Prima pagină Ediția din: 1.9.2004
Proiectul Roșia Montană
O investiție înțeleaptă pentru americani
•Cea mai mare companie americană producătoare de aur din lume, Newmont Mining Corporation plă­nuiește achiziționarea a 19 la sută din Gabriel Re­sources Ltd., firma care deține 80 la sută și a­sigură finanțarea proiectului propus la Roșia Mon­tană
     La începutul acestei săptămâni, prestigoasa agenție de presă Reu­ters a transmis o știre potrivit căreia cea mai mare companie mi­nieră din lume, Newmont Mining Corporation din Statele Unite, plă­nuiește achiziționarea în septembrie a 10% din firma canadiană Gabriel Resources Ltd, cu opțiunea de a prelua ulterior aproape 19 % din Gabriel, firma care asigură finanțarea proiectului propus de RMGC în Apuseni. La câteva secunde după anunțarea intenției lui Newmont, valoarea acțiunilor lui Gabriel Resources la bursa din To­ronto a crescut cu 64%. Conform regulamentului bursier documentul final între Newmont Mining Corporation și Gabriel Resources va fi semnat în luna septembrie.
    Potrivit Reuters, investiția făcută de Newmont "aduce un câștig financiar și de credibilitate substanțial pentru Gabriel Resources." A­ceastă credibilitate, implicit, se referă și la activitatea lui Roșia Mon­tană Gold Corporation.
    "Aceasta reprezintă un plus de credibilitate pentru Gabriel Re­sour­ces, dar după părerea mea este în același timp o investiție în­țeleaptă și pentru Newmont," a declarat Mark Smith, analist la Dun­dee Securities. În declarația făcută piețelor financiare - și care ar trebui să dea serios de gândit celor care protestează împotriva pro­iectului RMGC - compania americană a declarat că a decis să facă investiția în Gabriel Resources numai după ce s-a asigurat că "stan­dardele de mediu, de responsabilitate socială, precum și practicile cu­rente și angajamentele lui Gabriel Resources au satisfăcut exi­gențele lui Newmont".
    În 2002, Newmont Mining Corporation a achiziționat gigantul aus­tralian Normandy Mining of Australia, precum și compania candiană Franco-Nevada Mining Corporation, devenind astfel cea mai mare producătoare de aur din lume. Compania se bucură de respectul co­munității miniere din întreaga lume pentru standardele sale înalte.
    Proiectul RMGC se află încă în stadiul de elaborare, compania lucrând în prezent la Studiul de Impact asupra Mediului. Deși încă neterminat și fără să fie prezentat oficial autorităților, proiectul a devenit ținta preferată a atacurilor lansate de grupuri de mediu și organizații neguvernamentale, majoritatea finanțate și sprijinite lo­gistic din străinătate. Fiecare certificat achiziționat dă dreptul ca New­mont să cumpere o acțiune la Gabriel Resources la prețul de 2 dolari canadieni la orice dată înainte de finele anului 2005. În cazul în care Newmont va face uz de toate certificatele sale, firma va ajun­ge să dețină 18,6% din Gabriel Resources.
    "Newmont este un acționar care va sprijini Gabriel și va acorda, la cererea acestuia, suport tehnic", se spune în declarația companiei americane.
    Investiția lui Newmont va fi folosită pentru a continua dezvoltarea Proiectului RMGC, care se așteaptă să producă o cantitate de 500.000 de uncii de aur pe an (circa 340 tone).
    Așadar, după ce au contribuit decisiv la intrarea României în struc­turile NATO, americanii ne demonstrează că îi interesează și investițiile din România.
Florin ROMAN

