Actualitate
Din cauza scurgerilor de ciment
Mortalitate piscicolă la Vințu de Jos
     betonÎn cursul zilei de ieri, comisarii Gărzii de mediu au fost anunțați în legătură cu o poluare pe Va­lea Pianului, în zona podului de cale ferată de pe raza comunei Vințu de Jos. Localnicii au ob­servat la orele dimineții sute de pești morți, care pluteau pe va­le. La fața locului s-au deplasat de urgență responsabili în do­me­niu pentru a constata cau­zele acestei poluări. Se pare că totul a plecat de la scurgerea în apă a unor cantități de ciment. În zona respectivă lucrează mai mulți muncitori ai societății CONCEFA Sibiu. Ei intenționează să ridice un "picior" de pod, în vederea efe­ctuării unor lucrări de reparații și consolidare la terasamentul căii fe­rate. Cimentul depozitat în albia văii s-a amestecat cu apa și a for­mat ceea ce constructorii numesc în jargonul lor "lapte de ciment". Soluția respectivă s-a scurs apoi în vale și a produs mortalitate pis­cicolă, peștii murind, probabil, după ce bronhiile li s-au cimentat. Când ne-am deplasat ieri la fața locului, peștii morți mai puteau fi văzuți plutind la suprafața apei. Am fi dorit să stăm de vorbă și cu reprezentanții constructorilor, dar șeful de șantier nu era prezent. Muncitorii întorși de la masa de prânz s-au ferit să spună prea multe. La fața locului erau așteptați reprezentanți ai Gărzii de Mediu și de la SGA Alba. Firma care s-a făcut vinovată de producerea mor­talității piscole va fi amendată.
Florin ROMAN

Dacă vrei cu adevărat, poți
Parteneriat între CJ Alba și Hunedoara pentru "Drumul Iancului"
     În cursul zilei de ieri, președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, vicepreședintele Ion Dumitrel și consilierul Nicolae Furdui Iancu, care va candida pe listele parlamentare ale județului Hunedoara, au discutat modalitățile de sprijinire a proiectului "Drumul Iancului", inițiat de Uniunea Munții Apuseni, în parteneriat cu mai mulți primari din zonă. Soluția o reprezintă, în opinia președintelui Teodor Ata­nasiu, crearea unui parteneriat cu CJ Hunedoara care și-a exprimat disponibilitatea de a intra în acest proiect. Pe teritoriul județului Al­ba, lucrările vizează asfaltarea a circa 7 km de drum, cea mai importantă parte a investiției, spre Baia de Criș și Bulzești, urmând să fie susținută de județul vecin. "Vom căuta să obținem o finanțare Phare pentru acest proiect, fiind vorba de un obiectiv interjudețean. Dacă nu vom reuși acest lucru vom găsi cu siguranță alte surse de finanțare", a spus vicepreședintele Ion Dumitrel. Realizarea lucrărilor la acest drum ar însemna împlinirea unui mai vechi vis al moților.
Florin ROMAN

