Actualitate
Comunismul "a murit", abuzurile de tip comunist continuă
Pe proprietatea bisericii greco-catolice de la Roica au năvălit "asasinii de păduri"
     pădureLiberalul Liviu Preja este fiul unui fost deținut politic (Alexe Preja), un om care și-a trăit co­pi­lăria sub teroarea regimului co­munist. El și-a văzut ambii pă­rinți arestați în 1948 de Secu­ritate, tatăl trecând (după eli­berarea mamei), prin infernul la­gărelor de la Gherla, Poarta Al­bă etc. În anul 1986, Alexe Pre­ja și-a mutat sufletul torturat la cele veșnice, lăsându-și soția (Va­leria Preja) și unicul fiu, la mila Domnului. După revoluție, cei doi au reușit să-și recupereze o parte din proprietățile confiscate de regimul comunist, printre care și o suprafață de teren (5.200 mp.) la Roica, în comuna Galda de Jos. Cu chiu cu vai, bineînțeles, căci noua putere PDSR (actualul PSD) a făcut tot posibilul să le pună bețe în roate, mergând până la blocarea titlului de proprietate și la împiedicarea construirii unei biserici greco-catolice pe terenul respectiv. Aceasta în condițiile în care, în aceeași zonă, se înălțau cu frenezie vile aparținând "noilor potentați". În ciuda dificultăților întâmpinate, în 1996 familia Preja a finalizat construcția, biserica purtând hramul "Sf. Apostoli Petru și Pavel". Dar năravurile comuniste n-au dispărut, nici îndârjirea acestora îm­potriva lăcașelor de cult...
    În biserică se oficiază în mod regulat serviciu religios, iar Liviu Preja a organizat pe terenul îngrădit din jurul acesteia mai multe întruniri cu caracter religios, care se pare că au deranjat "spiritul ateist". Așa că presiunile au fost reluate în noiembrie 2003, de data aceasta "mascate" sub o activitate de exploatare forestieră. Fără să țină cont de dreptul de proprietate al familiei Preja asupra terenului de la Roica, firma "Megaforest", cu acordul Ocolului Silvic Teiuș și al Direcției Silvice Alba, a început exploatarea pădurii din apropiere și, deși există cale de acces, a ales să tracteze buștenii... prin curtea bisericii. Drept urmare, terenul a fost degradat, a fost distrus gardul împrejmuitor, taluzul și șanțurile de scurgere a apei (vezi foto). Mai mult decât atât, din pricina vibrațiilor produse de utilajele grele ale "asasinilor de păduri", pereții bisericii au crăpat în mai mul­te locuri. În fața acestui abuz grosolan, Liviu Preja a încercat să dialogheze cu reprezentanții Direcției Silvice, care însă l-au ignorat. Atunci a depus plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Inspectoratul Județean de Poliție, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, Ministerul de Justiție etc. Activitatea s-a în­cheiat, deocamdată, dar buștenii și un hârb de vagon-locuință mun­citorească au rămas la fața locului. La Parchet și la Poliție, petentul nu a primit nici măcar număr de înregistrare la plângerile sale, iar de la secția de Cercetări Penale a Poliției a primit un răspuns evaziv: dosarul este în lucru. Grav este însă faptul că, deși acest abuz s-a comis sub nasul șefului de post din comună (a cărui vilă este chiar peste drum de biserica martirizată de forestieri), dosarul a fost mu­tat de la Poliția Galda de Jos (după trei luni) și "cercetat" la Alba Iulia, cu scopul evident al unei tergiversări, când de fapt lucrurile sunt clare: proprietatea a fost încălcată! Exasperat de atâta batjo­cură, Liviu Preja a avertizat toate autăritățile pe care le-a sesizat că, dacă nu se va lua nici o măsură împotriva celor ce i-au violat propri­etatea, se va adresa Curții Europene de la Strasbourg. Închipuiți-vă ce efect ar avea încă o plângere de acest fel din țara noastră, asupra procesului de integrare a României în UE...