Consiliul Județean Alba va acționa în judecată Ministerul Transporturilor
     În cursul zilei de ieri, în cadrul unei conferințe de presă, pre­ședintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a declarat că dacă până la sfârșitul acestui an, Ministerul Transporturilor nu va aloca întreaga sumă repartizată județului Alba prin Legea Bugetului, instituția pe care o conduce va acționa în justiție ministerul condus de Miron Mitrea. Prin Legea Bugetului pe acest an, din transferuri de la bugetul de stat, județului Alba i-a fost repartizată suma de 43,6 miliarde de lei. Deși a promis cu ocazia vizitelor în Alba că sumele vor fi plătite și chiar suplimentate, ministrul Miron Mitrea a uitat se pare la București ce a promis în județul nostru.
    Deși programul pe primele 8 luni prevedea încasarea sumei de 36,9 miliarde de lei, în județ a ajuns doar ceva mai mult de 15 miliarde de lei. Acești bani sunt total insuficienți pentru lucrările de reparații la drumurile județene în condițiile în care 12 miliarde au reprezentat lucrări executate dar neplătite de CJ Alba. "Singura soluție pentru noi în vederea recuperării acestor bani este să ac­ționăm în judecată Ministerul Transporturilor, dacă banii nu vor ajun­ge în vistieria bugetului până la finele anului. Banii ne-au fost alocați prin Legea Bugetului, dar se pare că aceste sume au ajuns pe un­deva prin Moldova, ceea ce nu este nici corect și nici legal. Noi mai așteptăm acești bani", a spus președintele Atanasiu. El a adăugat că și în alți ani, sumele prevăzute în buget nu au ajuns în același cuantum în județ, dar fosta conducere PSD a CJ Alba nu a avut curajul de a acționa în instanță pe unul din șefii pe linie de partid. "Dacă banii nu ajung, noi o vom face fără nici o strângere de inimă", a mai spus Teodor Atanasiu.
Florin ROMAN

La trei luni de la alegerile locale
Lopadea Nouă nu are viceprimar
     Au trecut trei luni de la primul tur al alegerilor locale și primăria din Lopadea Nouă nu are încă un viceprimar ales. Toată procedura a fost dată peste cap după ce un consilier independent a fost neva­lidat pentru că nu a depus în termen raportul de venituri și cheltuieli. Acesta a atacat în contencios administrativ decizia consilierilor, iar ultimul termen a avut loc în 3 august, urmând ca instanța să se pronunțe. Deși a trecut aproape o lună de zile de atunci, instanța nu s-a pronunțat încă în acest caz.(F.R.)
33 de consilii locale vor fi informatizate
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, s-a întâlnit ieri cu primari din 33 de localități ale județului, care și-au de­pus documentațiile în vederea obținerii de finanțări pentru infor­matizarea primăriilor. Este vorba de un program comun al Minis­terului Administrației și Internelor cu Uniunea Europeană, care asi­gură o finanțare de circa 20.000 de Euro, pentru fiecare comunitate locală în parte. Proiectele se vor depune până cel târziu la începutul săptămânii viitoare și au fost întocmite cu sprijinul specialiștilor CJ Alba. Programul de informatizare a administrației publice reprezintă una din promisiunile din perioada campaniei electorale venite din par­tea aleșilor Alianței D.A.(F.R.)
85 la sută din manualele școlare a ajuns în județ
     Până la ora actuală ISJ Alba a primit în proporție de 85% manu­alele școlare pentru noul an de învățământ, restul urmând să so­sească conform unui grafic al ministerului de resort întocmit cu editurile. De menționat că pentru clasa I s-au primit în procent de 82%, pentru clasa II - 80%, iar pentru clasele III - IV - 95%. Pentru clasele a IX-a și a X-a (liceu plus școală de arte și meserii) manu­alele s-au primit în proporție de 75%. Începând cu data de 16 august a.c. a început distribuirea manualelor la nivel de județ.(R.J.)
SC DPL va fi vândută
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a de­clarat că până la sfârșitul acestui an vor fi finalizate toate etapele procesului de privatizare la SC Drumuri și Poduri locale Alba, iar societatea va fi vândută la licitație publică. Înainte de a fi vândută, societatea va fi din nou evaluată pentru că prețul de piață al firmei s-a modificat de la ultima evaluare.(F.R.)
Toamna vinului
strugure Iarăși e toamnă la Jidvei
Bogată ca-n povești,
Cu farmecul și munca ei,
Poți spune că în Eden ești.

Aroma vinului dulceag,
Buchetul soiului ales
Le simte chiar și un drumeț
Încă din bobul necules.

Traminer roz de la Jidvei
Splendoarea pură în pahar
De bei puțin, sigur mai vrei
Încă puțin și iar și iar.

Frumoasă e regina toamnă
În podgoria din Jidvei
Bine-ai venit, gingașă doamnă
Veniți să poposim cu dumneaei.
Firuța CĂPÂLNEAN, Șona

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.