Actualitate
Pentru a vedea cum sunt cheltuite fondurile alo­ca­te de Guvern
Prefectul - în inspecție la spitale
     Prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a inspectat ieri in­vestițiile realizate la spitalele din Alba Iulia, Cugir și Sebeș din cele 24 de miliarde de lei alocate de Guvern pentru 7 unități sanitare din județ. La secția de neurologie a Spitalului județean Alba, lucrările au fost realizate în proporție de 75 la sută, fiind decontate aproximativ jumătate dintre acestea, în valoare de peste 1,5 miliarde de lei. La pavilionul central, execuția lucrărilor este întârziată, fiind executate doar 30 la sută din volumul de lucrări. Au fost decontate 713 mi­lioane de lei din cele 3,2 miliarde alocate, lucrările urmând să fie fi­nalizate luna viitoare. La Cugir, a fost deja reabilitat sistemul de în­călzire, investiția ridicându-se la 2,9 miliarde de lei. Datorită noii cen­trale termice, a spus Mugurel Sârbu, valoarea facturilor la agen­tul termic aproape s-a înjumătățit, pe perioada verii depășind cu pu­țin 20 de milioane de lei lunar. Cel mai mulțumit s-a arătat însă de situația spitalului din Sebeș, unde reparațiile sunt de calitate și au fost finalizate în procent de 60 la sută, fiind făcute deconturi de peste 2 miliarde de lei din cele 5 miliarde alocate. "Nu mai miroase a spital în spital, deci este foarte curat", a menționat prefectul, care va inspecta săptămâna viitoare și spitalele din Abrud, Câmpeni, A­iud și Blaj. Prefectul le-a atras atenția directorilor unităților sanitare că nu sunt doar medici, ci și administratori, având responsabilitate "de la poarta spitalului la sala de operații", în cazul neîndeplinirii atri­buțiilor urmând să fie luate măsuri împotriva lor.
Robert GHERGU

La Alba Iulia
Primarul vrea taxă pe șoseaua de centură
     Una dintre marile nemulțumiri ale primarului municipiului Alba Iu­lia, Mircea Hava, este legată de șoseaua de centură a municipiului reședință de județ. Pentru că primăria nu are bani să investească în repararea ei, în ultimii ani starea arterei s-a degradat continuu. Dar chiar dacă ar avea bani, administrația locală nu găsește că este nor­mal ca din banii albaiulienilor să fie întreținută o arteră națională de transport. Administrația pregătește acum documentația necesară pen­tru a trece șoseaua de centură în administrarea Ministerului Trans­porturilor, Construcțiilor și Turismului, dar dacă acest demers se va solda cu un eșec, atunci pentru a face rost de fondurile nece­sare întreținerii șoselei va fi pusă o taxă de trecere. Mai trebuie spus că din bugetul local s-au cheltuit deja peste 4 miliarde de lei, bani prin care s-au plătit răscumpărări cetățenilor pe terenul cărora s-a construit șoseaua de centură. Mircea Hava este nemulțumit că deși cetățenii și transportatorii din Alba Iulia plătesc tot felul de taxe de drum și altele asemenea, ele se duc toate la MTCT care le redis­tribuie după bunul plac, astfel încât prea puțini din banii pe care al­baiulienii îi plătesc pentru drumuri mai bune se întorc concret la ei.
Anca DINICĂ

Din cauza pestei porcine,
Târgul de animale din Sebeș a fost închis
•S-a instituit carantină de gradul II pe o perioadă de două luni de zile
     Târgul de animale din Sebeș a fost închis din cauza unui focar de pestă porcină depistat luni, 16 august, în gospodăria unui cetă­țean din municipiu, fiind totodată instituită carantina de gradul II pe o perioadă de două luni de zile. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DVSA), dr. Delia Oltean, după ce Institutul de Diagnostic și Sănă­tate Animale București a confirmat ieri prezența bolii în cazul a 12 purcei din cei 40 crescuți în gospodăria respectivă. Inspectorii DVSA Alba s-au deplasat la fața locului pentru a lua măsurile care se im­pun în astfel de situații. Porcii bolnavi de pestă vor fi uciși, cadavrele animalelor urmând să fie arse și îngropate. Veterinarii vor repeta examenele de laborator, nefiind exclusă posibilitatea ca și ceilalți porci din gospodăria cetățeanului sau din gospodăriile învecinate să fie infestați cu pestă. De asemenea, DVSA Alba a dispus ca toți porcii să fie ținuți în adăposturi, iar câinii să fie legați, pentru a pre­veni răspândirea bolii. Dr. Delia Oltean a menționat că proprietarul animalelor va fi despăgubit, numai dacă se constatată că prevederile legislației veterinare în vigoare au fost respectate. (R.G.)