Activitatea noului Oficiu de Cadastru Alba începe cu... o restructurare
     Nici nu s-a uscat bine cerneala pe hotărârea de guvern refe­ri­toare la înființarea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imo­biliară că la oficiul de la nivelul județului Alba va avea deja loc o re­ducere de personal. Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imo­biliară Alba (OJCPI) s-a înființat prin comasarea fostului Oficiu Jude­țean de Cadastru, Geodezie și Cartografie cu serviciile de carte fun­ciară din cadrul judecătoriilor, în urma căreia personalul oficiului a ajuns la 60 de specialiști, fiind preluați 3 registratori de carte fun­ciară. Directorul OJCPI Alba, Dorin Retegan, a declarat că la sfâr­șitul acestei săptămâni va avea loc testarea șefilor de servicii din ca­drul noii instituții, urmând ca apoi să fie examinați și ceilalți angajați. El a arătat că în baza rezultatelor testării, 10 din cei 60 de speci­aliști își vor pierde locurile de muncă, întrucât OJCPI Alba se auto­finanțează, iar în această perioadă nu mai are lucrări de executat. Retegan nu exclude însă posibilitatea ca specialiștii rămași pe din­afară să poată fi angajați la serviciile comunitare ale primăriilor, pen­tru aplicarea legilor proprietății.(R.G.)
Fermieri din Alba în Germania
     O delegație formată din 15 fermieri din județul Alba, membri ai Uniunii județene a Producătorilor Agricoli Alba (UPA), va pleca sâm­bătă, 4 septembrie, într-un schimb de experiență în Germania, în landul Bavaria. Președintele UPA Alba, Ioan Stanciu, a declarat că vizita de lucru a fermierilor români face parte dintr-un pogram finanțat prin proiectul german GTZ. În luna iulie alte două delegații din județ s-au aflat în landul bavarez. Membrii delegației vor vizita ferme de creștere a animalelor, vor observa cum se face recoltarea furajelor și vor vizita halele de producție ale unei renumite fabrici de mașini și utilaje agricole din Germania. La întoarcere, a spus Ioan Stanciu, fermierii se vor opri la Arad, unde este programată să aibă loc, în data de 11 septembrie, cea mai mare expoziție de animale și mașini agricole din acest an, care va include și o paradă a taurinelor.(R.G.)
La Șard, în timp ce săpau o fântână,
Doi frați au suferit arsuri grave în urma unei explozii
•Unul dintre tineri se zbate între viață și moarte la Spitalul județean
     O adevărată nenorocire s-a produs ieri după-amiază, în satul Șard, comuna Ighiu, când doi frați au suferit arsuri grave, în urma unei explozii produse în timp ce săpau o fântână. Nicolae Țăran, de 23 de ani, și fratele său Viorel, de 16 ani, s-au apucat joi să sape o fântână pentru proprietarul unei cabane situate pe un deal de la marginea satului, în apropierea pădurii. La adâncimea de 10-12 metri, unul dintre frați a lovit cu târnacopul, din greșeală, o piatră, iar scânteia produsă a dus la declanșarea unei explozii, din cauza pungii de gaze acumulate în fântână. Viorel Țăran, cel mai mic dintre frați, a fost scos afară de câțiva localnici, iar pentru salvarea lui Nicolae a fost necesară intervenția echipajului de descarcerare al pompierilor militari din Alba Iulia, ambii fiind transportați de urgență la Spitalul județean, în stare de șoc combustional. Surse medicale au declarat că Viorel Țăran a suferit arsuri de gradul III și IV pe 65 la sută din suprafața corporală, îndeosebi pe față, mâini și picioare, fiind internat la secția de reanimare. Mai grav este însă fratele său, Nicolae, adus tot la secția ATI, în stare agonică, el zbătându-se practic între viață și moarte, cu arsuri profunde pe 95 la sută din corp.
Robert GHERGU

Măsuri pentru combaterea și evitarea inundațiilor
     Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor organizează, în pe­rioada 1 septembrie - 30 noiembrie, la nivelul fiecărui județ, acțiuni de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidro­tehnice, cu rol de apărare, pe râurile interioare și pe Dunăre. Pre­fectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu ne-a informat că Executivul a pus la punct un Plan de măsuri preventive pentru evitarea și re­ducerea efectelor inundațiilor, care din nefericire au afectat nu­meroase localități cu urmări dezastruoase pentru populație. Minis­terul de resort a mai solicitat Direcțiilor județene de Gospodărire a Apelor organizarea unei acțiuni de verificare la nivelul fiecărei unități administrative a planurilor de apărare impotriva inundațiilor și feno­menelor meteorologice periculoase, stabilirea zonelor critice de pro­du­cere a inundațiilor din revărsări de cursuri de apă și scurgeri de pe versanți. (R.J.)
Viespile fac victime
     Deși din punct de vedere calendaristic am intrat în toamnă, vre­mea bună face ca viespile să atace în continuare populația, așa cum s-a întâmplat de-a lungul întregii veri. Într-o singură zi, a declarat dr. Călin Gheorghiu, medic de gardă la Serviciul de Urgențe al Spitalului județean, nu mai puțin de 7 persoane au solicitat să li se acorde îngrijiri medicale, după ce au fost înțepate de viespi. El a precizat că toți pacienții au fost adulți, care au fost atacați în general la mâini sau picioare, iar înțepăturile au fost urmate de apariția unui sindrom alergic, fără să fie însă necesară internarea lor în spital. Medicii a­ver­tizează încă o dată populația să fie atentă la apariția în preajmă a unor insecte, cum sunt viespile sau albinele, a căror înțepătură poa­te provoca reacții alergice severe și chiar șoc anafilactic.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.