Editorial
PSD-ul se "purifică"
     Trecerea din starea de ambiguitate privind viitorul politic al PUR-ului spre nemuritorul PSD a bulversat scena politică într-o zi destinată exercițiilor cuminți, alias democratice, demonstrate de pesediști. Dualismul primului adresează electoratului o invitație la descifrare. În viziunea celor care au conceput și realizat profitabila mezalianță ocupă un loc precumpănitor credința că acte ca acesta moralizează conștiința votanților indiferent de prețul plătit.
    După îndelungi și tăinuite tratative, după croșetări pe față și pe dos, partidul Antenei 1 și cel al social-democrației au decis să acționeze convergent în recunoașterea unui interes comun, obținerea monopolului de forță politică. Generozitatea cu care PSD-ul și-a răsplătit acolitul depășește antecalculele făcute: douăzeci și două de fotolii de deputat și zece de senator, cam o treime din tainul ofertanților. Efectele acestui prim triumf sunt covârșitoare: unii își vor ascunde capul în țărână precum struții, neîndrăznind să dea ochii cu aceia pe care i-au măgulit în locale și îi dezamăgesc "post festum", alții vor savura în umbra reconfortantă a PUTERII titlurile de noblețe cu care s-au încoronat împotriva voinței populare. Nimic nu mai contează în afara locurilor eligibile, a procentelor urcătoare croite după modele tenebroase, că vorba lui Dan Voiculescu, artizanul loviturii de teatru: "PSD avea nevoie de un anume procent, nu foarte mare, care să vină din zona liberală. Practic, consider că se transferă o parte din electoratul de la Alianța PNL-PD spre alianța PSD-PUR". Transferări, cu sila sau de voie-bună, se vor face neîndoielnic, atracția e mare, ciolanul încărcat și vor mai fi încă persoane fără osatura care să le susțină verticalitatea. Paradisul pesedist se purifică într-un mod cu totul original: în fruntariile sale încape oricine aduce cu sine mai mulți simpatizanți de ocazie dispuși să pună ștampila în căsuța cui trebuie, că doar așa-i politica, cu minciună și adevăruri puține, murdară și urâtă, cu râsu' plânsu'.
    Altor partide nu le rămâne decât așteptarea la cotitură, socotitul de-a-ndărătelea și, eventual, săritura cu colacul de salvare în barca salva(marilor) pe ape tulburi. Uniunea lui Marko Bela, cu numele ei predestinat, poate face ce vrea într-o asemenea conjunctură, că doar e autonomă. Se alipește cât ai clipi de cine-i convine. Nici peremismul nu e bătut în cuie, chiar dacă fățiș pare dezagreat, dar ce mai contează dacă investiția sa mărește potul. În tabăra alianței PNL-PD decizia PUR-PSD nu este tocmai o surpriză, s-ar putea spune că ea reprezintă o amară decepție după negocierile care s-au întreținut cu purul partid, al cărui suflet s-a mântuit după ce a peregrinat în căutări favorabile de la stânga la dreapta și înapoi.
    Cei mulți la un loc, supranumiți vulgul, învață cu destoinicie, zi de zi, fără pauză, că jocurile politichiei sunt adevărate capcane în care cad pradă tot peștii cei mici. În partea de jos mai mocnește încă o hotărâre plină de speranță. Este nădejdea nemărturisită a unor răbdători de foame și frig, de biruri împovărătoare, este lumea celor osteniți și însetați de lumină. Pe pământul făgăduinței calcă vârtos doar supergreii de la căpătâiul țării, cei care și-au instalat dubioasele averi pentru veșnicie parcă în locuri ce sunt un fel de fruct oprit la care nu trebuie să râvnească nimeni. Vânjoșii zilei s-au închis în fieful lor lăsând întredeschisă câte o portiță, și ea bine mascată, spre aderare la cauza partidului ăl mai mare și mai tare. Ceilalți rămași pe dinafară, le țin pieptul fără patimă, fără clare orizonturi.
Mariana IONAȘ