Editorial
Lung metraj
     După obișnuințe bine întreținute cu pauze lungi și dese, parla­mentarii au convenit să se sacrifice într-o ședință (extra)ordinară având ca subiect principal dezbaterea unor texte de lege musai ne­cesare aderării la UE. Și au venit aleșii la camere, cu vizibile urme de iritare, că li s-au întrerupt însoritele vacanțe sau campanii încă neoficializate. Au venit în număr mic cum stă bine forumului cu lo­catari plictisiți de experiența sesiunilor ce le apasă cartea de mun­că. Ajunși la finiș, practic, nu mai are însemnătate dacă toți acești nemuritori au deținut vreodată atributele puterii. Unii și-au exprimat op­timismul continuității în liste, alții se retrag seniorial la vechile în­deletniciri ori se avântă în trainice afaceri. Marcați de lumina came­relor de luat vederi, de "precipitatele" evenimente interne sau de ve­cinătate geografică, trecând peste orice vremelnicie, responsabilii le­gislativului s-au grăbit să-și pună pe agenda de lucru a primei zile ratificarea tratatului cu Ucraina privind asistența juridică în cauze civile. Temă arzândă cu varii conotații sentimental-patriotice tratatul a fost pasat cu eleganță unei viitorimi apropiate spre studiu amiabil și amănunțit.
    Ziua a doua s-a anunțat furtunoasă și harnică având pe pupitru pachetul consistent al celor douăzeci de legi care odată votate ne dau verde spre Europa. O bagatelă pur și simplu. Nici nu mai era ne­voie de o sesiune atât de extraordinară - după părerea unora, ca să se voteze cu ochii închiși de somnolența plicticoasei proceduri niște texte care oricum trebuiau înaintate familiei europene unite. Și, ca să-și justifice remunerația "mică" după buget, oaspeții somp­tu­oaselor edificii parlamentare s-au gândit să ne penalizeze pe puncte la mersul pe roți cu echivalent procentual la brutul minim na­țional și, nu în ultimul rând, să instituie mult vehiculata ordine pu­bli­că la nivelul instituțiilor administrative.
    Ca într-un scenariu de lung metraj, de taman două zile de conce­diu devenite lucrătoare, rarii aleși prezenți s-au grăbit mai degrabă să-și facă ultime demonstrații de elocință sau mărturisiri înduio­șă­toare, un efort tenace, inimos al înscrierii în istorie.
    Dincolo de "gardul vopsit al leopardului" - celelalte probleme ar­ză­toare: majorarea, într-un sistem verificat de inegalități, a pensiilor milioanelor de electori presupuși fideli, ajustarea semestrelor șco­lare după date calendaristice nefatidice și neasemănătoare, la de­rută. Cu un zel demn de invidiat, inspectori și fotoreporteri colindă ulițele satelor mocirloase să dibuie coșcovite localuri de școli șu­brezite de trecerea veacurilor de folosință, să depisteze urmele instalațiilor sanitare, ale mobilierului meșteșugit în tehnici feudale, amenințând cu neeliberarea adeverinței certificatoare de drept de u­zi­tare.
    Pe alte lungimi de undă Puterea și Opoziția se duelează cu armele proaspete din dotare. Prima cu noul look, strălucitor după un congres furtunos în aplauze, cea de-a doua cu avansul câștigat în rândul mulțimilor. Pe fundal se consumă unul din motivele de amor propriu ale prezidentului invitat să preia frâiele PSD-ului, după ce actualul lider n-o mai fi șef. Într-un alt scenariu scris în con­curență i se prevede chiar funcția de prim-ministru, dacă de senator nu este posibil.
    Filmul vieții noastre rulează pe ecrane panoramice, scenele se toarnă fără întreruperi, actorii se machiază în fugă, cu transparență, în fața telespectatorilor. Totul este la lumina zilei, exceptând ma­nevrele imenselor averi provenite din orice, numai din indemnizație nu. Zestrea pe care și-au tras-o făuritorii noștri de destine ne umple retina și ne lasă, cu o supremă înțelepciune, să ne gândim la amă­râta noastră zi de mâine.
Mariana IONAȘ