Actualitate
Delegați din județul Alba la Congresul extraordinar al PSD
•La Conferința extraordinară a PSD Alba a fost a­doptată o scrisoare de susținere a candidaturii lui A­drian Năstase la președinția României
     Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit joi seara Conferința extraordinară a organizației județene a PSD, convocată în special pentru desemnarea delegației județului Alba la Congresul e­xtraordinar al PSD, din 27 august. Sala mare a instituției a fost pe jumătate goală, întrucât mulți dintre membrii de partid se află încă în concediu de odihnă, fiind prezente aproximativ 150-200 de per­soane. Lucrările au fost conduse de un prezidiu format din 11 mem­bri, între care Ioan Sasu, membru al Biroului central de coordonare al PSD și președintele PSD Alba, prefectul Mu­gurel Sârbu. Delegații PSD Alba la Congresul extraordinar al PSD sunt: Ioan Sasu, Mu­gurel Sârbu, Alexandru Retegan, Nicolae Gavrilă, Ioan Andrei, Le­nica Bucur, Marius Cetină, Romi Dragosin, Ioan Farcaș, Gheorghe Lazea, Ioan Moldovan, Nicolae Mera, Constantin Predescu, Ale­xandru Petrașcu, Nicolae Rusu, Liviu Octavian Rusu, Dorin Sandea, Constantin Selagea, Codrin Ștefănescu, Ana Topârceanu, Ileana Ion, Radu Coclici, Cornel Dârjan, Cornel Dumitru și Cornel Suciu. În cadrul reuniunii a mai fost prezentat un raport privind rezultatele ale­gerilor locale obținute de PSD Alba, au fost făcute propuneri privind restructurarea activității organizațiilor PSD Alba, au fost înlocuiți din structurile de conducere mai mulți membri găsiți vinovați de rezul­tatele alegerilor locale și a fost anunțat calendarul alegerilor preli­minare pentru alcătuirea listelor parlamentare.
    Ziarul "Unirea" vă prezintă lista candidaților PSD Alba înscriși în cursa preliminară pentru Parlamentul României.
    *La CAMERA DEPUTAȚILOR: Mugurel Sârbu, Eugen Popa, Ioan Andrei, Constantin Selagea, Radu Coclici, Ana Topârceanu, Mihaela Mih-Dehelean, Flaviu Predescu, Liliana Lucia Tomoioagă, Cornel Dâr­jan și Nicolae Mera.
    *La SENAT: Nicolae Gavrilă, Ioan Maier, Dorin Sandea, Cornel Su­ciu, Ionel Iosif Vesa, Mircea Frențiu și Alexandru Retegan.
    Campania electorală va avea loc în perioada 21 august - 4 sep­tembrie, iar alegerile se vor desfășura în data de 5 septembrie, prin vot electronic, la nivelul organizațiilor urbane, și pe buletine de vot, în mediul rural. La finalul Conferinței extraordinare a fost adoptată o scri­soare de susținere a candidaturii președintelui PSD, premierul A­drian Năstase, la președinția României, act care urmează să fie pre­zentat în cadrul Congresului extraordinar, care va desemna can­di­datul oficial al PSD la cea mai înaltă funcție din stat.
Robert GHERGU

La Alba Iulia
Tâlhărie și sex... în direct pe șoseaua de centură
     *Joi, 19 august, în jurul orei 20.00, poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată de Tiberius Moldovan, de 19 ani, din Berghin, despre fap­tul că în timp ce se afla pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia, în jurul orei 18.00, a fost tâlhărit de doi tineri. Tiberius es­te o cunoștință mai veche a polițiștilor, acesta prestând sex oral pe șoseaua de centură îmbrăcat în femeie și răspunzând la apelativul "Monica". Potrivit reclamației depusă de travestit, cei doi tineri l-au lovit și i-au furat telefonul mobil plus 300.000 de lei (câștigați cu greu de victimă, pe o zi caniculară...). Polițiștii au reușit să-l captureze și să-l rețină pe unul dintre tâlhari: Remus Nuță, de 17 ani, din Alba Iu­lia. Partenerul lui și-a pierdut urma într-un lan de porumb, fiind că­utat în continuare de poliție. Prejudiciul, estimat la 3,5 milioane lei, nu a fost recuperat, dispărând în cucuruz laolaltă cu bunurile traves­titului. În cauză, poliția continuă cercetările.