Ieri,
Minerii de la Baia de Arieș au întrerupt din nou lucrul
     Ortacii din cadrul Sucursalei Miniere Arieșmin Baia de Arieș și-au întrerupt din nou activitatea în cursul zilei de ieri, din cauză că protocolul încheiat după ultimul protest al minerilor nu a fost res­pectat, a declarat într-o conferință de presă, prefectul Mugurel Sâr­bu.
    El a precizat că va lua legătura cu Gavril Baican, secretar de stat la ministerul de resort, pentru a verifica din ce motiv banii datorați de SC Sometra Copșa Mică pentru marfa livrată în avans nu au ajuns la SM Arieșmin. De asemenea, a spus Mugurel Sârbu, va convoca as­tăzi conducerea minei la sediul Prefecturii Alba pentru a fi luate mă­suri astfel încât prevederile protocolului să fie pe viitor onorate.(R.G.)
Dezorganizare pe bani publici
     Ieri, cu doar două zile înainte de sărbătoarea Zilele Sebeșului, Primăria și Consiliul local ale municipiului erau în derută. Deși s-au alocat bani grei, de sute de milioane sau poate mai mult, încă nu se știa cine de ce va răspunde în mod cert. S-a renunțat la "proaspăta tradiție" a sponsorizării din partea renumitei firme locale Niki Ardeal și s-a trecut la cheltuieli pe spesele administrației publice din Se­beș. Nici un comerciant sau "întreprinzător" nu s-a înghesuit să li­citeze locațiile oferite pentru târgul festiv preconizat pentru trei zile. Voci iritate s-au făcut auzite și la aflarea sumelor cu care trebuie remunerați cântăreții ori formațiile care vor întreține atmosfera de voie bună. Dăm cu titlu de exemplu: formația 3 Sud Est - 1950 euro, Re­flex - 800 euro, Talisman - 1500 euro sau Andra - 850 euro. Ta­lentele muzicii populare sunt răsplătite pe sprânceană și în bani strămoșești: Mariana Deac - 15 milioane de lei, Dumitru Sopon - 10 milioane, Nicolae Furdui Iancu - 40 de mi­lioane, Lia Bologa - 7 milioane, Grupul vocal Obârșia Blaj - 7 milioane, iar renumita in­terpretă Veta Biriș este cotată la doar 12 milioane de lei, "ceva" mai puțin decât prezentatoarea Elena Anghel a cărei prestație valorează 15 milioane.
    În atari condiții, locuitorii Sebeșului ar trebui să-și amintească de obiceiurile săsești și să participe la festivitate aducându-și de acasă merindele gata pregătite și eventual scaunul pe care să se așeze. Cât despre bani, au alții grijă să-i chivernisească. (M.I.)
Tragedie rutieră la Blandiana
Doi tineri au murit într-un accident rutier
•Mașina mortuară sosită să transporte cadavrele a fost lovită de un TIR
     O adevărată tragedie s-a produs în noaptea de marți spre mier­curi, pe DN 7, pe raza comunei Blandiana, când doi tineri au murit, iar un al treilea a fost spitalizat, în stare de comă, în urma unui accident rutier. Potrivit poliției, Petrică Dorin Popa, de 20 de ani, din localitatea Sascut-Bacău, conducea un autoturism BMW, proprie­tate a unui cetățean italian. În mașină se mai aflau Ionel Cobzaru, de 23 de ani, din comuna Vrâncioaia, județul Vrancea și Grigore Catrinoiu, de 34 de ani, originar din județul Buzău, rezident în Ve­rona. Cei trei se întorceau din Italia, intrând în țară în cursul zilei de marți, 17 august, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac. În jurul orei 03.45, pe fondul oboselii acumulate pe drum, șoferul a adormit la volan, izbindu-se puternic pe contrasens de o auto­spe­cială MAN, care aparținea unei firme din Bistrița. Mașina era con­dusă regulamentar din sens opus de Ioan Tiberiu Pap, de 34 de ani, angajat ca șofer la societatea respectivă. În urma impactului violent, Dorin Popa și Ionel Cobzaru au decedat pe loc, unul dintre tineri fi­ind decapitat. Grigore Catrinoiu a suferit leziuni grave la cap și la anebrațul stâng. Pentru scoaterea victimelor dintre rămășițele ma­șinii a fost solicitat echipajul de descarcerare al pompierilor militari din Alba Iulia, care