Actualitate
18 candidați în cursa preliminară pentru listele parlamentare PSD Alba
     pesedeiUn număr de 18 membri PSD, unii cu funcții importante, s-au înscris până miercuri, 18 au­gust, la ora 20.00, termenul li­mită de depunere a dosarelor la sediul partidiului, în cursa preli­minară pentru listele parlamen­tare ale PSD Alba, au anunțat surse oficiale. Pentru Senatul Ro­mâniei s-au înscris 11 can­di­dați: președintele PSD Alba- pre­fectul Mugurel Sârbu, ex-pre­ședintele Consiliului Județean- Eugen Popa, actualii deputați PSD- Ioan Andrei și Constantin Selagea, un fost viceprimar albaiulian- Ra­du Coclici, Ana Topârcean, Mihaela Mih-Dehelean, Flavius Pre­des­cu, Liliana Lucia Tomoioagă, Cornel Dârjan și Nicolae Mera. Pentru Camera Deputaților au optat să intre în campania electorală în in­teriorul PSD Alba următorii: Nicolae Gavrilă- președintele Cen­tro­coop, Ioan Maier- subprefectul județului Alba, Dorin Sandea- inspec­torul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Cornel Suciu- directorul adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba, Ionel Iosif Vesa, Mircea Frențiu și Alexandru Retegan. Preșe­dintele PSD Alba, prefectul Mugurel Sârbu, a declarat că listele au fost supuse aprobării Biroului executiv, care s-a întrunit aseară, ime­diat după expirarea termenului de înscriere. Eventualele contestații pot fi depuse în termen de 48 de ore, în această seară urmând ca listele să fie validate. Apoi, candidații rămași în cursa pentru ale­gerile preliminare vor intra în campanie electorală pentru a putea fi înscriși, în final , pe listele PSD Alba pentru alegerile parlamentare din luna noiembrie. Mugurel Sârbu a declarat că, prin această me­todă, PSD încearcă să impună votul uninominal în cadrul for­mațiunii politice, dacă acest sistem de vot nu s-a putut adopta la nivel național. El și-a exprimat convingerea că modelul inițiat de PSD va fi preluat la alegerile din anul 2008 de toate formațiunile politice. Aseară, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, a avut loc Conferința extraordinară a PSD Alba pentru stabilirea celor 24 de delegați la Congresul extraordinar al partidului, în prezența lui Ioan Sasu, membru în Biroul central de coordonare al PSD. Vom reveni cu amănunte.
Robert GHERGU
    Aseară, la închiderea ediției, lucrările Conferinței extraordinare a PSD Alba erau în plină desfășurare. Am remarcat un prezidiu nou, dominat de tandemul Mugurel Sârbu și Ioan Sasu, ambii cu aceeași origine... sebeșeană.
Deși îl consideră un subiect de dispută electorală,
Prefectul insistă ca Primăria Alba Iulia să se mute în fostul sediu Bancorex
     Prefectul Mugurel Sârbu este de acord cu rotirea sediilor după sistemul Parchetul Curții de Apel-Primăria Alba Iulia-Direcția Ge­ne­rală a Finanțelor Publice Alba(DGFP), după ce ultima instituție se va muta în noul Palat al Finanțelor. În acest sens, a spus el, a trans­mis Executivului un proiect de hotărâre de guvern prin care cere ca fostul sediu al Bancorex, ocupat în prezent de Direcția de Finanțe să fie trecut din proprietatea statului și administrarea Ministerului de Finanțe (MF) în domeniul public al municipiului Alba Iulia, urmând să fie administrat de Consiliul local. Prefectul a explicat că a făcut a­cest demers pentru că reprezentanții MF au respins un proiect de hotărâre similar, întrucât nu conoșteau cu exactitate situația, agre­ând, în schimb, ideea amenajării unui centru de perfecționare a fi­nanțiștilor. După discuțiile purtate cu ministrul Mihai Tănăsescu, a spus Sârbu, a înaintat o nouă adresă către MF, fiind așteptat răs­punsul oficial. Pe de altă parte, prefectul s-a lansat într-o serie de critici la adresa primarului Mircea Hava, despre care susține că ar face campanie electorală pe seama problemei sediului Curții de Apel Alba Iulia, în loc să se ocupe de aspectele edilitar-gospodărești ale municipiului. "Nu cred că este cazul să-și facă probleme cineva pe această problemă, cu atât mai puțin primarul municipiului Alba Iulia, care și pentru stadion a făcut foarte mare tevatură că el nu-l primeș­te și, după ce l-a primit, a stat stadionul 6 sau 7 luni de zile și nu s-a făcut nimic", a declarat prefectul Mugurel Sârbu.
