Prima pagină Ediția din: 20.8.2004
În urma calamităților
Prefectul Mugurel Sârbu cere peste 100 de miliarde de la Guvern
•Până vin ajutoarele Guvernului, prefectura poate prelua și distribui ajutoarele strânse la Primăria Al­ba Iulia
     În perioada imediat următoare prefectul județului Alba, Mugurel Sârbu, va promova un proiect de hotărâre de guvern pentru a solicita alocarea sumei totale de peste 100 de miliarde de lei destinate plății despăgubirilor în urma daunelor provocate de calamități și pentru realizarea lucrărilor de îmbunătățiri funciare pentru prevenirea altor dezastre. Potrivit unui raport al Comisiei județene de apărare îm­potriva dezastrelor, în perioada 22 iulie-11 august, calamitățile natu­rale care s-au abătut asupra județului au provocat pagube cifrate la aproape 46 de mi­liarde de lei. Din această sumă, peste 41 de mi­lioane vor fi alocate familiilor din Zlatna, Cugir și Întregalde, afectate de calamități. Alte 7,3 miliarde vor fi folosite pentru acoperirea pagu­belor provocate terenurilor agricole, iar 9,6 miliarde pentru drumurile județene. Pentru refacerea drumurilor comunale, podurilor, podețelor etc. afectate în localitățile Zlatna, Cugir, Bucium, Întregalde, Ocoliș și Ceru Băcăinți ar fi necesare 28,2 miliarde de lei. Alte 55 de mi­liarde de lei au fost cerute pentru promovarea de către Compania "Apele Române" a unor noi lucrări de apărare împotriva inundațiilor. Este vorba de regularizarea pârâului Pianu, aval de Strungari, și a râului Ampoi, amonte și aval de Zlatna, amenajarea versanților în localitățile respective și punerea în siguranță a drumurilor, fie prin executarea unor lucrări de artă care să le protejeze, fie prin strămutarea acestora pe alte amplasamente. Este lăudabilă inițiativa prefectului, dar sperăm că ea va avea și finalitate. La fel de lăudabilă este și ideea de a strânge de la cetățeni ajutoare destinate familiilor din zonele calamitate, acțiune care deocamdată s-a derulat doar pațial. Adică primăriile au pus la dispoziție spațiile, iar cetățenii au dat ce le-a prisosit prin gospodărie. La Primăria Alba Iuia de exem­plu s-a adunat un "munte" de ajutoare, dar nu are cine să le trans­porte spre destinatari, pentru că, așa cum a declarat primarul Mir­cea Hava, cine a inițiat acțiunea și a strâns laurii propagandistici tre­buie să se ocupe și de finalizarea ei.
Robert GHERGU

Ziua Porților deschise pe șantierul arheologic de la Roșia Montană
     șantierPe data de 22 august 2004, cu ocazia Zilei Minerului, Muzeul Na­țional de Istorie a României și S.C. Roșia Montană Gold Cor­poration S.A. organizează Ziua Porților Deschise pe șantierul ar­heo­logic Roșia Montană (Al­burnus Maior). Cu acest prilej vor putea fi vizitate de către pu­blic sectoarele în cercetare ale șantierului arheologic (zona Ța­rina și Pârâul Porcului), arheo­logii urmând să răspundă între­bărilor vizitatorilor, precum și spațiile de depozitare ale viitorului Mu­zeul al Mineritului unde sunt păstrate bunurile de patrimoniu mobil descoperite între anii 2000-2003 la Roșia Montană în cadrul cer­cetărilor arheologice de salvare desfășurate în cadrul Programului Național de Cercetare "Alburnus Maior". De asemenea vor fi susți­nute o serie de prezentări dedicate acestor cercetări. Vă așteptăm.