au intervenit aproximativ două ore, răstimp în ca­re circulația pe șoseaua națională a fost oprită. Rănitul a fost trans­portat la Spitalul județean de Urgență din Alba Iulia, fiind internat la secția ATI, în stare de comă, după ce a suferit un traumatism cra­nio-cerebral deschis și s-a ales cu ambele oase ale antebrațului stâng rupte. Fatalitatea a fost cu atât mai mare cu cât mașina mor­tuară sosită de la Sebeș pentru a transporta cadavrele la morga Spi­talului județean Alba, în vederea autopsiei, a fost la rândul ei lovită de un TIR, șoferul fiind transportat la spitalul din Sebeș. Morții au fost aduși, în final, cu o mașină trimisă de la Alba Iulia. Poliția con­tinuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs tragedia.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA, Robert GHERGU

Concert exploziv și joc de artificii la Horea
     Pentru ziua de sâmbătă, 21 august a.c., zi în care debutează la Horea cea de-a IX-a ediție a uneia dintre cele mai mari manifestări mo­țești în aer liber - Sărbătoarea lemnarilor din Munții Apuseni - pri­marul Corneliu Olar ne-a informat că și-a anunțat participarea și re­numita formație bucureșteană de muzică ușoară "GALAX". Fru­moa­sele și talentatele Dana, Angy, Stela și Diana promit tuturor fanilor și tinerilor care vor ajunge sâmbătă seara la Horea că vor avea parte de un concert exploziv. Totodată, prin grija organizatorilor, noaptea, la orele 24.00, va avea loc și un impresionant joc de artificii la poa­lele Fericetului. (T.M.)
În județul Alba
Alianța D.A. merge șnur
     Aceasta este concluzia pe care vicepreședintele PD, Gheorghe Barbu, a tras-o în urma dicuțiilor pe care le-a avut în cursul zilei de ieri cu membrii Consiliului Județean de Coordonare al A.D.A. Alba. Pentru că în județul Alba PD și PNL au ajuns deja să lucreze ca o structură unitară, Gheorghe Barbu este convins că rezultatele pe ca­re Alianța D.A. le va obține la nivelul județului Alba vor fi și mai bune decât cele de la alegerile locale, unde oricum PD și PNL au fost ma­rii câștigători. Pentru alegerile generale, partea de liste care re­vine PD este clară, dar ele vor fi date "pe definitiv" peste două săp­tămâni după o ultimă analiză în cadrul conducerii centrale a par­ti­dului. În ceea ce privește campania electorală, Alianța D.A. va duce o campanie bazată pe programe și pe proiecte, dar și o campanie în care nu vor lipsi criticile dure, dar oneste, la adresa PSD, mai ales cele ce privesc aspecte legate de corupție, de drenarea resurselor fi­nanciare spre clientela politică a PSD și altele. (A.D.)
Astăzi,
Conferință extraordinară a PSD Alba
     Astăzi, de la ora 18.00, va avea loc, la Alba Iulia, Conferința ex­traordinară a PSD Alba pentru desemnarea delegaților organizației ju­dețene a partidului la Congresul extraordinar al PSD. Președintele PSD Alba, prefectul Mugurel Sârbu, a declarat presei că vor fi de­semnați 24 de delegați, lucrările conferinței județene urmând să fie supervizate de Ioan Sasu, membru în Biroul central de coordonare al PSD.(R.G.)
Tamponare frontală pe contrasens
     Marți, 17 august, în jurul orei 21.30, pe DJ 107C, pe raza loca­lității Vințu de Jos, s-a produs un accident rutier în care două per­soane au fost rănite. Conducând un autoturism Lada pe direcția Vin­țu de Jos-Alba Iulia, Constantin Susan, de 23 de ani, din Alba Iulia, a intrat pe contrasens și s-a tamponat frontal cu o autoutilitară Da­cia de Hunedoara, condusă de Constantin Tudorașcu, de 36 de ani, din Petroșani. În urma impactului, pasagerul din mașina Lada, Ioan Mergheș, de 23 de ani, a suferit leziuni multiple și fracturi ale dege­telor de la mâini. Constantin Susan a suferit un traumatism la nas și la stern. În cauză, poliția continuă cercetările. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.