Robert GHERGU

Potrivit promisiunilor ministrului Dan Ioan Po­pes­cu,
Școlile din Apuseni își vor plăti datoriile către Petrom cu bani guvernamentali
     Toate școlile din localitățile Abrud, Baia de Arieș și Câmpeni ca­re au acumulat datorii către SC Petrom pentru combustibilul lichid folosit iarna trecută la încălzirea sediilor ar putea primi bani din par­tea Ministerului Economiei și Comerțului. Prefectul Mugurel Sârbu a declarat că în timpul scurtei vizite efectuate la Alba Iulia, ministrul Dan Ioan Popescu a promis că va încerca să rezolve această pro­blemă, consiliile locale urmând să achite în contul unităților școlare debitoare către Petrom doar 20 la sută din facturi, restul fiind supor­tat de minister, în baza unui viitor proiect de hotărâre de guvern. În a­cest context, primarii celor trei orașe au fost convocați pentru luni, 23 august a.c., la ședința Comitetului Operativ Consultativ din cadrul Prefecturii Alba, pentru a face o evaluare exactă a datoriilor către furnizorul de combustibil lichid. De asemenea, va fi luată în discuție po­sibilitatea înlocuirii centralelor termice care funcționează pe com­bustibil lichid cu sisteme de încălzire pe lemne, în condițiile în care Munții Apuseni nu duc lipsă de lemne de foc.(R.G.)
În opinia prefectului Mugurel Sârbu,
Investitorii germani - o soluție pentru dezvoltarea județului
     Oamenii de afaceri germani ar putea constitui soluția pentru dez­voltarea județului Alba, atât din punct de vedere al administrației lo­cale, cât și economic sau turistic. Aceasta este părerea prefectului Mugurel Sârbu, care s-a întâlnit zilele trecute, la Alba Iulia, cu am­basadorul Germaniei la București, ES Wilfried Gruber. Pe linia ad­ministrației publice locale, a spus prefectul, sunt avute în vedere lucrările de infrastructură necesare în majoritatea localităților jude­țului, dar și alte lucrări care pot fi finanțate din alte resurse decât din bugetul local. El s-a referit, în principal, la lucrări de alimentare cu apă, canalizare, stații de epurare sau halde ecologice, care vor pu­tea fi realizate numai prin parteneriate publice-private, iar oamenii de afaceri germani reprezintă o alternativă. Mugurel Sârbu a spus că di­plomatul german și-a arătat disponibilitatea pentru a avea o nouă întâlnire, la care să participe și reprezentanții firmelor germane de pro­fil deja existente în România. În domeniul economic, prefectul a insistat asupra atragerii investitorilor germani în parcurile industriale de la Cugir și Sebeș-Alba, dar și în alte zone, întrucât forța de mun­că din județ, înalt calificată în anumite zone, ar putea constitui un atu pentru a deschide o afacere. Legat de turism, Mugurel Sârbu a arătat că este necesară promovarea oportunităților de investiții în tu­rism, având în vedere atât forța financiară a oamenilor de afaceri ger­mani, cât și experiența acestora, în condițiile în care județul Alba nu are infrastructură turistică, a mai spus prefectul Mugurel Sârbu.
Robert GHERGU

Situația Parcului Industrial Sebeș-Alba - discutată la COC
     Situația Parcului Industrial Sebeș-Alba (PISA) de la primirea titlului de parc industrial și până în prezent va fi discutată luni, 23 august, în cadrul ședinței Comitetului Operativ Consultativ, în pre­zența directorului PISA. Anunțul a fost făcut de prefectul Mugurel Sârbu, după ce conducerea Consiliului Județean a amenințat că se va retrage din PISA, întrucât acesta doar "toacă banii publici". El a precizat însă că din informațiile pe care le deține au existat solicitări pentru acest parc din partea unei importante firme germane, dar și din partea altor societăți, motiv pentru care consideră că PISA tre­buie să funcționeze."Ideea este că acest parc industrial trebuie să meargă înainte, are obținut titlul de parc și nu ne putem pune astfel de probleme în momentul de față, ci cred că este bine să găsim so­luții împreună cu directorul acestei societăți", a spus prefectul.(R.G.)
