Curier județean
La Alba Iulia și Ciugud,
Campanie de vaccinare a porcilor împotriva rujetului
     Circumscripția Sanitar-Veterinară Alba Iulia a demarat o campa­nie de vaccinare antirujetică a porcilor din gospodăriile populației din municipiu și localitățile suburbane, precum și din comuna Ciugud. Vor fi imunizați împotriva rujetului toți porcii în vârstă de peste două luni, proprietarii animalelor fiind obligați să achite contravaloarea ma­noperei și a vaccinului, de aproximativ 20-25.000 de lei pentru fie­care animal. Rujetul este o boală transmisibilă, produsă de o bacte­rie, care se manifestă prin apariția febrei ridicate și a unor pete roșii pe pielea animalului, iar dacă nu este depistată și tratată la timp, boala poate duce la deces în rândul efectivelor de porcine. Această afecțiune se poate transmite și la om, prin contact direct cu anima­lul sau prin consumul cărnii porcului bolnav, în funcție de gradul de infestație cu bacteria rujetului. Anul trecut, 10 porci din gospodăria unui sătean din Pâclișa au murit de rujet la scurt timp după ce pro­prietarul a refuzat vaccinarea antirujetică a animalelor.(R.G.)
N-au copiat sau nu au fost prinși?
Nici un elev eliminat la examenul de matematică de la BAC
     Nici unul din cei 476 de liceeni, între care și 2 elevi maghiari, care au susținut ieri proba la matematică a celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat nu a fost eliminat din sală pentru even­tuale tentative de copiere, a declarat inspectorul general adjunct al In­spectoratului Școlar Județean, Angela Băruță. Ea a precizat că alți 27 de elevi au preferat să nu se prezinte pentru a susține testul scris la această disciplină, deși inițial s-au înscris în acest scop. La proba scrisă la geografie au absentat doi elevi, susținând examenul doar 3 elevi, în timp ce la istorie numai unul din cei 7 elevi înscriși a lipsit din sală. Angela Băruță a declarat că cea mai grea probă a baca­la­ureatului s-a încheiat fără incidente, iar astăzi este programată o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, test scris sau practic.(R.G.)
Vineri, la Teiuș, crescătorii de animale din județ învață
Însilozarea modernă a porumbului după modelul german
     Însilozarea modernă a porumbului va fi tema unei întâlniri care va avea loc vineri, 3 septembrie, de la ora 10.00, la Clubul Fermierilor din Teiuș, în baza unui proiect german finanțat de GTZ, a anunțat pre­ședintele Uniunii Județene a Producătorilor Agricoli Alba, Ioan Stanciu. El a precizat că la eveniment sunt așteptați să participe peste 50 de crescători de bovine din județ, având în vedere că va fi făcut un exercițiu demonstrativ de recoltare și însilozare a porum­bu­lui cu tehnologie germană modernă, în prezența consultantului GTZ, Bernd Henn. De asemenea, vor fi prezentate mai multe soiuri și hi­brizi de porumb de pe un lot demonstrativ, cei mai productivi hibrizi putând fi folosiți în campania agricolă de anul viitor.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.