Prima pagină Ediția din: 28.8.2004
Urnită de oficialități
Căruța moțească a pornit în "cruciadă" pe Drumul Iancului
     demonstratieÎnnămolită de sute de ani în sărăcie, umilință, deznădejde, exploatare și indiferență din par­tea mai marilor vremii, căruța mo­țească a fost urnită la modul simbolic vineri, 27 august 2004, cu prilejul unei manifestări in­titulată generic "Cruciada moți­lor", care cuprinde o campanie pentru acordarea statutului de drum național Drumului lui A­vram Iancu. Scopul campaniei es­te transformarea acestei importante artere rutiere (Câmpeni- Barajul Mihoiești-Sorlița - Sohodol - Vidra - Casa Iancului- Avram Iancu (centrul comunei)- Bulzești- Baia de Criș- Țebea), într-un circuit turistic atractiv și aducător de prosperitate pentru întreaga zonă. Pentru că ruta este deocamdată aproape impracticabilă. Manifestarea a fost inițiată și organizată de Uniunea Munții Apuseni, coordonată de recent constituitul Consiliu pentru Drumul lui Avram Iancu și sprijinită oficial de consiliile județene din Alba și Hunedoara, primăriile localităților Câmpeni, Brad, Avram Iancu, Baia de Criș, Vidra, Bulzești, Sohodol, Asociațiunea "ASTRA" și Societatea cultural patriotică "Avram Iancu".
    Cei care au răspuns prezent la această chemare a moților au fost: Nicolae Furdui Iancu, consilier județean și președinte de onoare al Consiliului pentru Drumul Iancului, Ion Dumitrel- vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ștefan Bardan- vicepreședintele PD Alba și candidat pentru Camera Deputaților, Nicolae Pușcă- consilier județean, Emil Luca- președintele Uniunii Munții Apuseni, Nicolae Puiuleț- Oficiul prefectural Câmpeni, Ioan Curtean de Hondol-consul general în statul Belize, primarii Lucian Andreica (Sohodol), Sandu Heler (Avram Iancu), Ioan Resiga (Vidra) Silviu Ponoran (Zlatna), Marcel Giurgiu - viceprimarul orașului Câmpeni și ultimul descendent direct al familiei lui Avram Iancu- dr.Ioan Mihaiu Gligor, președinte al Consiliului pentru Drumul Iancului. După primirea oaspeților la Primăria din Câmpeni, vizitarea Casei memoriale "Avram Iancu" (unde a avut loc un "Te Deum"), cel mai original și înălțător moment a fost acela de urnire simbolică a căruței moțești, la care au participat toți cei de mai sus, opintindu-se și punând în mișcare, la propriu, o căruță. Dar momentul cel mai important s-a consumat în casa Iancului, în odaia în care încă se mai simte respirația Craiului Munților. Acolo, la masa înnegrită de timp și sub lumina unei singure lămpi cu feștilă, toți oficialii, fără excepție, au semnat un legământ, al cărui text îl redăm mai jos:
    Legământ făcut astăzi, 27 august 2004, la Casa Iancului din Vidra de Sus, cu prilejul marșului căruțelor moțești.- "Noi, semnatarii acestui legământ de la Casa Iancului, ne obligăm să luptăm împreună pentru ca Drumul lui Avram Iancu, situat între localitățile Câmpeni- Vidra- Casa Iancului- Baia de Criș- Țebea- Brad, să devină drum național modernizat la standarde europene". Un legământ similar, cu același text, va fi semnat de oficialitățile ce vor fi prezente la Țebea, în data de 12 septembrie, cu ocazia manifestărilor dedicate lui Avram Iancu.
    Dovada acestui efort concentrat a fost dată imediat după semnarea legământului: după drumul de la Casa Iancului și până la Primăria din Vidra (parcurs de toți cei prezenți în căruțe), în cadrul unei conferințe de presă, au fost date deja soluțiile. Cea mai interesantă a aparținut consilierului PNL Nicolae Furdui Iancu, care a anunțat că în urmă cu două zile a fost lansat Programul Phare 2004-2006, pentru coeziune economică-socială, prin care se alocă fonduri pentru dezvoltare interregională. Bineînțeles, pentru a accesa aceste fonduri este nevoie de întocmirea unui proiect fezabil. În completare, Silviu Ponoran, primarul din Zlatna, a subliniat că pentru aceasta este necesară realizarea unui parteneriat cu Consiliul Județean, care să aloce contribuția necesară de 10% din valoarea totală a finanțării, care valoare se poate ridica până la 5 milioane de euro (200 de miliarde de lei). Dar, condiția de bază pentru obținerea fondurilor în cadrul acestui program este aceea ca drumul să rămână județean, dar "de importanță națională". De asemenea, vicepreședintele Ion Dumitrel, a afirmat că deja a contactat o firmă specializată în realizarea unor astfel de proiecte și că îi așteaptă pe inițiatorii manifestării de azi (partenerii de mâine), să se prezinte joi (2 septembrie a.c.), la sediul Consiliului Județean, pentru a face primul pas: parteneriatul și conturarea proiectului, subliniind că acordarea acestui sprijin pentru moți este o obligație din partea sa și a colegilor săi. Este și acesta un fel de a spune "No, hai!", nu-i așa?
Ioan HĂNȚULESCU

500 milioane de lei pentru "O Românie frumoasă"
     Consilierii județeni au aprobat participarea CJ Alba, ca partener al PNUD, în proiectul "O Românie frumoasă", în anul 2004, cu suma de 500 milioane de lei. În cadrul acestui proiect este prevăzută restaurarea parterului clădirii în care își desfășoară activitatea Centrul Militar al județului Alba. Antreprenorul general al lucrării este SC Selina SRL Oradea.(N.I.T.)
Tren de epocă
     În cursul zilei de ieri un tren de epocă tractat de o locomotivă cu aburi a tranzitat județul Alba. Garnitura avea la bord 248 de turiști germani, englezi și americani, excursia acestora fiind pusă la cale de o agenție de turism care dorește ca prin această metodă puțin practicată în România, dar foarte gustată de turștii străini, să pună în valoare frumusețile meleagurilor noastre. Desigur că aceasta este o bună metodă de promovare a ofertei turistice, iar pentru noi constituie și un exemplu, dacă ne gândim că în județul Alba există mai multe trasee pe care pot circula astfel de trenuri. Garnitura feroviară la care facem acum referire străbate România în perioada 26 august - 4 septembrie a.c. Ieri ea s-a oprit în stațiile Războieni și Vințu de Jos, plecând apoi spre Sibiu. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.