    Cazul de mai sus a fost adus în atenția presei de Tiberiu Bărbu­lețiu, candidat al Alianței D.A. pe primul loc la Camera Deputaților, care a declarat: "Probabil, dvs. credeți că este un caz particular și că există alte probleme ale comunității mai demne de atenția noas­tră. Dar nu e așa, pentru că azi, în județul nostru, sunt sute și mii de persoane care se găsesc în situația disperată a acestui om. Este vorba despre oameni simpli, fără posibilități financiare, oameni fără prea multă informație, dar care după atâția ani se încăpățânează să creadă în continuare în ideea de dreptate. Aceștia nu găsesc calea de a se adresa presei și de a-și face cunosut necazul, dar sunt oameni a căror proprietate este încălcată zilnic, victime ale abu­zurilor, iar strigătul lor disperat nu are nici un efect asupra gu­vernanților sau asupra organelor abilitate, ale statului. Vă spun că nu am ieșit întâmplător în presă cu acest caz: este un semnal că mă voi lupta la fel pentru toate problemele comunităților și ale oamenilor simpli, abuzați de regim..."
Ioan HĂNȚULESCU

Accidente rutiere pe fondul consumului de alcool
     *Două accidente de circulație, soldate cu pagube materiale sau răniți, s-au produs sâmbătă, 28 august, în localitățile Cugir și Săliștea, ambele pe fondul consumului de alcool. Potrivit poliției, Nicolae Duma, de 50 de ani, din Mediaș și Ion Ignat, de 61 de ani, din Cugir, au fost implicați într-un accident rutier petrecut în jurul orei 12.50, în urma căruia a rezultat avarierea vehiculelor conduse de aceștia. Raportul poliției nu menționează însă care au fost împre­jurările în care s-a consumat evenimentul rutier. În schimb, în docu­ment se arată că la examinarea cu aparatul etilotest, acesta ar fi indicat o concentrație alcoolică de 0,49 miligrame pe litrul de aer expirat, în cazul lui Ion Ignat. Bătrânul a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice în vederea determinării cu exactitate a îmbibației alcoolice din sânge. El este cercetat acum de poliție sub acuzația de conducere pe drumurile publice, sub influența băuturilor alcoolice, a unui autovehicul.
    *În jurul orei 21.25, un alt accident rutier a avut loc pe str. Joseni, din comuna Săliștea. Ion Cojocaru, de 39 de ani, un șofer profe­sionist din Alba Iulia, conducea un autoturism Dacia 1310, îndrep­tându-se spre Tărtăria. La un moment dat, el a intrat într-o căruță care circula din sens opus. În atelaj se aflau Maria Călugăr, de 42 de ani, soțul acesteia, Melente, de 47 de ani și cei doi copii Călin: de 17 ani, respectiv Maria Magdalena, de 14 ani. În urma impactului, căruțașul a suferit leziuni în zona pieptului, fiind suspectat de fracturi costale, iar fetița s-a ales cu o contuzie forte la gamba stângă. Ion Cojocaru a fost examinat cu aparatul etilotest, care ar fi arătat o concentrație alcoolică de 0,90 mg/l, el fiind cercetat și sub acuzația de vătămare corporală din culpă.
Robert GHERGU

Blăjenii îi ajută pe sinistrații din Asău
     Răspunzând apelului lansat de autorități pentru ajutorarea sinistraților din localitățile lovite de inundațiile acestei veri, blăjenii au reușit să strângă bunuri și alimente în valoare de mai multe zeci de milioane de lei pe care le-au trimis în comuna Asău (jud. Bacău). Ajutoarele trimise constau în plăci fibrolemnoase, mobilier (de la SC Stratusmob SA), mălai (SC Bergenbier SA), grâu consum (Com­cereal Blaj și SC Agroserv SRL Blaj) și îmbrăcăminte de la Aso­ciația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic și de la cetățenii muni­cipiului. La aceste ajutoare s-au adăugat și donațiile făcute de ce­tățenii din comuna Cenade constând în grâu, orz și îmbrăcăminte. Toate acestea au fost transportate gratuit la destinație de firma SC Loreley Trans SRL Blaj. Ajutorul primit din partea blăjenilor a fost binevenit pentru băcăuanii loviți de năpastă, așa cum o atestă și o scrisoare de mulțumire primită de Primăria municipiului Blaj de la primarul comunei Asău - Ștefan Potoroacă: "Ținem să vă mulțumim pentru ajutorul oferit în aceste momente, bunurile donate de po­pulație și de agenții economici din municipiul Blaj pentru ajutorarea cetățenilor afectați de inundații din comuna Asău, județul Bacău fiind de strictă necesitate și de ajutor imens pentru cei afectați. Vă mulțumim pentru sprijinul acordat!". Noi am mai adăuga că, cel puțin din câte știm până acum, deși și alte primării au strâns ajutoare pentru sinistrați, de ele vor beneficia până la urmă săracii județului. Asta doar pentru că nu s-a putut asigura transportul. Iată că blăjenii au reușit să se descurse singuri până la capăt.
