Editorial
Lovitura de imagine
     Duminică, 5 septembrie, cei aproximativ 700.000 de membri ai Partidului Social Democrat sunt invitați să-și exprime prin vot op­țiunea privind candidații care vor reprezenta partidul pe listele pentru alegerile generale. Operațiunea, copiată după modelul american, es­te destinată propulsării în fruntea acestor liste a unor membri PSD care au aderență mare la electorat, a unor membri asupra că­rora nu planează bănuieli de corupție, a unor membri tineri și a fe­meilor, din partea tuturor așteptându-se "idei noi, forțe proaspete". În același timp, alegerile preliminare din PSD sunt destinate "cură­țării" imaginii partidului care în acești ultimi ani s-a tot murdărit în urma numeroaselor acuzații de corupție venite din toate părțile și mai ales din partea Opoziției. "Imaginea" este pentru eminențele ce­nușii ale Partidului Social Democrat o preocupare constantă ce a fost dovedită cu brio prin numeroasele măsuri populiste adoptate în anii de guvernare. Ce a lăsat de dorit a fost punerea în practică a acestor măsuri pentru că în România de la decizie la faptă drumul este încă lung și anevoios. Tot la capitolul imagine se înscrie și in­vitarea președintelui Ion Iliescu de a candida pe listele PSD pentru Senat.
    Alegerile preliminare induc ideea de transparență, aceeași idee care a stat și la baza deciziei de a deschide porțile Palatului Vi­ctoria cetățenilor curioși să vadă cum arată birourile unde se iau deciziile care-i privesc. Or transparența în viața politică este cerută de cetățeni, de presă și de analiștii politici de ani buni. Partidul So­cial Democrat dorește să-și aroge meritul de a fi primul partid care răspunde acestei cerințe. În plus, alegerile preliminare ca și intens mediatizata decizie a a-l readuce pe Ion Iliescu în PSD sunt foarte bune ocazii de a menține partidul de guvernământ în atenția opiniei publice, un fel de campanie electorală mascată, cum de altfel au și remarcat liderii Opoziției care au cerut Consiliului Național al Audio­vizualului să ceară PSD să retragă publicitatea care se face în jurul prezenței membrilor PSD la alegerile de duminică.
    Dar eforturile liderilor PSD destinate îmbunătățirii imaginii parti­dului sunt umbrite de chiar membrii de partid. Mai precis de cei care încă dețin fotolii de parlamentari. Scandalul a izbucnit la șe­dința de miercuri a grupului Partidului Social Democrat din Se­natul României. Mai mulți senatori i-au acuzat pe colegii lor de partid din teritoriu care dețin funcții în administrația publică locală și sunt și ei înscriși în alegerile preliminare că-și fac campanie electorală, mult mai eficientă, tocmai profitând de funcțiile pe care le ocupă. Sena­torii PSD se simt dezavantajați mai ales în fața prefecților, de aceea au cerut ca aceștia să nu participe la alegerile preliminare. Lupta in­ternă pentru un fotoliu călduț și bine remunerat în Parlament se do­vedește a fi acerbă, iar efectele ei asupra electoratului sunt exact contrare celor așteptate de liderii de la centru. Ea dovedește încă o dată (dacă mai era necesar) că una este socoteala la București și alta realitatea din teritoriu, unde grupurile de interese și "frățiile" se gândesc în primul rând la binele propriu, apoi la cel al partidului și abia la urmă la cel al cetățenilor. Și, uite așa, lovitura de imagine pre­gătită de PSD este o acțiune cu două tăișuri, iar efectul ei ar putea fi unul de bumerang. Dar poate că votul de duminică va cerne grâul de neghină pentru că membrii de rând ai PSD sunt aidoma ce­lorlalți cetățeni, adică sătui de pseudovalori.
Anca DINICĂ