Editorial
Noul PSD
     Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat nu a adus, așa cum se așteptau unii analiști politici, nimic nou. Nici o zdruncinare, nici o disensiune vizibilă și gravă între cele două tabere, nici un scandal menit să contribuie la deteriorarea imaginii cu care partidul de guvernământ se prezintă în alegerile generale. Președintele în exercițiu al partidului - Adrian Năstase a fost desemnat prin votul unanim al delegaților la congres drept candidatul PSD la președinția României. O desemnare asupra căreia numai cine nu știe scena politică românescă, cine nu cunoaște mecanismele PSD ar fi putut avea oarece dubii. Aceeași unanimitate s-a înregistrat și la aprobarea de către congres a celor două invitații pe care Adrian Năstase le-a adresat președintelui României - Ion Iliescu. Prima este invitația oficială ca Ion Iliescu să candideze pe listele Partidului Social Democrat pentru un loc în Senatul României, iar cea de-a doua are în vedere revenirea lui Ion Iliescu, la încheierea mandatului de președinte, în rândurile PSD, dar nu ca unul dintre lideri, ci ca "El lider maximo". Pentru că a spus Năstase în discursul său: "Ion Iliescu este modelul (de politician - n. red.) care pune politicul și economicul în slujba socialului." Aceasta este rețeta succesului politic al lui Ion Iliescu, o rețetă pe care liderii PSD doresc s-o transfere asupra întregului partid. "Noul PSD este partidul oamenilor. Noul PSD este partidul ai cărui lideri își fac un obicei din a merge fără escortă în rândul oamenilor. Noul PSD este partidul care înțelege cel mai bine grijile și problemele și este partidul care știe cel mai bine să rezolve aceste griji și probleme".
    Anterior congresului au circulat numeroase supoziții privind traseul politic viitor al președintelui Ion Iliescu, mai ales că acesta declarase că nu va renunța la politică. Așa cum s-au petrecut lucrurile și în anul 1996, Ion Iliescu va reveni în partidul care l-a propulsat în funcția de președinte al României și tot ca și atunci el va redeveni președintele partidului. Din acest punct de vedere putem spune: nimic nou la PSD.
    Noutatea este totuși aceea înscrisă în sloganul PSD "idei noi, forțe proaspete". Pentru că pe listele pe care Partidul Social Democrat le va propune electoratului se vor afla în proporție de 50 la sută, nume noi. În totalul locurilor eligibile Partidul Social Democrat alocă 25 la sută femeilor și tinerilor de la care se așteaptă probabil infuzia de prospețime în idei. Prin toate acestea PSD vrea să arate că are lideri de calitate, și nu puțini, vrea să reafirme spiritul de unitate care i-a făcut faima în anul 2000. Vrea să arate că are capacitatea de a promova noi generații de politicieni, dar mai ales că aceste generații noi alături de cele vechi pot conviețui, se pot susține într-un efort pus în slujba cetățeanului. Congresul Extraordinar a mai dezbătut probleme legate de strategia de campanie electorală și oferta electorală. Următorul pas pe care PSD îl are de făcut este cel al alegerilor preliminare din 5 septembrie. Abia atunci vom afla dacă proporția de oameni tineri, neimplicați în sacandaluri de corupție, afirmată în cadrul congresului ca reprezentată pe listele electorale se va respecta. Prin lămuririle pe care le-a adus Congresul Extraordinar al PSD a fost semnalul că perioada de precampanie electorală a început. Cunoaștem toți actorii semnificativi, acum trebuie să le vedem ideile!
Anca DINICĂ