Anca DINICĂ

A avariat mașina împrumutată
     Un accident de circulație în urma căruia au rezultat pagube materiale s-a produs vineri, 27 august, pe DN 1, pe raza comunei Răhău, din cauza nepăstrării distanței regulamentare în mers. Po­trivit poliției, Aurel Bogdan, un șomer de 51 de ani din Cugir, con­ducea un autoturism Dacia, înmatriculat în județul Sibiu, mașină care aparținea Emiliei Petronela Petria. În jurul orei 14.15, șoferul a izbit partea din spate a unui autoturism Audi cu numere de Bihor, care frânase brusc. Mașina era condusă în aceeași direcție de mers de către Ioan Rusu, de 47 de ani, din Oradea. În urma coliziunii față-spate, nimeni nu a fost rănit, dar ambele mașini au suferit avarii, fără să fie însă precizată valoarea estimativă a pagubelor. Cei doi con­ducători auto au fost testați cu fiola alcooltest, dar rezultatul a fost negativ. Cercetările continuă.(R.G.)
Verba volant, scripta manent...
Încep probele scrise la sesiunea a doua de bacalaureat
     Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, în această săptămână au loc probele scrise sau practice din cadrul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat, astăzi fiind programată exa­minarea elevilor la limba și literatura română. Prof. Angela Băruță, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, a declarat că 236 de elevi s-au înscris pentru a susține testul scris la limba română, iar mâine este rândul probei scrise la limba maternă, la care s-a înscris însă doar un singur elev maghiar. La matematică vor fi testați 500 de elevi, biologia a fost preferată de 24 de liceeni, la geografie s-au înscris 90 de elevi, în timp ce la chimie vor susține examenul doar 5 elevi. Alți 9 elevi au ales Istoria românilor, iar 5 Istoria universală, în timp ce alți liceeni au optat pentru alte dis­cipline, educația fizică, de exemplu. Cea mai grea probă pare să fie cea din 1 septembrie, când elevii vor susține testarea scrisă la disciplina obligatorie a profilului, iar cel mai ușor examen ar putea fi considerat cel din data de 3 septembrie, când liceenii pot să aleagă materia preferată din celelalte arii curriculare. Rezultatele parțiale vor fi anunțate în data de 6 septembrie, iar lista finală cu elevii promovați va fi afișată în data de 9 septembrie, după ce vor fi soluționate even­tualele contestații.
Robert GHERGU

S-a înființat Consiliul de Integritate Morală al PSD
     Congresul extraordinar al PSD a adoptat vineri, 27 august, cu unanimitate de voturi, o hotărâre cu 8 articole privind înființarea Consiliului de Integritate Morală (CIM) din cadrul partidului, prin mo­dificarea Statutului PSD. Acest organism este format din 12 mem­bri, președinte fiind ales academicianul Mihai Drăgănescu. Printre principalele atribuții ale CIM se află cercetarea și constatarea exis­tenței conflictelor de interese și a incompatibilităților, precum și a cazurilor de încălcare a prevederilor statutare și a normelor de com­portament de către membrii PSD. În termen de 30 de zile, CIM va elabora normele morale, profesionale și de conduită ale mem­brilor PSD, iar de astăzi va verifica listele de candidați înscriși pentru ale­gerile preliminare din cadrul partidului.(R.G.)
