Prima pagină Ediția din: 4.9.2004
Cugirul produce muniție NATO
     Primele loturi de cartușe calibre NATO au fost deja executate pe utilajele achiziționate de către Uzina Mecanică Cugir S.A. în scopul modernizării fabricației de asemenea produse, totodată fiind efectu­ate cu succes "probele de casă" în poligoanele proprii. Pentru a pu­tea oferi aceste produse la export este însă nevoie de omologarea și atestarea lor în poligoane specializate, acreditate de către NATO, motiv pentru care au fost deja expediate în Marea Britanie loturile de încercare, urmând ca în perioada imediat următoare să fie efectuate testele necesare.
    Având în vedere cererile de ofertă existente pentru aceste produ­se, finalizarea testelor și reglajelor utilajelor aparținând investiției constituie un pas important pentru viitorul fabricii din Cugir și un mo­tiv de satisfacție pentru specialiștii și angajații întreprinderii. Valoa­rea totală a investiției în modernizarea fabricației de muniție prin asi­milarea de calibre NATO depășește 22 milioane dolari iar finanțarea a fost asigurată printr-un credit extern, întreprinderea suportând par­te din costurile lucrărilor de construcții montaj și amenajări. Condu­cerea întreprinderii a dorit să precizeze că este de așteptat ca aces­te noi capacități să producă la un minim de 60% din capacitatea proiectată încă de la finele acestui an, urmând ca în anul 2005 liniile de producție să funcționeze la capacitatea maximă - în condițiile în ca­re nivelul cererilor de ofertă pentru noile produse are un trend as­cendent.
    "Este un motiv de mândrie personală intrarea în funcțiune a aces­tor linii moderne de fabricație și un pas important pentru viitorul fa­bricii de muniție iar acest pas înainte dezminte caracterizările de "festivism politic" apărute în unele articole de presă cu ocazia inaugurării utilajelor - moment onorat de vizita primului ministru Adri­an Năstase", ne-a declarat directorul general al întreprinderii, dl eco­nomist Cornel Dârjan.
Florin ROMAN

Butoi cu pulbere la Baia de Arieș
Sute de mineri au blocat mai multe ore DN 75, oprind circulația rutieră spre Turda și Câmpeni
•Ortacii au cerut în bloc să fie trecuți pe listele de disponibilizare
     Starea de tensiune care plutește în aer la Baia de Arieș de câ­teva luni a atins ieri la orele amiezii punctul culminant. Pentru că nu și-au primit banii promiși, circa 500 de mineri au decis să blocheze, în jurul orei 12,40, drumul național 75 care face legătura între Câm­peni și Turda. În scurt timp, de-o parte și de alta a drumului s-au for­mat coloane de autovehicule care așteptau eliberarea carosabilului. Minerii sunt nemulțumiți de faptul că nu le-a fost achitată contra­valoarea drepturilor pentru concedii medicale și de paternitate, echivalentul a 40 la sută din lefurile pe luna iunie și salariile restante pentru luna iulie, la care se adaugă bonurile de masă. Din infor­ma­țiile noastre, în timp ce minerii organizau mitingul spontan, o mașină a băncii, în care se găseau drepturile bănești cuvenite salariaților, se deplasa din direcția Alba Iulia spre Baia de Arieș. La auzul veștii, oamenii care protestau au preferat să aștepte venirea banilor în stra­dă. "Stăm aici până vin cu banii, ne-am săturat de promisiunile lui Andronache (n. red. directorul general al MINVEST Deva)", se auzeau voci din rândul protestatarilor. Nici chiar prezența primarului Silviu Mârzan nu i-a făcut pe mineri să se răzgândească. Primarul Mârzan a primit asigurări de la prefectul Mugurel Sârbu că până la ora 17,00 banii vor ajunge la Baia de Arieș și ulterior, în buzunarele oamenilor. Surse din cadrul minei au declarat că sute de mineri s-au înscris pe listele de disponibilizați, și doar doi salariați au preferat să nu facă la fel pentru că sunt aproape de vârsta pensionării și își pot pierde vechimea. La fața locului au sosit reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, care au luat legătura cu liderii ortacilor în vederea ne­gocierilor pentru deblocarea drumului. Protestatarii au avut o com­por­tare pașnică și nu s-au înregistrat conflicte cu reprezentanții for­țelor de ordine. Ieri, în jurul orei 16.00, minerii continuau să protes­teze, șoseaua națională fiind blocată.
Florin ROMAN, Robert GHERGU

La Colegiul Militar "Mihai Viteazul",
Nou locțiitor al comandantului
     Locotenent-colonelul Romulus Roșian este noul locțiitor al co­man­dantului Colegiului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, acesta fiind numit în funcție începând cu data de 1 septembrie a.c., prin ordin al ministrului Apărării. Ofițerul a ocupat până acum funcția de comandant al UM 01467 Abrud, a anunțat purtătorul de cuvânt al in­stituției, Daniela Filimon. Lt.col. Roșianu este succesorul lui Cristian Glogovețan, care a trecut în rezervă, după ce a fost avansat la gradul de colonel, a mai spus sursa citată.(R.G.)
Pe DN 1, spre Mănăstirea Dumbrava
Mii de litri de bere s-au revărsat pe câmp
     În urma unui accident rutier produs joi, 2 septembrie, pe DN 1, spre Mănăstirea Dumbrava, cel puțin 11.000 de litri de bere s-au revărsat pe câmp. Conducând un autotren cu semiremorcă marca IVECO încărcat cu lăzi cu bere dinspre Turda spre Aiud, Ioan Târ­ziu, de 62 de ani, din Turda, a pierdut controlul volanului într-o curbă periculoasă și s-a răsturnat în șanțul de pe partea dreaptă a șoselei. În urma accidentului au fost distruse 1100 lăzi de bere. În accident a fost rănită ușor soția conducătorului auto, Lucreția Târziu, în vârstă de 57 de ani. (N.I.T.)
A murit unul din tinerii din Șard arși în explozie
     Nicolae Țăran, de 23 de ani, din Șard, unul din cei doi frați arși după ce o acumulare de gaz a explodat în timp ce săpau o fântână, a murit ieri dimineață, la secția de reanimare a Spitalului județean de Urgență. Dr. Ionel Mucea, medic de gardă la secția ATI, a declarat că pacientul fusese practic carbonizat, având arsuri profunde pe a­proape toată suprafața corpului. Medicul a declarat că, din infor­ma­țiile pe care le deține, fratele victimei, Viorel, de 16 ani, deși era cu­prins de flăcări, a reușit să se salveze, fiind scos cu ajutorul unei frânghii. În schimb, Nicolae, care a suferit arsuri mult mai grave, nu s-a putut salva, fiind scos din fântână de pompierii militari, după o jumătate de oră. Joi, în jurul orei 14.00, ambii răniți au fost trans­portați la spital, fiind internați la secția ATI, unde viața lui Nicolae nu a mai putut fi salvată, în ciuda eforturilor depuse de medici. Dr. Ionel Mucea a menționat că celălalt pacient a suferit arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului, mai profunde la picioare, având aproximativ 60 la sută șanse de supraviețuire, dacă nu vor apărea complicații.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.