Carambol rutier în zona "Trei Poduri"
     Un carambol rutier s-a produs miercuri, 18 august, în jurul amie­zii, în zona "Trei Poduri" de la intrarea în municipiul Alba Iulia, din­spre Sebeș. Iosif Fekete, de 64 de ani, român rezident în Szeged-Ungaria, a ieșit cu un Opel Astra de sub podul CFR, dinspre Vințu de Jos, fără a respecta semnificația indicatorului OPRIRE.
    Intrând în drumul cu prioritate, DN 1, izbește un alt Opel Astra, de Alba, condus regulamentar pe direcția Alba Iulia-Sebeș de Daniel Bucur, de 32 de ani, din Alba Iulia. Opelul Astra cu numere de Alba este proiectat într-un ARO care venea din sens opus, și care era con­dus de Ilie Ursu, de 37 de ani, din Sebeș. În urma carambolului, Opelul Astra cu numere de Alba a fost grav avariat, iar Gabriela Li­liana Ursu, de 34 de ani, pasageră în ARO, a suferit o fractură la glezna stângă și alte traumatisme. Daniel Bucur a suferit un trau­matism cranio-facial, iar Petronela Zeicu, de 31 de ani, din Sebeș, a suferit un traumatism cranio-cerebral cu comoție cerebrală. În cau­ză, poliția rutieră Alba continuă cercetările. (N.I.T.)
Recepție rutieră la Rimetea
     Ieri, în prezența reprezentanților Societății de Drumuri și Poduri Locale Alba, ai constructorului S.C. Invest și ai departamentului de resort din cadrul Consiliului județean, au fost recepționați cei 2 kilo­metri de pe DJ 107M pe care s-au executat lucrări de recarosare. Traseul drumului rașchetat și acoperit cu un nou covor asfaltic stră­bate satul Colțești pe 1 kilometru și continuă în direcția Rimetea pe aceeași lungime. Din cei 11 km de drum pe care-i are comuna, ex­ceptând porțiunile "valide" ar mai necesita reparații încă vreo 6-7 km, dar rezolvarea acestei "urgențe" presupune bani mulți, care lipsesc deocamdată din bugetul administrației publice județene. (M.I.)
Scalpată de căruță
     Sofia Cercea, în vârstă de 38 de ani, din comuna Ighiu, a fost transportată miercuri dimineață la Spitalul județean de Urgență, după ce a fost victima unui accident produs la întoarcere de la muncile agricole. Ea le-a povestit medicilor de la "Urgențe" că, în seara pre­cedentă, a căzut de pe fânul pe care-l transporta cu căruța, lovindu-se la cap. Surse medicale au declarat că pacienta a suferit un trau­matism cranio-cerebral cu plagă delabrantă fronto-parietală, fiind e­fectiv scalpată în regiunea amintită. Victima accidentului a fost lă­sată să plece acasă, după ce a primit îngrijirile medicale necesare, nefiind necesară spitalizarea ei.(R.G.)
Fonduri guvernamentale pentru Biserica "Sf. Petru și Pavel" Alba Iulia
     Prefectul județului Alba, Mugurel Sârbu, a înaintat în această săp­tămână Executivului un proiect de hotărâre de guvern prin care solicită alocarea sumei de un miliard de lei pentru continuarea lu­crărilor la Biserica "Sf. Apostoli Petru și Pavel" din Alba Iulia. Bise­rica aparține Arhiepiscopiei Ortodoxe Române și este situată în car­tierul Cetate, la interesecția str. Brădișor cu str. Avântului. Banii ar urma să fie alocați în urma suplimentării bugetului Ministerului Cul­turii și Cultelor cu sume provenite din fondul de rezervă aflat la dis­poziția Guvernului. "Din punct de vedere urbanistic, pe de o parte, este important ca această lucrare să se termine, iar pe de altă par­te, es­te important să fie sprijinite bisericile", a declarat Mugurel Sâr­bu, convins că proiectul va fi aprobat.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.