La Câmpeni,
Accident rutier produs de o remorcă "în derivă"
     Un grav accident de circulație, soldat cu rănirea unei persoane, s-a produs vineri dimineața, pe DN 74, în apropierea unei benzinării din Câmpeni. Potrivit poliției, Nicolae Horia Onea, de 31 de ani, din comuna Buceș, județul Hunedoara, conducea un TIR cu remorcă aparținând unei firme din Târgu Mureș. Într-o curbă la dreapta, remorca s-a desprins de autotractor, dispozitivul de prindere depla­sându-se spre interiorul părții carosabile. Pentru a evita impactul cu remorca, Nicolae Cristian Lazăr, de 28 de ani, din Câmpeni, care circula din sens opus, s-a văzut obligat să intre cu autoturismul Dacia în parapetul de pe marginea drumului. În urma acestei ma­nevre, Letiția Lazăr, de 26 de ani, s-a ales cu o fractură la brațul drept, fiind transportată la Spitalul județean de Urgență din Alba Iulia. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul.(R.G.)
Furt de la sala de sport aflată în construcție
     Robert Liviu Tudorean, în vârstă de 34 de ani, din localitatea Bălan, județul Harghita, este cercetat de poliție sub acuzația de furt. Potrivit poliției, tânărul era angajat al unei societăți din Negrești-Oaș, care executa lucrări la sala de sport aflată în construcție la Câm­peni. În urma investigațiilor, polițiștii au stabilit că muncitorul ar fi sustras în zilele de 26 și 27 august a.c. cantitatea totală de 44 de kilograme de vopsea, în valoare de aproape 7 milioane de lei, care era depozitată în incinta obiectivului aflat în construcție. Prejudiciul a fost recuperat integral, cutiile cu vopsea fiind restituite societății pen­tru a continua lucrările. Liviu Tudorean este cercetat acum pentru comiterea infracțiunii de furt, fiindu-i întocmit dosar penal. (R.G.)
Avram Iancu are, încă,... rude în viață!
     Cu prilejul "Marșului căruțelor", organizat vineri, 27 august, în Munții Apuseni, am avut ocazia să cunosc un descendent direct (strănepot), din familia lui Avram Iancu. Este vorba despre Ioan Mihaiu Gligor, medicul din Ponorel, al cărui bunic a fost fratele mamei "Craiului Munților", numele de fată al acesteia fiind Gligor. Bunicul lui Ioan Mihaiu Gligor a fost preot în Ponorel, ca și tatăl său, șirul preoților oprindu-se la acest strănepot, care a ales medicina. Tot în Ponorel, ca să nu se îndepărteze de umbra marelui său străbunic... (I.H.)
Proiecte pentru romi
Prefectura a încheiat contracte de parteneriat cu C.L. Sântimbru, Sohodol și Meteș
     După cum se cunoaște, programul PHARE reprezintă un im­portant punct de sprijin al strategiei naționale de îmbunătățire a situației romilor, iar componenta de bază a acestuia este "Mica infrastructură și locuințe sociale". În cadrul acestui program, pre­fectura Alba a încheiat contracte de parteneriat cu Consiliile locale din Sântimbru, Sohodol și Meteș, pentru proiectele depuse la Cen­trul de Resurse pentru Comunitățile de Romi din Cluj Napoca. Obiectivele proiectelor depuse constau în reabilitare sau construcție de drumuri și construcția de locuințe sociale. În această perioadă se desfășoară evaluarea și selectarea cererilor de finanțare neram­bursabilă, iar ca dată indicativă pentru începerea activității, după sem­narea contractelor a fost stabilită ziua de 1 octombrie 2004. De menționat și faptul că Prefectura Alba a participat la pregătirea proiectului urmând să aibe și rolul de implementare și monitorizare. (R.J.)
Ilegalități în târgul de la Câmpeni
     Polițiștii din Câmpeni au organizat sâmbătă, 28 august, o acți­une de control în târgul de animale și mărfuri care a avut loc pe raza orașului. Potrivit poliției, au fost controlați 94 de agenți economici și persoane fizice, au fost verificate 120 de autovehicule, au fost legitimate 242 de persoane, alte două au fost amprentate, iar 9 au fost puse în legalitate. Totodată, a fost descoperită o infracțiune de furt, a fost reținut un permis de conducere și au fost confiscate mărfuri de 1,5 milioane de lei, care erau vândute ilicit. În urma controlului, au fost aplicate 72 de amenzi în valoare totală de 42 de milioane de lei, alte 6 persoane fiind sancționate doar cu aver­tis­ment.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.