Editorial
Politica și fotbalul la români
     La fotbal și politică se pricepe toată lumea, glăsuiește o bine­cunoscută zicere a poporului nostru. Nu știu cum se face, dar de ani buni rezultatele sportive, mai cu seamă cele privitoare la sportul rege se aseamănă izbitor de mult cu rezultatele politice. Bineînțeles că alăturarea este nefirească și oarecum forțată. Adevărul este că nu ai nevoie de nu știu ce cunoștințe pentru a face o analiză și a-ți da cu părerea. Contează mai puțin cât de pertinentă și competentă este judecata autorului. Un singur lucru este cert, ceea ce în fotbal se numește "blat", în politică poartă stigmatul corupției.
    Cam de prea multă vreme oamenii de fotbal, dar și alegătorii de rând s-au săturat de astfel de spectacole jalnice și de prost gust. Să ne amintim că în urmă cu câțiva ani, după dezbateri furtunoase, în care s-au înfruntat opinii, aparent ireconciliabile, în final s-a con­venit asupra așa-numitului "moment zero". Câștig de cauză a avut fotbalul, dând șanse egale fiecărui competitor astfel încât să câș­tige cel mai bun. Efectele deciziei luate s-au văzut imediat. Cam­pio­natul s-a revigorat și echipele și-au dovedit adevărata lor valoare.
    Oare de ce n-ar putea să stea la fel lucrurile și în politică? Este regretabil că patrusprezece ani nu se găsește un punct de con­ver­gență a valorilor, indiferent de culoarea lor doctrinară, care să pună mai presus de interesele meschine de moment, interesele generale ale dezvoltării societății românești la standardele europene. Nu ne putem plânge că actualmente clasa politică ar duce lipsă de oa­meni valoroși, animați de bune intenții, capabili să provoace "mo­men­tul zero" și în politică. După pulsul evenimentelor din ultimul timp, s-ar părea că partidele sunt în stare să-și înfrângă orgoliile, să renunțe la avalanșa invectivelor, etichetărilor și atacurilor insidioase la persoană. Începutul ar putea fi chiar maniera în care a fost tran­șată disputa dintre protagoniștii celui mai influent club al țării - PSD. Înfruntările care trenează de mai multă vreme între cei doi lideri, unul președinte al țării, Ion Iliescu, iar celălalt președinte al PSD și premier al României, și-au găsit rezolvarea mai cu seamă după șocul alegerilor locale. Unul dintre combatanți a făcut primul pas și l-a pus pe celălalt în fața realității: ăsta-i viitorul, adică Năstase, ăsta-i trecutul, adică Iliescu. Sunt tot mai mulți cei care opinează că a avut loc un transfer necesar de putere care să o conserve în folosul partidului. Cu sau fără Iliescu, creatorul său de drept, PSD poate merge înainte. Rămâne de văzut dacă predarea ștafetei a fost benefică pentru PSD. Fără Năstase însă este greu de întrevăzut o continuitate cu toți Cozmâncii, Hrebenciucii și alți baroni aflați în efectivele PSD.
    Ar fi interesant, cred, să se observe că nu atât rezultatele de la alegerile locale au fost determinante în criza ivită în PSD, întrucât acestea n-au fost atât de dezastruoase precum s-a spus, cât lupta internă generată de apropierea sfârșitului mandatului prezidențial al lui Ion Iliescu. Adversarii politici liberalo-democrați au izbândit în Capitală și în majoritatea marilor orașe, profitând copios de letargia social-democraților îmbătați cu apă rece de sondajele fanteziste. La toamnă se vor număra bobocii. Ca și în fotbal, însă, miza con­frun­tărilor politice este mai mare decât câștigarea campionatului intern. Importantă este calificarea în Europa.
Sebastian TRUȚĂ