Actualitate
Pesediștii din Alba au votat înnoirea
•Nicolae Gavrilă (Senat) și Mugurel Sârbu (Camera Deputaților) au câștigat alegerile interne din județ tDeputații C. Selagea și I. Andrei s-au clasat pe locuri nesemnificative care îi scot practic din viitoarea schemă a Parlamentului
     Alegerile interne din PSD Alba desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute au scos în evidență faptul că membrii organizației județene au vrut să se producă cu adevărat o schimbare în partid propunând pe listele pentru Parlament figuri noi, proaspete, "nealterate" de cei 4 ani de guvernare. Mai mult decât atât, numeroasa prezență la vot, de peste 70% din totalul membrilor PSD Alba, a întărit încă o dată convingerea că votul uninominal este soluția viitorului în România și care mai mult ca sigur, din 2008 va fi introdusă peste tot.
    În ceea ce privește rezultatele finale ale alegerilor preliminare, ca o primă constatare, se poate remarca faptul că actualii deputați Constantin Selagea și Ioan Andrei au ieșit din "grațiile" alegătorilor pesediști fiind poziționați pe locuri care nu le conferă practic nici o șansă de a mai prinde încă un mandat în viitorul Parlament. Referitor la lista pentru Senat, bătălia a fost strânsă și a fost adjudecată în final de către Nicolae Gavrilă care a obținut 4485 de voturi. Pe următoarele locuri s-au clasat Cornel Suciu - 4156 voturi, Dorin Sandea - 3773 de voturi, Alexandru Retegan - 2352 de voturi, Mircea Frențiu - 1540 de voturi, Ionel Vesa - 1282 de voturi și Ioan Maier - 1189 de voturi. La Camera Deputaților s-a impus conform așteptărilor, președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu, care a primit sufragiile a 7799 de alegători. Pe poziția secundă a fost desemnat să reprezinte PSD Alba la alegerile parlamentare, președintele OT - PSD Alba, Nicolae Mera, el fiind votat de către 5354 de membri. Oarecum surprinzător, poziția a treia i-a revenit fostului viceprimar al municipiului Alba Iulia, Radu Coclici - 3646 de voturi. În continuare lista arată după cum urmează: 4. Ana Topârceanu - 3475 de voturi; 5. Constantin Selagea - 3024 de voturi; 6. Mihaela Mih Deheleanu - 2955 de voturi; 7. Eugen Popa - 2762 de voturi; 8. Flaviu Predescu - 2266 de voturi; 9. Liliana Tomoioagă - 1970 de voturi; 10. Cornel Dârjan - 1634 de voturi; 11. Ioan Andrei - 1332 de voturi. Se remarcă faptul că la Camera Deputaților, primele trei locuri (teoretic eligibile) au fost ocupate de 3 membri exponenți ai tinerei generații din PSD respectiv Mugurel Sârbu - 35 ani, Nicolae Mera - 31 ani și Radu Coclici - 34 ani. Lista PSD Alba urmează să fie validată de către Biroul Național Electoral al PSD în zilele următoare. Dacă ea nu va suferi mici modificări de ultimă oră, în sensul că Bucureștiul ar putea impune de la Centru o persoană pe unul din locurile eligibile, PSD Alba se va prezenta la alegerile parlamentare astfel: lSenat: Nicolae Gavrilă și Cornel Suciu; lCamera Deputaților: Mugurel Sârbu, Nicolae Mera, Radu Coclici, Ana Topârceanu, Constantin Selagea și Mihaela Mih Deheleanu.
    La puține minute după aflarea rezultatelor finale, președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, a organizat o conferință de presă în care a precizat că alegerile preliminare au reprezentat o reușită deplină pentru partidul pe care îl reprezintă și care a consolidat poziția de lider pe eșicherul politic al țării. "Suntem mai pregătiți ca niciodată să câștigăm alegerile din toamnă și cred că lumea s-a convins că Alianța D.A. nu reprezintă altceva decât mai multe grupuri de interese economice care vor să pună mâna pe ciolan. Dacă suntem atenți, în Alba putem obține și 4 deputați" a mai spus Mugurel Sârbu.
Răzvan JURCĂ

Felicitări electoratului PSD
•Comunicat de presă de la Consiliul județean Alba al Partidului Social Democrat
     Doresc să mulțumesc tuturor membrilor organizației județene a PSD Alba, care s-au prezentat duminică, 5 septembrie a.c., la vot, pentru a desemna candidații pentru Parlamentul României.
    Procentul mare de participare la vot, respectiv 71%, confirmă faptul că membrii partidului nostru au înțeles importanța acestui veritabil exercițiu democratic desfășurat în premieră în politica românească, un exercițiu extrem de important pentru reînnoirea partidului, care va avea semnificații majore și pe termen mai lung.
    Toți am votat pentru reînnoirea partidului, pentru o structură democratică, fiind de altfel singurul partid din România care a procedat în această manieră.
    Electoratul nostru a propus pentru Parlamentul României oameni noi, tineri, competenți, valoroși profesional și cu o moralitate incontestabilă.
