Actualitate
Pesediștii din Alba și-au ales viitoarea echipă parlamentară
     Alegerile preliminare din PSD prin care au fost votați repre­zen­tanții organizației județene pe listele parlamentare din toamnă s-au desfășurat fără probleme deosebite în cursul zilei de ieri, 5 sep­tembrie a.c. În alegerile interne pentru stabilirea listelor parla­men­tare pentru județul Alba s-au înscris 18 candidați, 11 la Camera De­pu­taților (pe opt locuri) și 7 la Senat, (pe două locuri) cu mențiunea că nu s-au mai regăsit pe lis­tele actuale nume grele din vechea gardă a PSD Alba, Cornel Filipescu sau Codrin Ștefănescu. Pe listele preliminare s-au aflat în schimb personalități din conducerea PSD Alba, în frunte cu liderul Mugurel Liviu Sârbu, președintele exe­cutiv Alexandru Retegan și parlamentarii Constantin Selagea, Ioan Andrei, dar și președintele CENTROCOOP, Ni­colae Gavrilă. Nu au lipsit nici tinerii și femeile, în persoana liderului tineretului PSD, Nicolae Mera, sau a directoarei de la Direcția de Statistică, Ana To­pârceanu.
    În județ au fost organizate secții de votare în fiecare municipiu, oraș și comună. La municipii și orașe s-a votat electronic, membrii PSD având la dispoziție 27 de computere, iar în mediul rural au fost puse la bătaie 7000 de buletine de vot.
    Până la ora 11.00 au votat 2275 membri PSD, ceea ce reprezintă un total de 16 la sută, din care 885, respectiv 11,4% în mediul ur­ban, iar 1390, respectiv 21% în mediul rural. După cum se observă, și de data aceasta mai harnici au fost locuitorii de la sate. Men­ționăm că la poluri opuse se situează comuna Ohaba cu o par­ti­cipare de sută la sută, în timp ce în Albac, Gârda de Sus, Hopârta, Jidvei, Lunca Mureșului, Mirăslău, Noșlac, Rădești, Scărișoara, Sâncel, Sântimbru, Sohodol, Șibot, Șona, Unirea, Valea Lungă, Vidra în același interval de timp nu s-a prezentat la vot nici un membru PSD. La orașe, cel mai bine stătea Baia de Arieș cu o participare de 28 la sută, Zlatna cu 25 la sută, Abrud 18 la sută, Blaj 17 la sută. Cel mai puțin interesați orășeni pesediști au fost cei de la Ocna Mureș cu o participare de 6 la sută, urmați îndeaproape de teiușeni cu 7 la sută.
    La sediul organizației județene am întâlnit mai mulți candidați care s-au declarat încrezători și optimiști într-o schimbare în bine a par­tidului, pe care să o facă oameni noi, dar cu respectarea valorilor.
    La ora 14.00 procentajul de participare la vot a ajuns la 30,5 la sută, respectiv 4538 votanți.
    Liderul PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a declarat că alegerile preliminare nu trebuie privite ca o competiție ci ca un exercițiu de­mocratic prin care Alba își va desemna cea mai bună echipă pentru Parlament.
    Vom reveni cu amănunte în ediția de mâine a ziarului "Unirea", când vom prezenta rezultatele finale.
Răzvan JURCĂ
    P.S. Ieri, la Alba Iulia, s-a consemnat și un mic incident. Unul dintre cei mai controversați membri ai PSD Alba, dr. Liviu Stoica, nu a fost lăsat să voteze pe motiv că a fost exclus din partid, cu toate că nu a existat și nu există nici o decizie oficială în acest sens. Se pare că domnia-sa plătește tribut în continuare clinciurilor avute cu senatorul C. Filipescu, trecut între timp la PD. "Îmi pare foarte rău că datorită acțiunilor iresponsabile ale unui trădător de partid sunt pus în situația de a nu putea să-mi exercit dreptul la vot. Eu nu sunt exclus din PSD, fapt ce a fost confirmat și de președintele Mugurel Sârbu într-o recentă conferință de presă. Vreau să mai spun că aș fi participat la aceste alegeri și dacă senatorul Filipescu ar fi fost în continuare președinte", ne-a declarat Liviu Stoica.