Trei persoane lovite pe trotuar
     Trei persoane, din care un copil de 3 ani jumătate, au fost rănite miercuri, 18 august, în jurul orei 18.30, după ce o autoutilitară Dacia le-a izbit în plin, în timp ce stăteau pe o bancă în fața casei lor. Au­toutilitara Dacia era condusă pe direcția Turda-Aiud de Adrian Rațiu, de 23 de ani, din Alba Iulia. La intrarea în satul Decea, nu s-a mai putut încadra într-o curbă din cauza vitezei excesive, a intrat pe con­trasens și de aici direct în banca pe care oamenii stăteau liniștiți. Cele trei victime, izbite de Dacie, au fost spitalizate la Aiud: Aurelia G., de 58 de ani, cu politraumatism prin accident rutier, Iulian G., de 3 ani jumătate, cu traumatism cranio-cerebral acut deschis, plagă contuză parietală, Nicoleta G., de 15 ani, cu plagă contuză occi­pitală și amnezie retrogradă. Șoferului de pe Dacie i-au fost recol­tate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția continuă cercetările. (N.I.T.)
Conducere nouă la BCR Alba
     Recent echipa de conducere a Sucursalei județene Alba a Băncii Comerciale Române a dobândit o nouă componență. Alături de di­rectorul general al sucursalei - Floare Guțiu, conducerea unității ban­care va fi asigurată de directorii adjuncți Ananie Gârbovean și Cos­min Conțan. Cosmin Conțan este cel mai tânăt director de bancă din județul Alba, ajungâmd în funcția de director adjunct la BCR Alba la vârsta de 30 de ani. El a activat în cadrul Serviciului Credite al BCR Alba. Ananie Gârbovean a condus până acum Agenția BCR "Cetate" Alba Iulia și a fost prefect al județului Alba în perioada 1996-2000. Locul său la Agenția Cetate va fi luat de Ana Coșeu, fost director adjunct în cadrul Sucursalei județene. (A.M.D.)
Dacă "Minvest" Deva se ține de cuvânt,
Minerii de la Baia de Arieș își vor primi azi salariile
     Ortacii de la Sucursala Minieră Arieșmin Baia de Arieș, care au încetat acum două zile din nou lucrul, își vor primi astăzi diferențele salariale restante, în baza unor promisiuni făcute de reprezentații Companiei Minvest Deva, a declarat prefectul Mugurel Sârbu. El a precizat că datorită acestei vești primite din partea Minvest, întâl­ni­rea cu conducerea minei, programată pentru ieri, la Alba Iulia, a fost anulată. De asemenea, toți ortacii care se află acum în preaviz vor beneficia de plățile salariale aferente lunii iulie a.c., dacă repre­zen­tanții Minvest Deva își vor onora promisiunile făcute.(R.G.)
Beat mangă la volan
     Mirecuri, 18 august, în jurul orei 10.00, a fost oprit în trafic la in­trarea în Sebeș, pentru control, un autotractor cu remorcă, cu nu­mere de Bihor. Șoferul, Gheorghe Morar, de 42 de ani, din Câmpani-Bihor, a fost testat cu aparatul etilotest. Rezultatul a fost... amețitor: 1,28 mg/l alcool pur în aer respirat. Mai exact, individul care con­ducea pe o șosea națională un bolid de câteva tone mai avea puțin și atingea categoria "mangă". Șoferul le-a spus polițiștilor că tocmai își făcuse "plinul" la popasul "Izvorul Rece", la limita de județ Alba-Hunedoara. Morar a rămas fără permis, fără loc de muncă dar cu un dosar penal. (N.I.T.)
Gheorghe Zamfir concertează la Blaj
     Celebrul naist Gheorghe Zamfir, cel care a dus faima naiului ro­mâ­nesc pe marile scene ale lumii, nu a uitat niciodată România și mai ales filonul muzical foarte valoros din care și-a extras reper­toriul. Un concert cu Gheorghe Zamfir este întotdeauna o încântare, este emoție și talent la superlativ. Astăzi Gheorghe Zamfir va con­certa la Blaj, în Catedrala Metropolitană "Sfânta Treime", de la ora 19.00, cu prilejul festivității de închidere a ediției din acest an, a III-a, a Festivalului Internațional de Muzică Clasică "Camerata blăjeană". În program: Conferința - "Limbajul universal al muzicii pentru omul mo­dern", susținută de muzicologul Ioana Ungureanu și Recitalul sus­ținut de Gheorghe Zamfir - nai și Teodora Cârciumaru - orgă. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.