Editorial
Cine-i lupul cel rău?
     Încă de la începutul anului electoral 2004, mai marii tuturor partidelor politice se înghesuiau să ne convingă că vor desfășura cam­panii electorale "curate", bazate pe programe și proiecte, pe dis­cuții pertinente, serioase asupra soluțiilor la problemele eco­no­mice și sociale cu care se confruntă România. Candidații de orice orientare, pentru indiferent ce dregătorie, doreau și doresc încă să ni se prezinte albi și puri, aproape niște martiri care nu au alt scop decât binele cetățeanului român. Un cetățean care în ingratitudinea sa nu le recunoaște meritele, ba mai și îndrăznește să cârtească împotriva lor. În plus nu se prea prezintă la vot, de a trebuit să fie schimbată legea electorală... Da, dar pentru voturile acestui e­lectorat pe care dumnealor îl văd amorf, uituc și uneori chiar prost se bat acum în runda a doua "greii" partidelor parlamentare și ne­parlamentare. Campania electorală "curată" pe care cu toții au promis-o este însă departe. Putem spune în schimb că avem parte deja, din plin, de o campanie electorală cât de poate de murdară, în care atacurile și acuzele de tot felul, încercările de a stabili că întotdeauna doar adeversarul este "lupul cel rău" se întretaie cu replicile tip "eu sunt mai șmecher", "eu sunt născut din spuma mă­rii, deci merit să mă votați".
    Tonul muzicii a fost dat și este temeinic întreținut de pricipalele forțe care se luptă atât pentru obținerea majorității parlamentare - PSD și Alianța Dreptate și Adevăr, cât și pentru câștigarea fotoliului prezidențial - Adrian Năstase și Teodor Stolojan. Dacă a văzut că atacurile la care a fost supus PSD pe tema corupției au dat rezultate, Adrian Năstase s-a găndit că ce-i bun pentru adversari ca tehnică electorală e bun și pentru el și PSD, așa că, nici una, nici două, l-a acuzat pe Stolojan că este ba marioneta lui Traian Bă­sescu, ba instrumentul "mafiei financiar-bancare". Ironic cum îl știm, președintele PSD a amintit și ticurile de atitudine ale adver­sarului: degetul ridicat a amenințare și "scrâșnetul" fiecărei dezba­teri la care candidatul Alianței DA la președinție este invitat. Uitând de comportamentul și acuzele pe care Opoziția le-a pus pe tapet până acum și considerând probabil că unii trebuie doar să critice, iar ceilalți să înghită în tăcere, Teodor Stolojan s-a retras în spatele portarului de la sediul PNL, pe care l-a desemnat să răspundă în locul său, nu înainte de a-l acuza (iar!) pe Adrian Năstase că el es­te cel care a început campania "murdară".
    Sinceri să fim nu știm cine a început-o, pentru că toți o folosesc din plin chiar dacă nu recunosc. Oricum pasarea responsabilității pentru debutul ei, alături de primele atacuri care au avut loc într-o perioadă în care nici măcar precampania nu este în toi, ne dau fiori de groază, creionând caracteristicile acelei luni de campanie legală, în care se va trage cu tot armamentul, cu toată muniția. Cine este "lupul cel rău" (sau mai bine zis "lupul cel mai rău"!) vom afla abia după vot. Unde sunt însă discuțiile serioase pe programe și proiecte promise? Lipsa lor este semn rău, pentru că arată că politicienii noștri, indiferent de orientare nu sunt pregătiți ca, declarându-se în slujba cetățeanului, să și acționeze ca atare.
Anca DINICĂ