Prima pagină Ediția din: 2.9.2004
Noii baroni locali ai Apusenilor - paznicii fondurilor forestiere
     lemneMăcinat de temeri și prea puțin încrezător în sistemul legal ac­tual, în urmă cu câteva zile ne-a căutat la redacție tânărul Mihai Purda, din comuna Scărișoara, cu speranța că doar prin media­tizare pro­ble­mele sale își vor găsi o rezolvare. În fapt, Purda ne-a sesizat o serie de proble­me legate de șeful Postului de Poliție din Scărișoara, Marian Bri­ciu, și de unul dintre paz­nicii pădurii comunale Scărișoara, Ioan Purda. Menționăm că la această dată cele sesizate de Mihai Purda referitor la șeful Postului de Poliție Scărișoara, Marian Briciu, și la ajutorul acestuia, Nicola, constituie obiectul unui dosar de cer­cetare penală trimis de Inspectoratul Județean de Poliție Alba la Par­chetul de pe lângă Tribunalul Alba. Toată documentația referitoare la pădurea comunală Scărișoara a fost ridicată de poliția economică Câmpeni, unde va fi verificată. În cursul zilei de azi, silvicii de la Hu­ne­doara (care au în administrare pădurea comunală din Scărișoara) în colaborare cu poliția Câmpeni îi numără "cioatele" paznicului de pădure comunală din Scărișoara, Ioan Purda. Precizăm că de an­che­tarea inițială a acestui caz s-a ocupat personal comisarul Mircea Crișan, adjunctul șefului IPJ Alba, care s-a deplasat în zonă a doua zi după ce ziarul Unirea i-a adus la cunoștință faptele reclamate.
•Ce ne spune Mihai Purda
     Tot ce ne-a spus nouă, Mihai Purda a reluat și sub semnătură pri­vată, în fața organelor de cercetare penală, respectiv poliție (deo­camdată). Purda ne-a spus că se afla în relații de amiciție cu cei doi polițiști din Scărișoara, până în anul 2002, când tatălui său, în vârstă de 83 de ani - Purda Pașc - i-a fost întocmit un proces verbal de infracțiune silvică (cu amendă) și i-a fost aplicată o amendă admi­nistrativă pentru că a tăiat lemn nemarcat. Purda spune că în timp ce se deplasa cu polițistul Nicola în pădurea Ocolului Silvic Gârda, pentru a vedea ce cioate nemarcate i-au fost imputate tatălui său, a văzut trei oameni care tăiau lemn nemarcat pentru ocolul silvic. I­den­tificarea cioatelor nu a mai avut loc. În schimb, Purda spune că amenda aplicată tatălui său a fost achitată de... polițistul Nicola, pentru a i se închide gura și a nu mai spune mai departe ce a văzut. În plus, Mihai Purda îi mai aduce o acuzație extrem de gravă poli­țistului Nicola, respectiv că acesta i-a oferit 100 de euro pentru a fi sigur că nu va vorbi mai departe. Despre șeful de post din Scă­rișoara, Marian Briciu, Purda ne-a declarat (nouă și poliției) că a cărat în iarna anului 2002 1500 de pomi de iarnă spre a-i vinde în regiunea Lugoj -Timișoara. În acest sens ne-a oferit o listă întreagă de persoane care au tăiat pentru șeful de post brazii respectivi. Des­pre martori, Purda ne-a spus că s-ar putea ca unii dintre ei să nu recunoască deoarece depind foarte mult și de silvicii din zonă și de polițiști, în sensul că singura lor sursă de supraviețuire este lemnul, tăiat, legal sau nu, cu acordul celor menționați mai sus. "Pentru ca oamenii de acolo să-și facă rost de lemne pentru iarnă, ei fac clacă la pădurar, la scos cartofi sau la cosit fânul acestuia, zi-lumină. Poate să le fie frică de presiunile pădurarului sau ale polițiștilor din co­mună dacă declară ceva și se pun rău cu aceștia" ne spune Purda. Despre unul dintre paznicii pădurii comunale Scărișoara - Ioan Purda - am aflat că face obiectul unui dosar penal după ce, în iunie anul acesta, împreună cu alte trei persoane, l-au bătut pe Remus Neag, de 47 de ani, din Scărișoara. Motivul? Acesta, îm­preună cu Mihai Purda, îl reclamaseră pe paznicul pădurii că ar fi tăiat lemn nemarcat din pădurea pe care o păzea. Remus Neag are un certificat medico-legal ce confirmă necesitatea a 25 de zile de îngrijiri medicale. Mai mult, Remus Neag spune că o parte din ma­terialul lemnos care i s-ar fi cuvenit, conform unei hotărâri de con­siliu local, după ce i-au murit 8 vite în pădure, a fost dat de Ioan Purda altei persoane care i-a prestat diverse munci în gospodărie, gratis.