PUR propune un nou protocol de colaborare cu Alianța DA
     Recentele declarații ale liderilor Alianței DA Alba, care și-au ex­primat supărarea pe reprezentanții PUR din CJ Alba - deși nu au prezentat nici o dovadă în sprijinul celor afirmate - seamănă mai mult cu supărarea unor copii. Din datele pe care le deținem, se pare că cele mai multe voturi la alegerea noului director al SC DPL Alba SA au venit din interiorul Alianței, deci ei ar trebui să-și facă ordine în propria ogradă. Le reamintim stimaților colegi din Alianța DA că au încălcat până acum de două ori protocolul semnat cu PUR. Prima dată, atunci când s-a negociat acordarea funcției de vice­pri­mar al orașului Cugir reprezentantului PUR și a doua oară la stabi­lirea conducerilor comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Ju­dețean. Noi însă am dat dovadă de maturitate politică și am evitat să ieșim să ne plângem în presă, pentru că, mai presus de aceste jocuri nesemnificative, am înțeles că problemele cetățenilor județului sunt primordiale. Un protocol semnat de trei parteneri nu poate func­ționa cu luarea deciziilor importante doar de către doi dintre ei, așa cum s-a întâmplat până acum. Noi solicităm colegilor din Alianța DA seriozitate și consecvență, să ne respecte ca pe adevărați parteneri, iar hotărârile să fie luate în trei, așa cum prevede protocolul. În ceea ce ne privește, în zilele următoare vom propune semnarea unui nou protocol cu Alianța DA, de această dată pentru viitoarea colaborare în plan administrativ, prin care vom stabili foarte clar modalitățile de acțiune, iar persoanele care nu vor respecta această înțelegere vor rămâne fără sprijinul politic al PUR Alba.
ec. Nicolae POPA
Președintele PUR (s-l) Alba

Negocieri eșuate între liderii FSLI și reprezentanții Guvernului
•Liderii sindicali din învățământul preuniversitar susțin că oferta executivului prevede o creștere re­ală cu numai 1,2% a salariilor profesorilor
     Vineri, 3 septembrie, negocierile dintre liderii Federației Sin­dicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și reprezentanții Guvernului privind majorarea salariilor dascălilor au eșuat. Declarația a fost făcută de Valeriu Șușman, liderul Sindicatului Învățământ Alba (SIA), afiliat la FSLI, la finalul întâlnirii avute la București cu Bodgan Ni­culescu-Duvăz, ministru secretar de stat pentru relația cu sindi­ca­tele, în urma căreia nu s-a ajuns la un consens nici după mai bine de 8 ore de discuții aprinse. Șușman a arătat că Guvernul a promis o majorare cu 25 la sută a salariilor din învățământ, dar cuantumul creșterii veniturilor lunare ale profesorilor însumează și procentele deja aplicate suplimentar la salarii de la începutul anului. Liderul SIA a menționat că în urma calculelor efectuate a rezultat că, în rea­litate, salariul lunar al profesorilor ar crește cu numai 1,2 la sută, ceea ce îi nemulțumește total pe liderii sindicali. Mai mult, a spus Șușman, ministrul Duvăz nu a luat în discuție propunerea de ma­jorare cu 50 la sută a salariilor dascălilor începând de la 1 ianuarie 2005, invocând că nu are competență să abordeze acest subiect. În noile condiții, a spus liderul sindical, calendarul propus de FSLI rămâne valabil, dacă nici la finalul viitoarei runde de negocieri programate pentru miercuri, 8 septembrie, la București, nu va fi găsită o soluție favorabilă sindicaliștilor, mai hotărâți ca oricând să-și ceară drepturile. Urmează ca liderii FSLI să anunțe apoi conducerile organizațiilor județene de sindicat, în vederea convocării liderilor locali pentru a începe campania de strângere de semnături cu sco­pul susținerii programului mișcărilor sindicale. Valeriu Șușman a men­ționat că este necesar ca majoritatea simplă a sindicaliștilor să fie de acord cu declanșarea protestelor pentru ca acțiunile să poată să aibă loc, prima fiind boicotarea începerii anului școlar pe data de 15 septembrie, prin neprezentarea dascălilor la posturi.(R.G.)
