Prima pagină Ediția din: 7.9.2004
Potrivit unui sondaj CURS dat ieri publicității
PSD și AlianȚa D.A. PNL - PD sunt umăr la umăr
     Potrivit unui sondaj CURS dat ieri publicității, Adrian Năstase ar obține 40% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, iar Theodor Stolojan ar întruni 34 %. La nivelul Bucureștiului, răspunsurile schimbă ierarhia: Theodor Stolojan este creditat de electoratul din București cu 42% din voturi, în timp ce Adrian Năstase ar obține 36%. La nivel național, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor ar întruni 14% din opțiunile electoratului, iar câte 3%, Lia Roberts (independent) și Codruț Sereș (PUR), iar 28% dintre subiecți nu au răspuns sau au indicat că nu votează. Și în Bucuresti, numărul celor care nu răspund sau nu votează este mare - 31%.
    Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține cele mai multe voturi la nivel național - 39%, urmat îndeaproape de Alianța PNL-PD, cu 34%. Ca și în cazul candidatului la funcția de președinte, situația se inversează în București. Alianța PNL-PD ar întruni 44% din opțiunile electoratului, iar PSD - 34%. Atât la nivel național cât și în București, al treilea partid în preferințele electoratului este PRM, care ar obține 12%, respectiv 10%. Persoanele chestionate în cadrul sondajului național au optat pentru UDMR în proporție de 5% și pentru PUR, tot 5 la sută. Partidul Noua Generație (PNG) ar întruni 2% din voturi, iar PNȚCD 1%. Și în ceea ce privește alegerile parlamentare, numărul celor care nu răspund sau nu votează este mare - 30%. Votanții PSD îl vor ca premier pe Mircea Geoană, iar cei al Alianței D.A. pe Călin Popescu Tăriceanu.
    Sondajul CURS, al cărui beneficiar este C&C Advertising, a fost realizat la nivel național și la nivelul municipiului București, folosindu-se aceleași întrebări, în perioada 25 august-1 septembrie. Eșantionul a fost de 1.250 de subiecți la nivel național și 300 de subiecți la nivelul Capitalei. Eroarea maximă este de plus-minus 2,8% cu o probabilitate de 0,95 la nivel național si de plus-minus 5,6 cu o probabilitate de 0,95 pentru București.
Florin ROMAN

Judecătoria Alba Iulia sub pază armată
•Martorii lui Viorel Bumbu gata să se ia la bătaie cu cei ai fraților Sibișan
     Ieri, procesele aflate pe rolul Judecătoriei Alba Iulia s-au desfășurat sub pază armată, un număr destul de mare de polițiști din cadrul Biroului de Pază și Ordine din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia fiind mobilizați să asigure liniștea în zonă. În fapt, polițiștii au fost mobilizați pentru a ține sub control situația tensionată între martorii ce au fost audiați ieri în procesul de amenințare intentat de omul de afaceri albaiulian Viorel Bumbu fraților Sibișan. Mobilizarea generală a fost sunată după ce acum o săptămână, pe holurile Judecătoriei s-a declanșat o încăierare serioasă între susținătorii celor două părți aflate în proces. Ieri a fost însă destul de liniște, audierea martorilor decurgând fără frecușuri serioase. Tot ieri s-a încheiat un alt proces care a ținut capul de afiș al evenimentelor locale și naționale, în toamna anului trecut. Respectiv, inculpata Natalia Perți (o minoră al cărui nume apare și în dosarul de proxenetism în care este judecat Raul Rus zis Pricu) s-a împăcat cu reclamantul Marius Constantin, în proces de calomnie. În fapt, Constantin, polițist în cadrul Poliției Rutiere Alba, fusese menționat de Perți în interviuri scrise și televizate ca beneficiar de sex (alături de alte nume grele din urbea noastră - demnitari, șefi de instituții). La o confruntare directă, minora nu l-a putut recunoaște pe polițist dintr-un grup de persoane iar ulterior și-a dezmințit afirmațiile. (N.I.T.)
