Editorial
Înfrângeri onorabile
     Aseară, pe stadionul ce poartă numele lui Spiridon Luis, primul campion olimpic la maraton al erei moderne, a căzut cortina peste cea de-a XXVIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Deși recolta de medalii n-a fost cea de la Sydney, totuși tricolorii s-au comportat meritoriu. Păcat că doar din patru în patru ani ne amintim că mai există și altceva decât fotbal. Din patru în patru ani descoperim cu surprindere că avem o Cătălina Ponor, Monica Roșu, Camelia Po­tec sau Elisabeta Lipă. Spațiul de care dispunem nu ne permite să-i enumerăm pe toți cei care în aceste zile au făcut ca lumea să audă de România, altfel decât până acum.
    Am avut în fața ochilor sportivi pentru care cariera înseamnă ne­numărate ore de muncă, într-un anonimat total, transpirație, palme bătătorite, suferință, accidentări și lacrimi. Mulți dintre ei sunt nevoiți să practice alte meserii pentru a se susține financiar ori să se milogească în fața unor sponsori ca să-și poată achiziționa echi­pament cât de cât competitiv. Au crezut cu tărie în valoare lor, s-au luat la întrecere cu granzii lumii și au câștigat medalii strălucitoare. Și în tot acest timp n-am auzit ca cineva să iasă în stradă, cu dra­pelul tricolor să-și manifeste entuziasmul! Ce hău imens se des­chide între milioanele de lei câștigate de aceștia și milioanele de euro în care se scaldă fotbaliștii. Să comparăm cu atenție rezul­tatele obținute de sportivii români la Atena și pe cele aduse de fotbaliști în ultimul timp. De fapt ce rezultate, un imens zero barat!
    La cum a jucat Dinamo în partida cu diavolii lui Sir Alex Fer­guson mai că mi s-a făcut un dor cumplit de Brigitte Bardot, cea care iubește la nesfârșit câinii comunitari. Distanța enormă între campionii României și rezervele rezervelor de la Manchester United pleacă din onomastica stadioanelor. În timp ce englezii dau spec­tacol în "Teatrul viselor", "câinii" își etalează limitele în "Groapă". Chestiune de gust, bineînțeles...
    Cu cât ne apropiem de sfârșitul anului Ștefan cel Mare con­statăm că trupa ce-și are sălașul în șoseaua ce poartă numele ilustrului domnitor dă tot mai mult semne de oboseală, de derută. Deși nu ne-a spus-o pe șleau, Cristi Borcea, micul traficant de butelii ar fi preferat în locul acestui scor de forfait, o... înfrângere onorabilă!. N-a trecut decât o zi și am mai avut o altă mostră a neputinței: Steaua pierdea acasă în fața unei echipe de cartier, de care până acum nici n-am prea auzit. Se pare că pentru câteva minute, Zenga s-a crezut un "sir" englez, permițându-și să in­troducă în teren garnitura de rezerve. Însă cum nici formula de bază nu poate face față drumurilor europene, vă puteți da seama cum au evoluat rezervele... Sărmanul macaronar face și el ce știe, din mo­ment ce a fost adus la Steaua de Gigi Becali numai pentru că este "un om bun". E ca și cum ești în pericol să cazi într-o prăpastie și-ți agăți frânghia de un copac subțire, doar pentru că are flori înmi­resmate!
    Ne-am obișnuit ca fotbaliștii să-și facă curaj înaintea unor jocuri cu echipe puternice recitând retoric: "N-avem și noi tot două pi­cioare ca și ei?". Ba da, le avem. Însă în timp ce ei le folosesc să alerge 90 de minute, la ai noștri sunt montate doar pentru a dansa pe mese în ritmul manelelor. Iar picioarele sunt conduse de cap, un obiect de decor pentru români, folosit doar pe post de umbrelă, la înjurături sau vorbit anapoda. Și atunci te întrebi, la ce bun salarii de sute de mii de dolari? La ce bun prime de zeci de mii de euro? Ca să-i arunce pe mașini luxoase, cu un sfârșit derizoriu prin șanțuri și stâlpi de iluminat, îmbrăcăminte sfidătoare, cu gust îndoielnic ori umblând după fustele unor fetișcane scoase din anonimat de vreun post TV?
    Răspunsul l-am primit, în direct, tot de la Atena, chiar în timpul în care "potăile" lui Andone schelălăiau la Manchester: Ionela Târ­lea pierdea finala de 400 m garduri, însă aducea României o nouă medalie de argint! Aveam în față cea mai elocventă mostră de ceea ce înseamnă o ÎNFRÂNGERE ONORABILĂ...
Dumitru HENEGAR