    Aș dori să aduc calde mulțumiri tuturor celor care au votat candidații PSD pentru noua echipă parlamentară, iar în particular, celor care au avut încredere în mine și m-au desemnat să-i reprezint în cel mai înalt for legislativ al României.
Președinte, dr. ing. ec. Mugurel Liviu SÂRBU

În ciuda trâmbițatei colaborări cu PSD pentru generale
PUR Alba va respecta protocolul încheiat cu Alianța D.A
     Membrii Consiliului Național al PUR au hotărât duminică, 5 septembrie, prin vot, ca umaniștii să meargă la alegerile generale din această toamnă în alianță cu PSD. Cei 383 de membri ai CN al PUR prezenți în sală au votat astfel: 202 pentru alianța cu PSD, 19 voturi pentru alianța cu PNL-PD și 142 pentru participarea pe liste proprii, un vot anulat. PSD-ul le-a promis umaniștilor până acum 22 de locuri eligibile pentru Camera Deputaților și 10 locuri pentru Senat. În schimb, PSD-ul primește (practic) un serios acces mediatic în imperiul media construit de președintele PUR, Dan Voiculescu și (cel puțin teoretic) voturile electoratului PUR de orientare...liberală (!). Evident că această decizie a început să tulbure apele în PUR, mai ales în județele unde umaniștii au câștigat cu forțe proprii primării și locuri de consilieri (locali și județeni).
    În acest context, președintele PUR (s-l) Alba, ec. Nicolae Popa, ne-a declarat că umaniștii au deja la nivel local un protocol de colaborare pe linie administrativă cu Alianța D.A., protocol pe care îl vor respecta indiferent de deciziile politice luate la nivel central. Pentru continuarea colaborării cu Alianța D.A. în județul Alba, președintele Popa este susținut de toți primarii și consilierii aleși în scrutinul din iunie 2004. Absolut toți tineri și entuziaști, primarii și consilierii PUR din Alba sunt bulversați de hotărârea "greilor" de la București, iar acum sunt cu toții într-un moment de cumpănă privind viitorul lor politic. Așa după cum votul în Consiliul Național a fost împărțit, tot astfel s-ar putea ca umaniștii să se împartă, pe viitor, în grupări ce vor fi asimilate de partidele mari: unii spre Alianța D.A. iar alții spre PSD. Oricum, cu certitudine, viitorul apropiat ne va rezerva surprize de proporții (dar nu întru totul imprevizibile...).
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

La Consiliul județean Alba
Alianța DA se poate descurca și fără PUR
     Decizia conducerii centrale a PUR de a încheia o alianță electorală cu PSD nu va avea efecte negative la nivelul Consiliului județean Alba. Vicepreședintele CJ Alba - Ion Dumitrel a declarat că și fără sprijinul consilierilor județeni ai PUR, Alianța DA își va putea promova ideile în administrarea județului. Mai mult, Dumitrel spune că, din informațile pe care le deține din surse sigure, decizia conducerii centrale a PUR este contrară voinței conducerii organizației județene Alba a PUR și a celorlalte organizații din Transilvania, unde și campania electorală pentru locale, și opțiunea membrilor PUR este una anti-PSD. De aceea, se așteaptă convulsii interne în rândul PUR și chiar trecerea unor aleși ai acestui partid spre Alianța Dreptate și Adevăr. (A.D.)
Președintele PSD Alba apreciază:
"Cred că șefii CJ Alba vor avea viață grea!"
     Ieri, într-o conferință de presă, președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, a declarat că apreciază faptul că PUR s-a orientat din nou către PSD în ceea ce privește formarea unei alianțe. "La fel ca și în trecut, cred că împreună vom putea să aducem bunăstare tuturor cetățenilor". Domnia - sa a mai precizat totodată că această alianță va da peste cap planurile celor care conduc acum CJ Alba. "Cei din conducerea executivă a CJ Alba vor avea viață grea de acum înainte. Cred că după 2 luni, în care am ascultat numai povești, nici nu mă așteptam la altceva, a venit momentul ca lucrurile să reintre pe făgașul lor normal" a conchis Mugurel Sârbu.(R.J.)
Decizia Consiliului Național al PUR a făcut prima victimă
Consilierul județean Toader Ulise, la un pas de tragedie
     Decizia Consiliului Național al PUR de constituire a unei alianțe cu PSD a avut darul de a crea tensiune în rândul umaniștilor. Din păcate, delegația județului Alba participantă la lucrările consiliului de la București, era cât pe aici să trăiască o tragedie. De supărare că PUR a virat spre altă zonă decât și-ar fi dorit, consilierul județean Toader Ulise s-a enervat foarte tare. Pe drumul de întoarcere de la București, în zona municipiului Brașov, acestuia i s-a făcut rău. Starea sănătății s-a înrăutățit brusc și, prin urmare, colegii s-au hotărât să-l ducă la spital. Medicilor de la secția de urgențe a Spitalului municipal Brașov le-au trebuit circa trei ore pentru a-l stabiliza pe pacient. Acestuia i s-au făcut nu mai puțin de trei EKG-uri, dar în cele din urmă, omul a plecat din spital pe picioarele lui. "Nu mi-a venit să cred că s-a votat astfel. M-am supărat rău de tot, pentru că noi, cei din Alba, speram cu totul altceva. Acum mă simt mai bine și vreau să-mi văd de sănătate", a spus consilierul județean al PUR Alba, Toader Ulise. Până la acest incident, Ulise era catalogat drept un simpatizant al PSD, fiind arătat cu degetul pentru că ar fi susținut acest partid la votarea unor proiecte de hotărâre în CJ Alba.(F.R.)