Reapar... "banii"
     Denominarea leului, care se va produce încă de anul viitor, va aduce cu sine și reapariția, ca monedă în uz, a subdiviziunii leului: banul. Ultima emisiune de "bani" a Băncii Naționale a României a avut loc în urmă cu peste 15 ani. Noua monedă va putea fi folosită în mod curent pentru plăți după data de 1 iulie 2005, când este prevăzută denominarea leului. Pregătirile pentru denominare au început deja, dar mai multe amănunte despre baterea monedelor subdivizionare nu sunt oferite de oficialii BNR pentru că "informațiile privind leul greu intră sub incidența Legii Secretului de Stat", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. De la 1 iulie 2005 moneda națională va fi denominată în raport de 1 la 10.000. Dar leul greu va intra pe piață mai devreme, probabil de la 1 martie 2005, prețurile urmând să fie afișate în moneda veche și în cea nouă. Moneda veche nu va mai fi acceptată ca mijloc legal de plată după 1 ianuarie 2007. (A.D.)
Ion Iliescu în audiență la Vatican
     Președintele Ion Iliescu urmează să fie primit la sfârșitul acestei luni în audiență la Papa Ioan Paul al II-lea. Data cea mai probabilă a întâlnirii celor doi este 30 septembrie. Audiența la papa a fost solicitată de autoritățile române încă de anul trecut, dar starea precară a sănătății papei și celelalte obligații nu au făcut posibilă întâlnirea. Audiența va preceda vernisajul expoziției "Ștefan cel Mare - punte între Orient și Occident", care va fi găzduită de Muzeul Vaticanului în perioada 30 septembrie-31 octombrie. Expoziția este parte a manifestărilor culturale internaționale dedicate împlinirii a 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, domnitorul român care a primit din partea Scaunului de la Vatican titlul de "Atlet al creștinătății", pentru recunoașterea meritelor sale în stoparea expansiunii musulmanilor. Organizată de Ministerul Culturii și Cultelor, expoziția oferă vizitatorilor ocazia de a admira exponate ilustrative pentru arta moldovenească, de la decorațiile și frescele bisericești, la broderii și artizanat liturgic. (A.D.)
Directorii din CJ Alba în funcții de execuție
     În cursul zilei de ieri, cei trei directori din CJ Alba, Vasile Negrean, Maria Lazăr și Ioan Boariu au primit decizii potrivit cărora începând din data de 10 septemebrie vor ocupa funcții de execuție, în locul celor de conducere. Hotărârea vine la puțin timp după ce CJ Alba a votat noua organigramă validată și de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Conducătorii CJ Alba au decis reorganizarea instituției și, în acest sens, toate posturile vor fi scoase la concurs de ANFP. La concursul pentru aceste posturi se pot înscrie și cei care au ocupat până acum funcții de conducere.(F.R.)
Nu sunt bani pentru profesori
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a declarat că la rectificarea bugetară s-a solicitat suma de 100 de miliarde de lei, necesară plății salariilor dascălilor din invățământ. "Din acești bani am primit 10 miliarde de lei, adică 10 la sută din cât era nevoie până la sfârșitul anului. În aceste condiții, ne găsim în imposibilitatea ca de lunile viitoare să plătim salarile dascălilor. Una li s-a promis și alta se face", a spus Nicolae Popa.(F.R.)
Grav accident la Sântimbru
     Iencike Polgar, de 31 de ani, din Oiejdea, a ajuns duminică, în jurul amiezii, la Spitalul Județean Alba cu o fractură la piciorul drept, plagă contuză parietală și urechea dreaptă smulsă, după ce a avut un accident rutier pe DN 1, în zona Sântimbru. Acesta conducea un autocamion pe direcția Alba Iulia-Teiuș când, la un moment dat, în zona Sântimbru, a pierdut controlul volanului și s-a izbit de un cap de pod. Din capul de pod a derapat în decor, distrugând 0,5 ha de cultură de porumb. Din fericire, în accident nu a mai fost și altcineva rănit în afara șoferului. În cauză, Poliția Rutieră Alba Iulia continuă cercetările. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.