Prima pagină Ediția din: 6.9.2004
Au înflorit din nou castanii!
     castanCastanii care străjuiesc de zeci de ani istoricul drum al Vo­ie­vodului Mihai Viteazul între poar­ta I și a II-a a Cetății din Al­ba Iulia au înflorit din nou, în lu­na septembrie. Din bătrâni se spune că acesta este un semn de toamnă lungă, frumoasă și bogată. Specialiștii spun însă că acesta ar fi un semn de boa­lă pentru castanii în cauză, un parazit care se infiltrează din frunzele căzute la pământ îna­poi în castan bulversându-i a­ces­tuia ceasul biologic vegetativ și determinându-l să înflorească din nou. (N.I.T.)



Nici un IMM din județul Alba nu va primi granturi pentru investiții în turism
     În județul Alba, nici un IMM care acționează în sectorul eco­nomic din turism nu va primi fonduri pentru investiții de la bugetul statului pe programul lansat zilele trecute de Ministerului Integrării Europene. Autoritățile spun că s-a ajuns în această situație pentru că județul nu are nici o stațiune turistică atestată de Ministerul Tu­rismului. Ultima hotărâre de guvern prin care stațiunile turistice erau atestate a fost emisă în 23 octombrie 2002. În lista aprobată de guvern, atât pentru stațiuni de interes național cât și de interes local nu apare nici o localitate din județul Alba. Întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în stațiunile turistice ar fi putut beneficia de fonduri nerambursabile între 1 și 4 miliarde de lei, din partea Ministerului Integrării Europene pe proiecte de modernizarea și reabilitarea infrastructurii din stațiunile turistice. Cota de cofi­nan­țare a proiectelor este de 50% din costurile totale eligibile ale unui proiect.(RomNET)
Mobilier nou pentru școli
     Inspectoratul Școlar Județean Alba (IȘJ) va achiziționa 2.425 de seturi de mobilier nou, care vor fi distribuite unităților școlare cu pro­bleme deosebite din acest punct de vedere, îndeosebi celor din me­diul rural, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, inspectorul ge­neral adjunct Angela Băruță. Mobilierul se compune din bănci șco­lare individuale și scaune ergonomice, pentru cumpărarea cărora IȘJ Alba a primit peste 2,5 miliarde de lei de la bugetul de stat. Licitația publică a avut loc în data de 9 august, urmând ca mobilierul școlar să fie livrat de producător conform contractului de furnizare semnat cu IȘJ Alba, a mai spus prof. Angela Băruță.(R.G.)
4 miliarde pentru drumuri
     După ce Consiliul județean Alba a amenințat conducerea Minis­terului Transporturilor că va acționa în judecată această instituție în cazul în care nu va plăti sumele alocate prin bugetul de stat până la sfârșitul anului, dinspre București vin semnale mai bune. După ce în luna iulie ministerul a alocat 2 miliarde de lei, pentru luna august au fost virate alte 4 miliarde de lei. Restanța rămâne încă de 8 miliarde de lei, ne-a declarat vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa, omul care a insistat pe lângă Miron Mitrea să acorde o mai mare atenție județului nostru.(F.R.)
Criza de la Beslan
Bilanț provizoriu: 323 de morți, dintre care 156 de copii
     323 de persoane au fost ucise, dintre care 156 de copii, în luarea de ostatici de la Beslan, a anunțat, sâmbătă, adjunctul procurorului general al Rusiei, Serghei Fridinski, care a declarat că este posibil ca acest bilanț să mai crească "puțin"."Verificările sînt încă în curs. Am numărat 323 de morți, dintre care 156 de copii. Bilanțul nu este definitiv și ar putea să mai crească, dar puțin", a spus Fridinski. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a afirmat, într-un comunicat, că va continua, "cu hotărîre și fără compromis, lupta îm­potriva terorismului internațional". Textul este prima declarație ofi­cială care incriminează "terorismul internațional", după luarea de os­tatici din Osetia de Nord. (N.I.T.)
Minerii din Baia de Arieș și-au primit banii
     Abia după ce vineri, 3 septembrie, circa 550 de mineri au decis să blocheze DN 75, ca semn de protest față de amânarea la nesfârșit a achitării drepturilor salariale (40% din salariile pe iunie, restanțele pe iulie, concedii medicale și de paternitate, bonuri de masă) banii au plecat din Alba Iulia spre Baia de Arieș. În jurul orei 17.00, banii au ajuns la Baia de Arieș, fapt care a dus la liniștirea ortacilor și la deblocarea DN 75. (N.I.T.)
Astăzi se afișează primele rezultate la bacalaureat
     Primele rezultate oficiale obținute la cea de-a doua sesiune de bacalaureat de către elevii din județul Alba vor fi afișate astăzi, până cel târziu la ora 16.00, a anunțat inspectorul adjunct al Inspec­to­ratului Școlar Județean Alba, Angela Băruță. Lucrările au fost co­rectate la Centrul de evaluare de la Colegiul Economic "Dionisie Pop Marțian" din Alba Iulia. Elevii care se vor considera nedreptățiți de notele primite vor putea depune contestații până cel târziu la ora 19.00, potrivit calendarului aprobat de minister. În următoarele două zile vor fi soluționate eventualele contestații, rezultatele finale ale celei de-a doua sesiuni de bacalaureat urmând să fie anunțate în data de 9 septembrie, a mai spus prof. Angela Băruță.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.