    *Luminița Rostaș, de 26 de ani, din Cetatea de Baltă, este cer­cetată de polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale din IPJ Alba pentru comiterea infracțiunii de prostituție. Joi, 19 august, ora 12.30, la o temperatură de peste 32 grade Celsius, Luminița a fost găsită la capătul... tunelului, pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia, în timp ce făcea sex cu un individ de prin părțile Sibiului, contra sumei de 100.000 de lei. Aceasta va fi trimisă în judecată pentru prostituție. (N.I.T.)
Astăzi și mâine
Chef de chef la "Zilele Sebeșului"
     Zilele SebeșuluiCea de-a V-a ediție a "Zilelor Sebeșului" a debutat ieri, după ce mu­nicipiul a fost pregătit de săr­bătoare, pe principalele artere fi­ind arborate steaguri tricolore, în timp ce sediul Primăriei Sebeș a fost împodobit și cu baloane multicolore. Festivitatea de des­chi­dere a început în jurul orei 10.30, în sala "Radu Stanca" a Consiliului local. Pe lângă pri­ma­rul Alexandru Dăncilă, care s-a dovedit o gazdă bună, au mai participat reprezentanți ai auto­rităților județene și locale, parlamentari, șefii și directorii unor insti­tuții publice sau societăți comerciale județene sau locale, precum și alți invitați. ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, susținut de un so­bor de preoți, a oficiat un serviciu religios de binecuvântare a muni­cipiului și locuitorilor acestuia. În alocuțiunile rostite, primarul Ale­xandru Dăncilă, prefectul Mugurel Sârbu și președintele Consiliului Județean, Teodor Atanasiu, au subliniat importanța dezvoltării cul­turale și economico-sociale a Sebeșului de-al lungul timpului, mu­nicipiul făcând deja pași serioși spre capitalism, spre un oraș eu­ropean. Au fost acordate apoi titlurile de cetățean de onoare unui nu­măr de 3 personalități locale, care și-au adus o importantă contri­buție la dezvoltarea municipiului. Este vorba de Gheorghe Maniu -directorul Centrului Cultural "Lucian Blaga", Gerald Schweighofer, pentru investiția austriacă deschisă anul trecut și, post-mortem, prof. dr. Ioan Guția, decedat în 1998. Apoi primarul Dăncilă a des­chis oficial serbările pe scena amenajată în fața Casei de Cultură din centrul municipiului, str. Lucian Blaga devenind un izvor de distrație, cu muzică, mititei, bere și kurtoskolacs, dar și alte bunătăți. Mani­festările continuă astăzi, cu alte acțiuni, cum sunt cascadoria pe două roți (ora 17.00), parada modei (18.30), carnavalul (19.30) și concertul de muzică ușoară în cadrul căruia vor evoula, printre alții, trupa Talisman și Andra. Manifestările pot urmărite și pe Internet, pe site-ul www.primariasebes.ro.
Robert GHERGU

Incendiu în miez de noapte la Alba Iulia
     Agenți de siguranță publică din cadrul poliției municipiului Alba Iulia, aflându-se în serviciul de patrulare, au zărit ieri noapte, în jurul orei 0.45, un incendiu pe strada Crizantemelor. Au fost alertați pom­pierii militari din Alba Iulia care au intervenit rapid la stingerea focului ce cuprinsese o cabană improvizată într-o grădină. Proprietarul, care locuia la bloc, le-a declarat polițiștilor că în seara precedentă, în ju­rul orei 21.15, a plecat de la grădină, asigurând poarta de acces și ușa de la cabană. Pe baza afirmațiilor păgubitului, polițiștii au emis o ipoteză conform căreia s-ar putea ca un hoț să-i fi incendiat ca­bana omului, după ce i-a furat butelia. De menționat că în incendiu au fost distruse bunuri de circa 40 de milioane de lei, constând în obiecte de mobilier, covoare, frigider, aragaz, obiecte vestimentare etc. În cauză, cercetările continuă pentru identificarea cauzelor in­cen­diului și a eventualului autor. (N.I.T.)