Astăzi,
Se împart ultimele catedre didactice vacante
     Dascălii calificați sau necalificați care au solicitat să profeseze în învățământul județean în noul an școlar vor ști astăzi posturile va­cante care le-au fost repartizate, ședința publică fiind programată să aibă loc în această dimineață la sediul Inspectoratului Școlar Ju­dețean Alba (IȘJ). Angela Băruță, inspector general adjunct al IȘJ Alba, a declarat că potrivit unei note primite din partea Ministerului Educației și Cercetării, la repartizare se va ține cont de mai multe criterii, departajarea personalului din aceeași categorie urmând să fie făcută în funcție de media sau punctajul obținute. Ordinea aplicării criteriilor este următoarea: *candidații care au obținut minim 5 la concursul de titularizare din acest an și cadrele didactice cu media minimă 7.00, nerepartizate computerizat în urma concursului de titularizare de anul trecut *candidații cu a doua specializare, alta decât cea pentru care au optat la concurs, dacă au fost notați cu minimum 5.00 *dascălii care nu au participat la concurs din motive speciale, de ordin medical *personalul didactic neparticipant la concurs *cadrele didactice în regim de plată cu ora sau cumul *candidații care nu au promovat concursul, având nota mai mică de 5.00 *absolvenții învățământului superior sau mediu cu alte spe­cializări decât ale postului, dacă au lucrat și în anul școlar trecut în învățământ și au fost evaluați cu cel puțin calificativul "bine", prio­ritate având cei cu studii superioare *absolvenții din acest an, cu alte specializări decât cele ale postului, care au participat la testare.
Robert GHERGU

Viață grea pentru Romi Dragosin la SC DPL Alba
     Alegerea pesedistului Romi Dragosin la conducerea SC DPL Al­ba SA, deși Alianța DA, care deține majoritatea în Consiliul județean Alba, dorea altceva, nu înseamnă că lucrurile vor rămâne așa. Pri­mul indiciu a fost oferit în cadrul unei conferințe de presă de vice­pre­ședintele CJ Alba - Ion Dumitrel care a declarat că Romi Dra­gosin are termen până la 19 septembrie să facă restructurarea dorită de CJ Alba, altfel... "va urma o toamnă foarte fierbinte!" Restructurarea are în vedere reducerea numărului de directori la trei și reducerea personalului TESA la strictul necesar. "La SC DPL SA se va întâm­pla ce dorește Consiliul județean, nu ce vor alții", a conchis Dumi­trel.
    Referindu-se la același subiect, candidatul Alianței DA Alba pen­tru Camera Deputaților, Ștefan Bardan, îl întreabă pe dl. prefect Mu­gurel Sârbu dacă va ataca în contencios administrativ alegerea lui Romi Dragosin la conducerea SC DPL Alba SA sau nu? Pentru că "temeiul juridic este același în virtutea căruia Mugurel Sârbu a ata­cat modificarea Consiliului de Administrație de la SC Apa CTTA Al­ba. Vrem să vedem dacă domnul prefect este consecvent, sau fap­tul că dl. Dragosin îi este coleg de partid îl va împiedica s-o facă".