•Ce spun polițiștii
     Șeful de post, Marian Briciu, nu recunoaște nici una din faptele de care este acuzat și își rezervă dreptul de a-l acționa în instanță pe Mihai Purda pentru denunț calomnios. Briciu este șef de post de cel puțin 10 ani în comuna Scărișoara, fiind numit în această funcție de comisarul Mircea Crișan, fapt care nu l-a împiedicat pe acesta din urmă să predea cazul procurorilor și să-i suspende dreptul de port-armă până la finalizarea anchetei. Ajutorul de șef de post Nicola a declarat că i-a dat lui Mihai Purda, sub formă de împrumut, 100 de euro, 20 de dolari și câteva sute de mii de lei, deoarece acesta i-a cerut pentru că nu avea fonduri să plece cu lemn în țară. De ase­menea, tot sub formă de împrumut Nicola i-a dat tatălui acestuia - Purda Pașc - 100.000 lei pentru a avea cu ce să-și plătească au­tobuzul să se deplaseze până la Parchetul Câmpeni, unde se afla pe rol o decizie de sechestru asupra bunurilor acestuia. În fapt, bă­trânul Purda nu-și plătise amenda administrativă - la infracțiunea silvică - de 2 milioane de lei și i se pusese sechestru pe cal și pe căruță. Nicola nu recunoaște că i-ar fi plătit el lui Purda Pașc in­fracțiunea silvică, fapt confirmat și de casiera de la OS Gârda. A­ceas­ta le-a declarat polițiștilor că amenda a fost plătită de un tânăr "între 25-30 de ani", în nici un caz polițistul, pentru că îi cunoștea și pe Briciu și pe Nicola. Pentru a se face lumină și asupra acuzelor aduse lui Ioan Purda, paznicul pădurii comunale, toate documentele legate de acest domeniu au fost ridicate de la Primăria Scărișoara și duse la Poliția Câmpeni. De asemenea, dosarul penal în care victimă este Remus Neag a fost mutat de la Scărișoara la Biroul de Cercetări Penale din cadrul Poliției Câmpeni.
    Polițiștii nu resping nici ideea unei vendete cu caracter personal deoarece acum câteva ierni i-au confiscat lui Mihai Purda 230 brazi de iarnă.
    Comisarul Mircea Crișan ne-a declarat că, pentru a nu exista nici un fel de suspiciune, cazul a fost declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba care are competența de a ancheta cadrele cu grade echivalente subofițerilor.
•Ce spun oamenii
     Oamenii spun puține, dar ar spune și mai multe, că așa-i la ro­mâni, dacă n-ar trebui să-și asume răspunderea asupra propriilor declarații. Din cei chemați în 24 august la Poliția Câmpeni au venit destul de puțini, motivând că au de lucru la fân și acuzându-l pe Mi­hai Purda că-i poartă aiurea. Doar vreo 4 oameni (cu tot cu Purda) au recunoscut în fața polițiștilor că au tăiat lemn pentru Briciu. Des­pre paznicul pădurii, iarăși numai de bine pentru că, nu-i așa, s-apropie iar iarna și tot la el ajung de rugare... Oricum, activitatea acestuia va fi verificată de Poliția economică Câmpeni și de silvicii de la Hunedoara.
    O să vă ținem la curent cu rezultatul cercetărilor. Iar dacă nu se confirmă nimic, înseamnă că în Apuseni totul este O.K.: munții che­lesc peste noapte din cauza extratereștrilor și a încălzirii globale, moții sunt bine-mersi, joacă hora bucuriei și nu trebuie să se umi­lească pentru o bucată de lemn din pădurea personală și, ce-i mai important: nimeni nu fură (mai mult decât alții)...
