Editorial
Terorismul - lux prea mare
     Poate părea aiurea-n tramvai legătura dintre lux și terorism, știut fiind că, de obicei, teroriștii provin din descreierații de la marginea societății, manipulați de șmecheri care vor doar un singur lucru: puterea discreționară, așa cum au avut-o Stalin, Hitler, Ceaușescu și Hussein. Ei bine, nu e vorba de luxul reprezentat prin Rolls-Royce sau Rolex, ci de cât ne costă terorismul. Material, pe lângă stres.
    Cea mai nouă dovadă a venit zilele acestea, din Atena. După ce grecii și-au făcut sămădașul au constatat că Olimpiada le-a cam ieșit pe ochi: 10 miliarde de euro, dublu față de planurile inițiale, ceea ce duce Grecia la deficit bugetar de 5% din produsul intern brut și pune sub semnul întrebării relaxarea fiscală pentru firme pre­văzută pentru 2007. Una din cauzele principale ale creșterii costului au fost tocmai cheltuielile pentru securitatea celor prezenți. Sunt sigur că mici n-au fost nici cheltuielile pentru securitate făcute în SUA cu ocazia recentelor Convenții ale democraților și republi­ca­nilor. Ca să nu mai vorbim de disconfortul pe care l-au provocat aceste măsuri cetățeanului de rând. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult însă s-a petrecut în această săptămână. Nu, nu mă refer la uciderile de ostatici din Irak, nici la actele teroriste din Rusia, ci la reacția unui popor mic: nepalezii. Imediat ce-au văzut imagini cu conaționali de-ai lor uciși de descreierații musulmani din Irak, ne­palezii au ieșit pe străzi și-au trecut la represalii: incendierea am­basadei Egiptului, incendierea unei moschei și a unei școli musul­mane, distrugerea reprezentanțelor companiilor arabe de aviație și a sediilor agențiilor de recrutare a forței de muncă pentru Irak. Ceea ce ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe musulmanii moderați. Sigur, asemenea acte nu se vor petrece în Europa de Vest fiindcă țările de-acolo, cu câteva excepții, au pactizat demult cu terorismul, în frunte cu Franța (iar rezultatul s-a văzut, acum Franța e jucată pe degete de teroriștii din Irak). Dar în alte părți cu siguranță se vor întâmpla. Să ne amintim că în SUA imediat după 11 septembrie au fost musulmani uciși de populație doar pentru că erau musulmani.
    Să fim bine înțeleși: eu sunt ortodox, dar pentru mine orice religie are capcanele ei. Iar argumente din istorie am destule, începând cu ofrandele umane aduse zeilor, trecând prin perioada inchiziției și ajungând la caftelile pentru biserici duse în zilele noastre de pioșii creștini ortodocși și greco-catolici. Însă acțiuni teroriste mai sălba­tice decât cele comise de musulmani n-am văzut și nici n-au fost. Mi-e și groază să mă gândesc cum ar fi arătat lumea azi dacă SUA, Marea Britanie și alte câteva națiuni curajoase (printre care și noi), n-ar fi început războiul împotriva terorismului. Însă și mai groază mi-e să mă gândesc ce se va întâmpla dacă și americanii pactizează cu teroriștii și nu-l vor mai alege pe Bush. De fapt răs­punsul l-a dat ieri noapte chiar Bush: "Dacă nu continuăm războiul împotriva terorismului mondial va fi o tragedie". Și tot el a dat un mesaj clar: SUA va acționa oriunde în lume împotriva teroriștilor pentru a-și apăra teritoriul. Să sperăm că se va trezi și Putin după măcelul din Osetia (aflat în desfășurare acum) și i se va alătura lui Bush. A merge în continuare cu Germania și Franța înseamnă sinu­cidere. Nu numai pentru Rusia, dar pentru orice guvern responsabil și interesat de securitatea cetățenilor lui. Fiindcă acum ar trebui să fie clar: teroriștii cunosc un singur argument: glonțul!
Florin SILEA