Parcul Industrial Sebeș - Alba are management defectuos
     Situația creată în jurul Parcului Industrial Sebeș-Alba prin avertis­mentul Consiliului Județean Alba că se va retrage din "afacere" va fi discutată luni la ședința Comitetului Operativ Consultativ. Consiliul local Alba Iulia și Primăria Alba Iulia nu sunt nici ele mulțumite de modul în care se derulează lucrurile la PISA. Dar spre deosebire de Consiliul județean Alba, Consiliul local Alba Iulia și primarul Mircea Hava cred că "avem nevoie de Parcul Industrial Sebeș-Alba, dar de un parc cu un management bun." În opinia edilului albaiulian la PISA se cheltuiesc banii contribuabililor cu prea mare larghețe. Mircea Ha­va a dat exemplul măsurărilor topografice care pentru PISA (de fapt lunca râului Sebeș în zona Lancrăm) au costat circa 800 de mi­lioane lei, "în condițiile în care acolo este un câmp, fără mari pro­bleme. Am aflat de la specialiști că o lucrare de o asemnea anver­gură nu poate costa mai mult de 100-120 de milioane de lei. Nu ne legăm acum de cine a făcut lucrarea, dar arătăm că managementul la PISA este prost. Noi vrem ca PISA să fie într-adevăr o afacere pentru toți cei care contribuim la bugetul întreprinderii." Referindu-se la rândul său la acest subiect, consilierul local Ioan Besoiu a de­clarat că pentru PISA nu s-a făcut nici măcar un studiu de piață, ca­re să arate care este oportunitatea lui, ce investitori sunt interesați să se așeze în acest parc industrial etc. Ori de ani de zile la PISA nu se petrece mai nimic.
Anca DINICĂ

Prin intermediul prefectului Mugurel Sârbu,
Județul Alba caută "frați" în Ungaria și Slovacia
     Prefectul Mugurel Sârbu s-a întâlnit ieri, la sediul Prefecturii Al­ba, cu delegațiile localităților Komarom (Ungaria ) și Komarno (Slo­vacia), sosite în județul Alba la invitația primarului municipiului Se­beș, pentru a participa la "Zilele Sebeșului". Sârbu a declarat presei că localitatea ungară este înfrățită cu municipiul Sebeș, iar tra­tativele cu oficialii slovaci în vederea înfrățirii sunt avansate, fiind po­sibilă semnarea unui acord în acest sens chiar anul viitor. Prefectul le-a propus oaspeților de peste hotare ca, în viitorul apropiat, să fie organizată o întâlnire la care să participe conducerile administrative ale localităților din regiunile celor două țări, în vederea demarării dis­cuțiilor pentru înfrățirea cu județul Alba. El a menționat că acest lu­cru va fi benefic pentru județul Alba, în contextul în care Ungaria și Slovacia au aderat deja la Uniunea Europeană, iar România este pe cale să fie admisă în UE.(R.G.)
Turismul și biserica
     Inițiativa enoriașilor bisericii unitariene din comuna Rimetea de a amenaja un spațiu de cazare cu 20 de locuri, destinat mai cu sea­mă copiilor, a mărit afluența micilor turiști spre frumoasa zonă în ca­re este situată localitatea. Atracția campării la prici este completată de generoasele meniuri oferite de pensiunile Katy - 50 de locuri, și ale Fundației Brassay. Sute de excursioniști le trec zilnic pragul. Să­tenii, cu râvna unor gazde ospitaliere, și-au transformat gos­po­dă­riile în adevărate popasuri turistice pentru cei care vor să petreacă zile de vacanță după tipicul vieții la țară. (M.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.