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

În opinia lui Ioan Curtean de Hondol
"Pentagonul" Țării (Munții Apuseni) are nevoie de un guvernator
     HondolPrezent la recent desfășuratul "Marș al căruțelor" din Apuseni, con­sulul general din Belize, Ioan Curtean de Hondol (a cărui familie este originară din Sohodol), unul dintre fondatorii Uniu­nii Munții Apuseni, a făcut o propunere care i-a pus pe gânduri pe participanții la manifestarea mai sus amintită. "Zona Mun­ților Apuseni, a declarat consulul, es­te o zonă cu probleme specifice și cu locuitori diferiți, prin cultură, tip de edu­cație și obiceiuri, față de cei din alte zo­ne ale țării. Ca să nu mai vorbim de spe­cificitatea și diversitatea naturală a aces­tei zone, care poate să devină un pa­radis turistic. Dacă ar fi să comparăm această zonă (un veritabil «Pentagon» al țării, căci aici se întâlnesc cinci județe) cu o alta din România, am putea-o compara doar cu Delta Dunării, rezervație de interes național și internațional, cu frumuseți și probleme specifice, de asemenea. Dar dacă pentru Deltă se caută rezolvări prin con­tribuție unitară și într-un sistem de organizare care permite abor­darea globală, căci Delta are un guvernator care se ocupă numai de aceasta, în schimb «Pentagonul» din Apuseni este dezbinat, fiind victima unor interese dintre cele mai diferite. În aceste condiții, cred că Apusenii ar trebui să primească un alt statut și, de ce nu, să facă obiectul unei coordonări unitare a activităților unui guvernator, cu promovare eficientă și concertată a intereselor zonei..." (I.H.)
Noul an școlar va începe în 15 septembrie
     Noul an de învățământ va începe totuși pe data de 15 septembrie a.c., potrivit tradiției, iar primul semestru se va încheia în 21 de­cembrie 2004, urmând ca elevii să reia cursurile în data de 10 ia­nuarie 2005, au anunțat surse oficiale. Decizia a fost luată în aceste zile de Guvern, la solicitarea unor federații sindicale, în vederea asi­gurării condițiilor optime pentru începerea noului an școlar, având în vedere că unele județe au fost afectate de inundații. Inițial, noul an școlar ar fi trebuit să debuteze luni, 13 septembrie 2004, iar primul semestru s-ar fi încheiat în data de 18 decembrie, în timp ce al doi­lea semestru ar fi fost programat să înceapă în data de 3 ianuarie 2005.(R.G.)
DDFSS Alba asigură
Linie telefonică specială pentru ajutoarele de încălzire
     Direcția pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba a pus la dispoziția persoanelor interesate de obținerea informațiilor privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuințelor o linie telefonică spe­cială, au anunțat surse oficiale. Este vorba de numărul de telefon 819.069, care poate fi apelat în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8.30 și 16.30.(R.G.)
Astăzi,
Ultima zi de înscriere pentru ocuparea catedrelor vacante
     Suplinitorii calificați, indiferent dacă au participat la concursul de titularizare, dascălii pensionari și cadrele didactice fără studii cores­punzătoare își mai pot depune doar astăzi dosarele la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), în vederea ocupării unui post vacant în în­vățământ. Angela Băruță, inspector general adjunct în cadrul IȘJ Al­ba, a declarat că lista posturilor vacante va fi afișată sâmbătă, 4 sep­tembrie, după ce profesorii titulari au ocupat deja o parte din orele vacante existente în școlile din care provin. Tot sâmbătă, su­plinitorii necalificați vor fi testați încă o dată, ei urmând să fie supuși unei probe scrise și unui interviu. Ședința publică pentru repartizarea candidaților va avea loc luni, 6 septembrie a.c., urmând ca IȘJ Alba să emită în aceeași zi deciziile de încadrare pe posturi.(R.G.)
Școlile la care se lucrează primesc autorizații provizorii
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a de­cla­rat că unitățile de învățământ la care se lucrează la reparații, con­solidări și igienizări, cu termen de execuție până la sfârșitul anului, vor primi autorizații provizorii de funcționare. În aceste situații sunt 10 unități școlare. Lucrările de renovare la alte 8 școli se vor prelungi până anul viitor, a spus Atanasiu.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.