Hoții de cai dau atacul în regiunea Blaj-Valea Lungă
     *Polițiștii din Valea Lungă au fost sesizați duminică dimineața, de Vasile Lazăr din satul Lunca, despre faptul că indivizi necunoscuți i-au furat în noaptea de 4/5 septembrie a.c., o iapă (de 4 ani) din grajd și căruța din bătătură. Omul locuia în capul satului Lunca, pe drumul spre Copșa Mică. În consecință, polițiștii au urmat această cale, descoperind pe traseu iapa și căruța omului, în care erau îmbarcați patru geambași, unu' și unu': Satir Vitan, de 33 de ani, Martin Otwos, de 22 de ani, Zoltan Moldovan, de 53 de ani și Martin Moldovan, de 50 de ani, toți din comune apropiate din județul Mureș. Prejudiciul, în valoare de 40 milioane de lei, a fost recuperat. Celor în cauză le-au fost întocmite dosare penale pentru furt calificat.
    *Tot duminică, 5 septembrie, la Blaj, a fost semnalată dispariția de pe o pășune - din zona podului de fier - a unui cal alb, în vârstă de 8 ani. În cauză, poliția derulează cercetări pentru identificarea eventualilor hoți.(N.I.T.)
La Secășel-Ohaba
Focul i-a distrus unui gospodar agoniseala toamnei
     Un incendiu de proporții a devastat duminică seara gospodăria lui Vasile Popa, din satul Secășel, comuna Ohaba. A fost alertată poliția, în jurul orei 22.00, și au fost chemați să intervină pompierii militari din Alba Iulia și cei din Blaj. Din cauza unui scurtcircuit electric au ars grajdul, șura, 5 tone de grâu, 2,5 tone de ovăz, 3 tone de fân și o tonă de lucernă. Se pare că soția proprietarului a aprins lumina în șură, în acel moment declanșându-se incendiul. Firele de curent electric neizolate treceau direct prin stiva de furaje din șură, iar de aici până la izbucnirea focului n-a mai fost decât un pas. Pagubele au fost estimate la circa 50 milioane de lei. Pompierii au reușit să lichideze incendiul în jurul orei 2.40, în dimineața de luni, 6 septembrie. (N.I.T.)
Bacalaureat, sesiunea de toamnă
Promovabilitate de peste 83 la sută
     În județul Alba, procentul de promovabilitate la cea de-a doua sesiune de bacalaureat înainte de soluționarea eventualelor contestații a fost de 83,22 la sută, a anunțat inspectorul general adjunct al Inspectorului Școlar Județean Alba, Angela Băruță. Ea a precizat că au susținut examenul 594 de elevi, deși inițial s-au înscris în total 626 de liceeni, atât din promoția 2004, cât și din anii anteriori. Un număr de 496 de candidați au promovat examenul, iar 98 au fost respinși. Cei mai mulți liceeni - 209, au obținut medii între 7.00 și 7.99, iar 196 au trecut la limită bacalaureatul, având medii cuprinse între 6.00 și 6.99. Au existat însă și 86 de note peste 8, în timp ce numai 5 elevi au reușit să obțină medii între 9.00 și 10.00. Soluționarea eventualelor contestații este programată în zilele de 7 și 8 septembrie, rezultatele finale urmând să fie afișate în data de 9 septembrie.
Robert GHERGU

Funcționarii publici amenință cu greva generală
•Sindicaliștii din administrația publică au declanșat protestele de muncă
     Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Administrația Publică Locală au anunțat deschiderea unui protest de muncă ce va culmina cu o grevă generală, în cazul în care revendicările solicitate nu vor fi acceptate. Protestul de muncă va începe în data de 10 septembrie cu pichetarea prefecturilor și va continua în data de 21 septembrie cu pichetarea guvernului, urmând ca pe 28 septembrie să fie organizată o grevă de avertisment. Dacă nici după această etapă, revendicările sindicaliștilor nu vor găsi rezolvare, în data de 5 octombrie va fi declanșată greva generală.
    Nemulțumirile sindicaliștilor sunt legate de întârzierea adoptării legii salarizării, de semnarea contractului colectiv de muncă și de acordarea tichetelor de masă și de vacanță. Reprezentanții Federației Sindicale sunt deciși să continue protestele până la capăt și spun că nu vor ceda decât în momentul soluționării revendicărilor. (RomNET)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.