat în totalitate aceste pre­țuri, motiv pentru care au avut loc o serie de întâlniri pe această te­mă cu agenții economici la nivelul Consiliului județean și la nivelul Prefecturii. În urma acestor discuții nu au avut loc schimbări, prețul sus menționat rămânând același (3500 lei-cornuri șI 5500 lei-lapte). La preselecția din 4 august 2004 s-au prezentat 10 agenți economici ofertanți. Au fost selectați pentru a participa la licitația propriu-zisă toți cei care au depus documentația necesară. Anterior, în perioada 26-30 iulie 2004 a fost verificată de către Comisia Mixtă îndeplinirea condițiilor pentru livrarea de produse lactate și de panificație în ca­drul aplicării Programului Guvernamental "Lapte și corn" 2004-2005. Condițiile au fost stabilite prin Caietul de sarcini, caiet trans­mis ofertanților. Au fost verificați 5 agenți economici o­fer­tanți, con­sta­tân­du-se că în general unitățile de producție corespund din punct de vedere igienico-sanitar. Excepția a constituit-o Fabrica de pâine Cu­gir, unde se efectuau reparații la acoperișul secției, grupurile sani­tare și vestiarele nu erau igienizate, iar dotarea era necores­pun­ză­toa­re.
    Luni, 16 august, a avut loc licitația electronică. La produsele lac­ta­te pentru preșcolari și elevi firma care a câștigat în toate zonele - Aiud, Câmpeni, Baia de Arieș, Blaj, Ocna Mureș, Alba Iulia, Zlatna, Teiuș, Abrud, Sebeș, Cugir - a fost SC Dorna Brânzeturi, prețul cu care a câștigat licitația fiind de 4622 lei. La produsele de panificație au fost mai mulți câștigători: în zona Aiud - SC Pro-Serana Aiud cu prețul de 2940 lei, în zona Abrud - SC Detunata Pam SA Abrud cu prețul de 2641, în zona Baia de Arieș - SC Detunata Pam SA Abrud cu prețul de 2700, în zona Câmpeni și zona Blaj - SC Răsărit Transport Import Export SRL cu prețul de 2499, în zona Ocna Mureș - SC Onix Family cu prețul de 2200, în zona Sebeș-Cugir - SC Mida Pan SRL cu prețul de 2700, în zona Alba Iulia-Zlatna-Teiuș - Alba Pam cu prețul de 2939. În această săptămână Comisia mixtă nu­mită prin dispoziția președintelui Consiliului județean Alba va efectua controale la unitățile câștigătoare, iar săptămâna viitoare vor fi în­cheiate contractele cu acestea. În cazul în care o unitate nu cores­punde din punct de vedere igienico-sanitar se va renunța la serviciile ei și se va face o nouă licitație doar pentru zona rămasă fără con­tract. Produsele de panificație vor fi livrate la unitățile școlare zilnic, iar produsele lactate săptămânal sau de două ori pe săptămână.
Lavinia IONAȘ

"Sf. Maria" îndoliată la Blaj,
Un tânăr bucovinean a mâncat până când a murit
     Florin Coromelci, în vârstă de 22 de ani, originar din Bucovina, a decedat duminică, 15 august a.c., după ce a servit masa. Tânărul venise de numai două zile în localitate și se aciuase pe lângă gos­podăria unui crescător de capre, la care lucra ca slugă. Duminică, 15 august, proprietarul animalelor a sacrificat o capră și a organizat un ospăț copios cu ocazia sărbătorii creștine "Sf. Maria". După ce s-a înfruptat din bucatele gătite, Florin a început să se simtă rău, fiind trimis la spital, unde a decedat, în ciuda eforturilor depuse de personalul medical pentru a-l salva. Medicul legist Gheorghe Vieru, chemat la fața locului pentru efectuarea autopsiei, a declarat că tâ­nă­rul a decedat din cauza unei pancreatite declanșate pe fondul con­sumului de alimente greu digerabile, cum este carnea de capră.(R.G.)
Sărbătoare la Valea Lungă
     Praznicul Sfintei Marii a fost prilej de mare sărbătoare câm­pe­nească la Valea Lungă, unde Primăria și Consiliul local din loca­litate au organizat o serie de concursuri sportive (fotbal, biciclete, ro­le, triciclete), o expoziție canină, un concurs de dans și un spec­tacol folcloric. Acesta a fost susținut de cântăreți de muzică popu­lară cunoscuți - Alina Pinca, Viorica Telcean, Simi Deac, dar și de ar­tiști amatori din comună - Cristina Căpâlnean, Emilia Trif, Ralu Pușcă, Vasile Pușcă și Lucian Velicea. Numărul mare al parti­ci­panților confirmă faptul că ideea administrației locale a fost una bună, dar reprezintă totodată un îndemn pentru acțiuni similare și în viitor. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.