Actualitate
Alba Iulia - oraș european, cu infrastructură de... lumea a treia!
•Pe str. Ghioceilor locuitorii sunt inundați siste­matic de o conductă cu apă, care a fost "reparată" de 5 ori în două luni!
     baltaLuni, 30 august 2004, la sesizarea d-lui Constantin Munteanu, din Alba Iulia, ne-am deplasat pe str. Ghioceilor (în spatele pi­eței din Cetate), unde am con­statat temeinicia sesizării cetă­țeanului cu pricina. Acesta re­cla­ma faptul că strada respec­tivă este inundată sistematic de o conductă de apă potabilă, ca­re se sparge cu o periodicitate exasperantă. Situația aceasta du­rează de aproximativ 8 ani de zile, dar ultimele două luni i-au a­dus pe locatarii din zonă în pragul disperării. Pentru că în iulie și au­gust 2004 conducta respectivă a cedat de 5 ori, a fost reparată de 5 ori și acum, de vreo 12 zile curge întruna. În fața imobilului cu nr. 18, proprietate a d-lui Constantin Munteanu, apa băltește în permanență (vezi foto). Dar mai grav este faptul că aceasta s-a infiltrat pe sub temelia clădirii, afectându-i întreaga structură de rezistență, căci pă­mântul argilos pe care s-a construit fundația s-a afânat și construcția a început să se scufunde și să se încline în mod periculos. De pildă stâlpii de beton ai porții s-au scufundat în mod inegal, iar poarta stă alandala, căci nu mai poate fi închisă. Ca să nu mai vorbim de fi­surile care au apărut peste tot, de la fundație până la acoperiș... La problemele create de această conductă păcătoasă (uzată moral, că­ci e veche de peste 25 de ani), se adaugă problemele generate de canalizarea făcută aiurea. Gurile de scurgere ale acesteia sunt la distanță de peste 60 de metri una de cealaltă, așa că nu pot prelua debitul apei pluviale, pentru a o evacua din rigolă. Dar ce vorbesc eu de rigolă, căci așa ceva nu există, iar diferența de nivel de la caro­sabil la trotuar este de vreo 3-4 cm, fiind depășită de fiecare dată când plouă. Prin urmare, în zilele ploioase, familia Munteanu se mobilizează cu ligheane și găleți ca să evacueze apa de ploaie ce năvălește în garaj și în pivniță. Iar atunci când oamenii nu mai răz­besc apelează la pompieri. Anul acesta pompierii au fost chemați de două ori ca să evacueze apa din subsolul casei familiei Munteanu.
    "De vreo trei ani încoace, ne-a declarat dl. Munteanu, am făcut nenumărate sesizări la SC Apă-Canal și la primărie, pentru rea­bi­litarea conductei și montarea unor guri de scurgere adecvate (sau cel puțin decolmatarea lor în timp util). De la Primărie nu a venit ni­meni, niciodată, să observe situația la fața locului, iar lucrătorii care intervin cu picamerele și sparg periodic asfaltul (adăugând la dis­confortul inundațiilor pe cel creat de zgomot și de comportamentul lor grosolan), fac lucru de mântuială. Eu sunt un contribuabil serios, mi-am făcut o casă sperând să am mai mult confort și mai multă liniște dar, iată, nu mai pot să folosesc nici garajul și nici pivnița..." Și sesizările nu erau semnate doar de familia Munteanu, ci de încă 18 familii care locuiesc în zonă. Oare acești cetățeni au doar obli­gații, acelea de a plăti taxe și impozite, și nici un drept? Alo, pri­măria, se aude?
Ioan HĂNȚULESCU

Încep înscrierile pentru a doua sesiune de admitere
     Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune de admitere la Uni­versitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia încep astăzi, fiind dis­ponibile în total 541 de locuri, din care doar 16 sunt subvenționate de stat sau de instituție, 441 sunt locuri cu taxă, iar 84 sunt în învățământul la distanță. Potrivit calendarului aprobat de conducerea universității, la specializările fără probe de concurs înscrierea candi­daților se încheie în data de 13 septembrie, rezultatele admiterii vor fi comunicate a doua zi, iar înmatricularea candidaților admiși se va desfășura în perioada 14 - 19 septembrie. La specializările teo­logice, candidații se pot înscrie numai până în data de 11 sep­tembrie, întrucât în următoarele două zile aceștia vor susține probele eliminatorii și testele scrise. Pentru specializarea Institutori, în pe­rioada 1 - 12 septembrie are loc înscrierea candidaților, ei urmând să fie examinați a doua zi la probele de aptitudini. Tot astăzi încep înscrierile pentru învățământul postuniversitar, doctorat (45 de locuri, din care 15 subvenționate) și masterat (445 de locuri, din care 25 subvenționate), respectiv cursuri postuniversitare (240 de locuri cu taxă). Ultima zi de depunere a dosarelor este 11 septembrie, în intervalul 12-14 septembrie este programat interviul, iar cealaltă parte a caledarului admiterii va rămâne în ultimele 3 situații, ne­schim­bată. Două dintre masteratele organizate de Facultatea de Te­o­logie sunt realizate, în premieră, în colaborare cu Institutul "Saint Serge" din capitala franceză Paris, fiind masterate internaționale.
