Curier județean
Fonduri europene pentru proiecte mari de infrastructură
•Aproape 17 milioane de Euro vor fi înghițite de drumurile noastre proaste
     În cursul acestei zile, la Alba Iulia, în sala de ședințe a Palatului Administrativ, va avea loc lansarea regională a Programului Phare CES 2004 - 2006, schema pentru proiecte mari de infrastructură regională, ne-a declarat directorul ADR Centru, Simion Crețu. Sunt vizate proiecte de infrastructură în turism, transport regional, reabilitarea zonelor industriale și dezvoltarea infrastructurii de afaceri. UE a alocat regiunii noastre pentru acest program suma de 16,76 milioane de Euro, care reprezintă sprijin financiar nerambursabil. Solicitanții trebuie să fie autorități publice județene și locale din mediul urban și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, care pot acționa singuri sau în parteneriat. Finanțarea nerambursabilă poate fi de maxim 90 la sută din valoarea totală a proiectului. Termenul limită de depunere a dosarelor este 17 decembrie 2004, ora 16,00. Informații suplimentare se pot afla la sediul ADR Centru sau pe pagina de Internet a acestei instituții, la adresa www.adrcentru.ro. (F.R.)
Suntem un județ de "folcloriști"
•De la an la an crește numărul chefurilor și sărbătorilor populare
     Directorul Centrului Județean al Creației Populare Alba, Cornel Petru Comșa, a anunțat că numărul manifestărilor cultural-artistice propuse de instituția pe care o conduce a ajuns în acest an la 48, depășind cifra de anul trecut. Practic, am avut în fiecare lună patru sărbători, în diferite colțuri din județ. Programul manifestărilor culturale a fost aprobat la începutul anului de vechiul Consiliu Județean, în același timp fiind alocate și resursele finaciare. În următoarele trei luni (mai exact până la începutul lunii noiembrie) vor avea loc alte 10 acțiuni culturale, pentru care s-a aprobat suma de 700 de milioane de lei. Nimeni nu spune că nu trebuie organizate manifestări culturale, dar parcă prea ne-am obișnuit cu astfel de sărbători, care de cele mai multe ori se transformă în chefuri sau chiolhanuri pe banii contribuabilului, și de unde artiști preferați sau consacrați, ziceți-le cum doriți, își rotunjesc veniturile. E adevărat că nimeni nu mai face voluntariat, dar cei care se declară mari patrioți ar mai trebui să cânte din an în Paște și din suflet, nu numai pentru îngroșarea contului. Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că începând cu anul viitor numărul acestor sărbători, susținute în mare parte din bani publici, va fi restrâns.
Florin ROMAN

Câștigătorii licitației "Lapte și corn"
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, ne-a declarat ieri că au fost anunțați câștigătorii licitației pentru programul guvernamental "Lapte și corn". Pentru asigurarea cornului au fost selectate 6 firme: SC Alba Pam SA, pentru zonele Alba Iulia-Zlatna-Teiuș, SC Răsărit Transport Import-Export SRL Cluj Napoca, în zona Câmpeni-Blaj, Pro Serana Aiud, la Aiud, Mida Pan, pentru zonele Sebeș și Cugir, SC Onix Family Războieni, pentru Ocna Mureș, SC Detunata Pam SA pentru Abrud și Baia de Arieș. Câștigătorii licitației naționale pentru distribuția laptelui sunt cei de la SC Dorna Brânzeturi.(F.R.)
Standarde ridicate pentru întocmirea PUZ Arieșeni
     Vicepreședintele Consiliului județean Alba - Ion Dumitrel a anunțat că se află în derulare pregătirea licitației pentru executarea Planului Urbanistic Zonal Arieșeni. De fapt, este vorba despre PUZ-ul pentru viitoarea stațiune Arieșeni. Deoarece calitatea este principalul obiectiv urmărit de CJ Alba, una dintre condițiile principale care vor fi puse pentru participarea la licitație este ca firmele care se prezintă să arate că dețin experiență în proiectarea dezvoltării turistice. CJ Alba are prevăzută în bugetul pe acest an suma de 200 milioane de lei pentru această lucrare, dar, pentru că este vorba despre o documentație complexă a cărei elaborare nu se va putea încheia în acest an, în bugetul CJ Alba pe anul viitor vor fi prevăzute și alte sume pentru acest obiectiv. (A.D.)
Impas financiar
     Vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa, a declarat ieri că DGPDC Alba mai are fonduri să funcționeze doar timp de o lună și jumătate. "Noi am cerut la rectificare suma de 45 de miliarde de lei pentru susținerea Direcției pentru protecția drepturilor copilului și nu am primit nimic. Vom reveni cu o nouă adresă la guvern, iar dacă lucrurile rămân așa, nu ne rămâne decât să cerem executivului să-și asume decizia neacordării de bani, dar și consecințele unei astfel de măsuri", a spus Nicolae Popa.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.