Prima pagină Ediția din: 3.9.2004
Accident chimic pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia
     Miercuri, 1 septembrie, în jurul orei 18.45, pe șoseaua de centu­ră a municipiului Alba Iulia, în spatele gării CFR, s-a produs un ac­cident rutier în urma căruia o impresionantă cantitate de substanțe chimice periculoase s-au revărsat pe carosabil. Liviu Bibiri, de 53 de ani, din Sibiu, conducea un Audi 100, proprietate personală, din di­recția Teiuș spre Sebeș. La un moment dat a pierdut controlul vo­lanului și a intrat pe contrasens, unde s-a izbit de autoutilitara mar­ca Mercedes, aparținând firmei ICPAO Mediaș (societate cu profil de cercetare și producție a diverselor substanțe obținute și prin polimerizare), condusă de Adalbert Vereș, de 37 de ani, din Mediaș. Autoutilitara transporta de la Timișoara și Oradea spre Mediaș 220 litri metacrilat de metil, 200 kg stiren, 40 kg sulfat de potasiu, ambalate în butoaie de tablă și 600 litri de acid sulfuric, ambalat în butoaie de plastic. În urma impactului, două butoaie s-au răsturnat din autoutilitară, revărsându-se pe acostamentul șoselei de centură 200 litri de metacrilat de metil și 200 de litri de acid sulfuric (extrem de toxice). Nici unul dintre șoferi nu a suferit leziuni grave. Au fost se­sizați Poliția, Pompierii, Protecția Civilă, Garda de Mediu și Pro­tecția Mediului. Cadrele de la protecția civilă au neutralizat zona a­run­când cu nisip pe suprafața contaminată cu substanțele chimice periculoase. Autovehiculele avariate au fost scoase în afara caro­sabilului, pentru evitarea oricărui incident, iar cir­culația pe șoseaua de centură a fost blocată până în jurul orei 21.00. Pompierii militari au spălat șoseaua cu apă și spumă, pentru a putea fi redată cir­culației autovehiculelor. Potrivit normelor de transport și de protecție a muncii, toate substanțele transportate de autoutilitara Mercedes sunt catalogate drept periculoase. După verificarea legalității trans­portului, Garda de Mediu Alba a amendat firma SC ICPAO Mediaș cu 75 milioane de lei pentru că nu a luat măsuri, potrivit legii, să prevină poluarea mediului. În plus, firmei din Mediaș i s-a pus în ve­dere să decontamineze zona. (N.I.T., F.R.)
Alba, primul județ din Ardeal care va avea operator unic de apă
     Vicepreședintele CJ Alba, Ion Dumitrel, însoțit de Ștefan Bardan, director comercial la Apa CTTA SA și candidat al Alianței D.A. la ale­gerile parlamentare, s-a întâlnit la București cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții. Cu acest prilej s-a discutat despre sta­diul derulării programului SAMTID, care înseamnă investiții de circa 13 milioane de Euro în infrastructura de canalizare și apă potabilă a județului. Oficialii băncii au apreciat modul operativ în care lucrează specialiștii județului Alba la acest program.
    "Săptămâna viitoare vom înainta la Registrul Comerțului toate do­cumentele necesare pentru înscrierea operatorului unic, iar acest lucru reprezintă o premieră la nivelul județelor din Ardeal. Din acest punct de de vedere răspundem și unei cerințe importante a finan­ța­torului, care solicită expres un operator unic interregional", a spus vi­cepreședintele Ion Dumitrel.(F.R.)
CJ Alba a desființat Direcția de Integrare Europeană
     În urma aprobării de către consilierii județeni a noii organigrame a CJ Alba, care a primit aviz favorabil și din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Direcția de Integrare a Consiliului Județean Al­ba a fost desființată. În schimb a fost creat compartimentul de stra­tegii, programe, proiecte, care va funcționa pe lângă Direcția de Dez­voltare-Buget-Finanțe, a spus președintele Consiliului Județean Al­ba, Teodor Atanasiu. "Opoziția ne-a acuzat că suntem anti­europeni, dar le reamintesc că CJ Alba nu are nici o responsabilitate în integrarea europeană. De proiecte și programe se va ocupa noul compartiment creat în acest sens. Din păcate, funcționarii de la fosta Direcție de Integrare Europeană erau folosiți până acum la urmărirea și deru­larea programului guvernamental "Laptele și cornul", a subliniat pre­ședintele Consiliului județean Alba, Teodor Atanasiu.(F.R.)
Cadavru în putrefacție găsit în Mureș
     Pompierii au scos din râul Mureș în zona podului peste calea ferată de la Mihalț, cadavrul putrefiat al unui bărbat neidentificat. Victima are în jur de 40-45 de ani, înălțime de circa 1,70 metri, părul tuns scurt, față rotundă, ochii mari, adidași negri, pantaloni maro și cămașă kaki. În buzunar, bărbatul avea suma de 122.000 lei. Le­giștii urmează să efectueze autopsia pentru a stabili data și cauza exactă ale decesului. Cercetările continuă pentru stabilirea identității victimei.(F.R.)
Cornel Filipescu - secretar al grupului PD din Senat
     Ședința de miercuri, 1 septembrie, a Senatului României a adus și aprobarea reînființării grupului parlamentar al Partidului Democrat. Grupul este format din 8 senatori, iar ca secretar a fost ales dl Cor­nel Filipescu. Reamintim că acesta a părăsit PSD imediat după ale­gerile locale înscriindu-se în PD, organizația județeană Alba. (A.D.)
"Blonde Avalanche -04" în județul Alba
     În perioada 20-24 septembrie a.c., în județul Aba se va desfășura exercițiul "Blonde Avalanche -04" al Batalionului Multinațional de Ge­niu TISA, unitate constituită de către Ungaria, România și Ucra­ina. La această activitate, alături de militari români vor participa și efe­ctive ale partenerilor străini. (R.J.)
Ion Dumitrel nu renunță la cântare
     Cel mai probabil de la 1 ianuarie 2005, pe drumurile județului Alba vor fi instalate cântare pentru verificarea masei autovehiculelor de mare tonaj, care circulă pe șosele, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. El a adăugat că în aceste zile a demarat discuții cu reprezentanții unei firme producătoare de specialitate din București, în vederea achiziționării de cântare. "Vor fi reguli clare. Cei care nu respectă grafica indicatoarelor și vor de­păși valorile, din punct de vedere al greutății și gabaritului, vor su­porta consecințele", a mai spus vicepreședintele Dumitrel, nemul­țumit că unii transportatori distrug drumurile județene. (F.R.)
Reorganizarea comisiilor locale de apărare împotriva dezastrelor
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a de­clarat că toate comisiile locale de apărare împotriva dezastrelor se vor reorganiza, ca urmare a faptului că după alegerile locale din luna iunie, mai mulți primari și viceprimari nu se mai regăsesc în actuala structură a acestor organisme. "Având în vedere faptul că se anunță din nou ploi torențiale, am cerut comisiilor locale să se pregătească pentru a preîntâmpina pe cât posibil dezastre de genul celor din ul­tima vreme, care ne-au dat numeroase bătăi de cap", a spus Teodor Atanasiu.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.