Editorial
Răbdarea sfinților a luat sfârșit!
     Una dintre rugăciunile monahilor, atunci când se află la mare încercare în fața celui rău, este doar o frază: "Doamne, dă-mi răb­darea sfinților!". Și cine poate ști de câte ori nu au rostit această rugăciune oamenii bisericii (de toate confesiunile), din 1944 până-n prezent, sub domnia "satanei roșii", comuniste? Atunci când au fost prigoniți, închiși, torturați, când și-au văzut răpite proprietățile și bisericile dărâmate de "demonul ateu"... Cea mai mare răbdare în fața comuniștilor pare a fi avut Biserica Ortodoxă Română, care s-a lăsat timp de o jumătate de secol călcată în picioare, în virtutea legii cristice "dați Cezarului ce-i al Cezarului, și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu", în virtutea jurămintelor de supunere și, nu în ultimul rând, în virtutea "blândeții mioritice" românești, atât de bine integrată în principiile vieții creștine. Dar, după cum se vede, și răbdarea sfinților are o limită. Iar semnalul că această limită a fost atinsă a fost dat de un martir (în viață) al Bisericii Ortodoxe, un om de o blândețe și o răbdare cu adevărat supraomenească: Arhie­pis­copul Clujului, Vadului și Feleacului, Bartolomeu Anania. Puțini știu despre acest învățător spiritual excepțional că a trecut prin infernul pușcăriilor comuniste, pentru că s-a ridicat în apărarea credinței stră­moșilor săi, și că Dumnezeu l-a răsplătit pentru aceasta: ieșit ca deținut de pe porțile închisorii din Aiud, el s-a întors acolo ca arhiereu, după 1989, ca să sfințească biserica penitenciarului. Iar dacă a avut curajul să se ridice împotriva comuniștilor atunci când aceștia erau în deplinătatea puterii lor monstruoase, cu atât mai mult a avut acest curaj astăzi, în fața urmașilor acestora, aflați la gu­vernare.
    Exemplul IPS Sale Bartolomeu a fost urmat în scurt timp de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților. De ani de zile, aces­ta solicită retrocedarea Fondului Religionar Bisericesc, care însu­mează 192.000 de hectare de pădure confiscate de comuniști, pre­cum și odoare și obiecte de cult, din aur și argint (a căror valoare se ridică la zeci de miliarde de lei), de asemenea însușite de pu­terea comunistă. Iar la glasul IPS Pimen s-a adăugat, recent, cel al PS Sale Epifanie al Buzăului, care a adus în atenția premierului Adrian Năstase, că oamenii PSD-ului din județ (prefectul, sub­prefectul, primarul municipiului), tac ca porcu-n păpușoi în fața unor abuzuri dintre cele mai grosolane, a căror victimă este Biserica Or­todoxă: parohii cărora le-au fost luate cimitirele și trecute în do­meniul public, terenuri bisericești unde au fost puse în posesie per­soane fizice, aleea din incinta Episcopiei Buzăului introdusă, de asemenea, abuziv în domeniul public etc. Iar toate aceste abuzuri se petrec în timp ce, după cum acuză direct IPS Pimen "domniile lor (baronii locali și centrali ai PSD - n.red.) sunt cu sufletele în altă lume, cea a afacerilor amintite și criticate zilnic de mass media, adică în lumea palatelor de vară, de iarnă, de toamnă, de primăvară, de la munte, de la mare, de la deal, de la câmpie, palate făcute din jecmăneala economiei naționale, inclusiv a pădurilor Fondului Bise­ricesc, arătând astfel că practică atât «capitalismul de cumetrie» cât și «solidaritatea limuzinei cu pufoaica»..." Pentru ce are nevoie Biserica Ortodoxă de această retrocedare? Simplu: ca să nu mai stea cu mâna întinsă în fața puterii politice (indiferent de culoarea ei), atunci când este vorba de conservarea și restaurarea unor valori de patrimoniu. Se știe că numeroase lăcașe de cult din țară se află într-o stare jalnică, și dacă ne gândim numai la mănăstirile din Mol­dova și la afluența de turiști pe care o determină acestea, realizăm că indiferența financiară a Ministerului Culturii și Cultelor față de acestea este similară cu... omorârea "găinii cu ouă de aur"!
    Nu demult, într-un alt editorial publicat în ziarul nostru ("Biserica Domnului și bisericile răului"), aduceam în discuție tocmai această situație absurdă: palatele "bulibașilor" hoției și corupției (țigani și ro­mâni deopotrivă) se ridică din putregaiul ilegalităților de tot felul cu o frenezie demonică, țiganii își recuperează aurul confiscat de regimul comunist, clienții de partid își recuperează proprietățile, în timp ce oamenii simpli sunt jecmăniți mai departe de urmașii comuniștilor, în timp ce bisericile noi nu se pot înălța, cele vechi de valoare pa­trimonială inestimabilă se ruinează de la o zi la alta, iar odoarele bisericești confiscate (sau contravaloarea lor) zac în seifurile Băncii Naționale a României. Fără îndoială, răbdarea sfinților față de comu­niști s-a sfârșit, Biserica Ortodoxă, prin glasul IPS Pimen, oferindu-ne o speranță și nouă, muritorilor de rând tot mereu călcați în pi­cioare: "...mult a fost, puțin a mai rămas!". S-o fi referind oare la vii­toarele alegeri?
Ioan HĂNȚULESCU