Anca DINICĂ

Apă potabilă de calitate la Baia de Arieș
     De parcă nu ar fi fost destule problemele cu care se confruntă locuitorii din Baia de Arieș odată cu închiderea exploatării miniere ArieșMin, ei au probleme chiar și cu alimentarea cu apă potabilă. La fiecare ploaie mai serioasă, priza de apă potabilă se colmatează, ceea ce duce la mari greutăți în alimentarea cu apă a locuitorilor. Directorul comercial al SC Apa CTTA Alba și candidat al Alianței Dreptate și Adevăr Alba pentru Camera Deputaților - Ștefan Bardan, a oferit soluția salvatoare. De fapt din punct de vedere tehnic ea era cunoscută, existând la Primăria Baia de Arieș chiar un proiect, numai că el a rămas nepromovat de primarul Silviu Mârzan. Este vorba de construirea unui bazin de rezervă, lucrare care ar costa ceva peste 3 miliarde de lei. "Sigur că Primăria din Baia de Arieș nu are și nici nu va avea curând acești bani. Știm bine ce situație este acolo, dar există o rezolvare prin preluarea de către Consiliul jude­țean Alba a obiectivelor de alimentare cu apă potabilă din oraș. Con­siliul județean are putere mai mare de investiție și ar putea realiza acest proiect. De fapt un lucru similar s-a întâmplat cu barajul și stația de tratare de la Mihoiești, care a fost preluată de CJ Alba într-o stare jalnică. După predarea obiectivului în exploatare către so­cietatea noastră (SC Apa CTTA Alba - n. red.) a început reteh­no­logizarea astfel încât locuitorii din Cîmpeni, Abrud și din celelalte localități care se alimentează de acolo cu apă potabilă beneficiază de un serviciu de calitate," a precizat Ștefan Bardan. Apă potabilă de calitate înseamnă, pe lângă confort, eliminarea unui factor de risc epidemiologic. Dar pentru ca această soluție să poată fi aplicată este nevoie de acordul consilierilor locali din Baia de Arieș, de la care se speră că vor înțelege că trecerea obiectivelor în domeniul pu­blic al Consiliului județean nu este pentru oraș o pierdere, ci un câș­tig.
Anca DINICĂ

Bill Clinton va fi supus unei operații la inimă
     Fostul președinte american Bill Clinton a fost internat în Spitalul presbiterian din New York, vineri, 3 septembrie, cu dureri în piept, greutate în respirație și o stare generală de oboseală. Clinton a făcut o serie de analize și ar putea fi supus unei operații de bypass la începutul acestei săptămâni. Clinton a fost însoțit la spital de soția sa, senatorul Hillary Rodham Clinton, și de fiica lor, Chelsea. Noap­tea de vineri spre sâmbătă și-a petrecut-o în casa sa din New York. După testele suplimentare făcute sâmbătă, 4 septembrie, la West­chester Medical Center, Clinton a acceptat propunerea doctorilor de a fi supus unei intervenții chirurgicale de tip bypass, la inimă. (N.I.T.)
Flagrant delict la... hoț voiajor
     Gabriel Mihăiță Dumitru, de 26 de ani, din Galați, a fost surprins, în noaptea de 3/4 septembrie a.c., de Sevestian P. din Sebeș în timp ce încerca să-i intre acestuia pe geam, în casă. A fost predat poliției din Sebeș care a descoperit că în aceeași noapte Dumitru mai spărsese două autoturisme, pe aceeași stradă pe care se afla și casa atacată. Acesta reușise să fure doar un telefon mobil dintr-una din mașinile sparte, în cealaltă negăsind nimic bun de reva­lo­ri­ficat. Hoțul voiajor este cercetat de poliție pentru furt calificat. (N.I.T.)
La Scărișoara
Un bărbat a căzut într-o prăpastie, zdrobindu-și capul
     Cadavrul lui Constantin Pădurean, de 30 de ani, a fost găsit joia trecută, în Pârâul Cârloră, din cartierul de romi din Scărișoara. A­ces­ta avea capul zdrobit după ce căzuse într-o râpă, de la circa 5 metri înălțime. Polițiștii au constatat că fusese vorba de un accident și au solicitat medicul legist. Acesta a constatat că tânărul a murit din cauza unei hemoragii masive și în urma faptului că în căzătură îi fusese afectat și creierul. (N.I.T.)
Hoț prins după trei luni
     După trei luni de investigații, polițiștii aiudeni au reușit să dea de urma hoțului care în noaptea de 13/14 iunie a.c., a dislocat gratiile de la geamul unei societăți comerciale și a furat suma de 6,5 mili­oane de lei. Acesta se numește Ioan Andrei Bălțar, are 28 de ani și este din Aiud. El va fi cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.