Editorial
Ucraina își arată mușchii la NATO
     Am fi niște naivi dacă ne-am închipui că vecinii noștri de la răsărit sunt ucrainenii. La răsărit, fraților, sunt sovieticii, că Ucra­ina a rămas ceea ce-a devenit de la răscoala lui Chmielnicki încoace: o patrie a "rusinilor", iar mai nou a sovieticilor. Și știți cu toții cât de bi­ne ne înțelegem noi cu sovieticii. Mai ales acum, când am devenit granița de est a Alianței Nord-Atlantice. Și ce poate să facă Ucrai­na, pruncul retardat al sovietelor, în fața unei astfel de "amenințări" care se numește România - membru NATO? Să-și arate mușchii, ca o putere nucleară ce este și ca o "zonă-tampon" între demo­crațiile occidentale și dictatura moscovită. Bineînțeles, încordarea de mușchi se face către vecinul direct, România, dar cu trimitere la întreaga Europă de gură-cască. O încordare de mușchi a cărei expresie este recent "amenajatul" canal Bîstroe, sfidarea adresată de Ucraina sovietică lumii întregi, țării noastre și... biosferei. Iată în ce constă această sfidare mondială: Canalul Bîstroe, din care s-au executat deja 8 kilometri, va distruge pur și simplu Delta Dunării. Și Europa aia de gură-cască, după cum ziceam, tace mâlc în fața unei agresiuni evidente la adresa ființei ei. Pentru că, dacă pe Canalul Bîstroe va începe circulația (cu nave de tonaj), noi, partea româ­nească a Deltei de nord (cam 85% din Delta Dunării), vom pierde, prin dezechilibru hidrologic și ecologic o mulțime de obiective turis­tice de interes european: colonia de pelicani de la Roșca-Buhaiova (unică în Europa), Lacul Periprava (rezervație piscicolă, de aseme­nea, unică în Europa), și Pădurea Letea (integrată în rezervația bio­sferei Delta Dunării, unde se află specii de floră și faună unice).
    Mai precis, Canalul Bîstroe face legătura între Marea Neagră și Brațul Chilia al Dunării (linia de graniță între România și Ucraina so­vietică), ceea ce înseamnă un "furt" de debit de apă de pe celalalte canale (Sulina și Sf. Gheorghe) și, totodată, o secare efectivă a zonei de nord a Deltei, alimentată până acum de canale naturale. Și nu rațiuni economice determină Ucraina să procedeze la tăierea acestui canal, ci rațiuni militare. Economic, investiția Ucrainei nu se justifică, pentru că navele care vin din Mediterana (și care reprezintă cea mai mare parte a circulației navale fluviale) au la îndemână Canalul Sulina (de pe teritoriu românesc), cu șenal navigabil cunoscut și mult mai avantajos. Pentru că de la Bîstroe până la Reni sunt 164 de kilometri (pe Chilia), iar pe Sulina sunt doar 100 de kilometri. Orice navă va alege, în aceste condiții, drumul cel mai scurt și cel mai economicos. Așadar, investiția este contra­pro­ductivă comercial... dar are avantaje militare, pentru că acest canal Bîstroe le permite ucrainenilor să-și scoată flota (moștenită de la URSS și cantonată la Sevastopol) la Marea Neagră. Ca să-și arate "mușchii" în fața noastră și, implicit, în fața Alianței Nord-Atlantice. Chiar dacă această încordare ne costă pe noi, pământenii, rezer­vația Delta Dunării.
    Sigur, am putea și noi să le luăm apa de pe Canalul Bîstroe u­crai­nenilor, tăind prin inima Deltei un canal perpendicular la Chilia, cu corespondență la Golful Musura (pe teritoriu românesc, la Marea Neagră). Ucrainenii ar putea recurge, atunci, la Oceacov, un canal mai nordic, căruia noi am putea să-i luăm iar apa, printr-un alt canal perpendicular pe Brațul Chilia și cu ieșire la Marea Neagră... Și așa ar putea continua "joaca de-a canalele" la nesfârșit, până când nu va mai exista Deltă. De ce? Pentru că Ucraina își arată mușchii, Europa tace (ca și ecologiștii lu' Grinpis - Greenpeace), iar noi nu am actualizat granița cu Ucraina, pe Chilia, din 1940 încoace. Dar noi, românii, nu vrem să facem așa ceva, pentru că ne respectăm statutul de țară... aspirantă la UE. Și nu ne arătăm mușchii...
Ioan HĂNȚULESCU