Robert GHERGU

Miercuri,
Cea mai grea probă la BAC
     Sute de elevi din județul Alba vor susține astăzi proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului, a anunțat inspectorul general ad­junct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Angela Băruță. Exa­menul de astăzi pare a fi cel mai greu din cadrul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat având în vedere, pe de o parte, că cei mai mulți dintre candidați au picat și la prima testare, iar pe de altă parte, este materia obligatorie din cadrul fiecărei specializări. Numai la matematică, de exemplu, s-au înscris pentru a susține proba scrisă un număr de 500 de elevi, majoritatea fiind la a doua în­cercare de a promova examenul. Excepție fac foștii elevi corigenți, care nu s-au putut prezenta la prima sesiune de bacalaureat, unii dintre aceștia tocmai pentru că nu au obținut notă de trecere chiar la matematică. Pe de altă parte, a spus Angela Băruță, la proba scrisă la limba română s-au prezentat 210 elevi din cei 236 înscriși, nefiind înregistrați liceeni eliminați din examen pe motiv de tentativă de fraudă.(R.G.)
Viceprimar nou la Roșia Montană
     Luni după-amiaza a avut loc ședința de consiliu a CL Roșia Mon­tană, cel mai așteptat punct de pe ordinea de zi fiind cel referitor la alegerea viceprimarului. Postul a rămas vacant după ce repre­zen­tantul PD a demisionat din funcție la puțin timp după ce a fost ales. În ședința de consiliu au fost avansate două propuneri: Gheorghe Dră­goescu-PSD și Eugen (Zeno) Cornea-PRM, vicepreședinte al A­sociației Aurarilor "Alburnus Maior". Consilierii au decis ca noul vi­ceprimar să fie Gheorghe Drăgoescu, fost primar în perioada 1992-1996 și viceprimar în perioada 2000-2004. "Este un om de valoare cu care am lucrat bine și cu care voi face o echipă în folosul comu­nității și al roșienilor", a spus primarul Virgil Narița. Tot în ședința de luni, primarul a bifat două din promisiunile făcute în campania e­lectorală: construirea unui teren de sport pe suprafață sintetică și asfaltarea unui km de drum în satul Cărpiniș. Ambele investiții vor fi finalizate în acest an. Consilierii Ștefan Cosma, Eugen Cornea, Con­stantin David și Blăjan Marcu s-au opus proiectului de hotărâre re­feritor la realizarea terenului de sport, dar votul majorității a fost ho­tărâtor.(F.R.)
Ajutoare pentru sinistrați
     Credincioșii greco-catolici din parohia centru Alba Iulia, păstoriți de preotul Florin Dobrin, alături de umaniștii albaiulieni, au colectat ajutoare pentru locuitorii zonelor calamitate din Moldova. Ajutoarele, constând în haine, alimente și piese de mobilier de strictă nece­sitate vor ajunge în această săptămână în comuna Pângărați, județul Neamț. Prin Parohia Ortodoxă din Pângărați donațiile vor ajunge la cei care au avut de suferit în urma inundațiilor, ne-a declarat ing. Mircea Abrudeanu, purtătorul de cuvânt al PUR (s-l) Alba. (N.I.T.)
Dascălii titulari află astăzi dacă vor primi ore suplimentare
     Tabelele nominale cu personalul didactic titular care a cerut să fie încadrat pe orele rămase neocupate în cadrul unităților școlare din care provin vor ajunge astăzi la Inspectoratul Școlar Județean Alba (IȘJ) în vederea aprobării. Angela Băruță, inspectorul general adjunct al IȘJ Alba, a declarat că este vorba de 263 de ore, care nu au putut fi completate nici după ședința publică din 5 august. În schimb, dascălii pensionari vor afla abia în ședința publică din 6 sep­tembrie dacă au primit sau nu avizul IȘJ Alba pentru a preda la clasă în orele rămase neocupate, chiar dacă directorii școlilor le-au aprobat deja cererile depuse în acest sens. (R.G.)
"Și se jură că nu fură..."
     Deși nu a fost prezent ieri la conferința de presă săptămânală a PUR (s-l) Alba, consilierul județean umanist Toader Ulise a dez­mințit, prin intermediul purtătorului de cuvânt al partidului, Mircea Abrudeanu, zvonurile potrivit cărora consilierii județeni PUR ar fi votat alături de cei ai PSD pentru alegerea ca director general al SC DPL Alba a inginerului Romi Dragosin (președinte al PSD Sebeș). Abru­deanu a spus chiar că se teme că unii consilieri județeni ai Alianței D.A. au trădat în acest caz, iar PUR-ul se va ghida în acțiunile sale viitoare după principiul: "Ferește-mă Doamne de prieteni că de duș­mani mă feresc singur!". (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.