Editorial
Toamna se numără... voturile
     După o vară fierbinte și vacanțe autohtone sau exotice, poli­ti­cienii români se întorc la treabă. Unii în parlament, alții la partid. Cu toții se pregătesc de alegerile generale, din ziua de 28 noiembrie, când românii vor fi chemați din nou la urne pentru a-și desemna pre­ședintele și noul Parlament. Este vremea când se pregătesc stra­tegii care mai de care mai deocheate, când partidele scot săbiile din teacă, când atacurile se întețesc, toate acestea având un scop comun: câștigarea puterii și împărțirea ciolanului. O dată la 4 ani, în preajma alegerilor generale, Opoziția acuză Puterea că va încerca să fraudeze scrutinul electoral. Așa s-a întâmplat și în acest an, când Alianța DA PNL-PD și-a exprimat îngrijorarea vis-a-vis de ten­tativa PSD de a frauda alegerile.
    Numai că, spre deosebire de alți ani, când în România au avut loc alegeri generale, de această dată semnalul tras de opoziție este întărit și de reprezentanți de marcă ai societății civile. Prin vocea analistului Cristian Pârvulescu, Asociația Pro Democrația a sem­na­lat grave deficiențe ale legii electorale, dezvăluind nu mai puțin de 7 metode prin care alegerile generale pot fi fraudate.
    Pro Democrația a cerut parlamentarilor să opereze modificările ca­re se impun, dar, ca de obicei, vocea societății civile se face au­zită doar în gol. Lipsa de reacție a clasei politice și în special a PSD a determinat Pro Democrația să anunțe că, în cazul în care ne­regulile semnalate nu vor fi revizuite în legea electorală, repre­zen­tanții acestui ONG nu vor mai participa, în calitate de observatori, la monitorizarea ale­gerilor. Cea mai mare îngrijorare pleacă de la modul în care actuala putere ar putea folosi voturile românilor aflați în afara granițelor țării. Miza este imensă: circa 1 milion de voturi, ceea ce, în funcție de "prezența" la vot ar însemna 5 sau 10 la sută din voturile valabil exprimate. Opoziția se teme că organizatorul alegerilor, adică Guvernul, va măslui aceste voturi aflate la mare depărtare de casă și ferite de ochii observatorilor, care vor fi mult mai concentrați pe ceea ce se întâmplă în țară. Spre deosebire de alte scrutinuri, românii, aflați acum în număr mare peste hotare, pot face diferența. De aceea, teama opoziției este oarecum justificată.
    Analiștii prognozează o alianță PSD-PRM-PUR pentru viitorul Par­lament. În condițiile în care PSD va scoate un procent ceva mai consistent decât la locale, având în vedere că în horă a intrat și președintele "locomotivă" Ion Iliescu, partidul de guvernământ speră într-un procent de circa 35 la sută. La acestea se adaugă cele aproximativ 10 procente din sufragiile electoratului, pe care mizează PRM. Adunate, cele două procente duc undeva la 45 la sută. Tot a­tâta ar putea obține Alianța D.A. -PNL -PD, cu sprijinul UDMR. Re­centele sondaje arată faptul că noua alianță "contra naturii" PSD-PUR (am numit-o așa pentru că în campania electorală de la locale PUR a câștigat simpatiile datorită atitudinii sale anti-PSD) este a­proape umăr la umăr cu Alianța D.A. În condițiile în care scena po­litică s-a polarizat, cele două combatante importante, Alianța D.A. și PSD, cu sateliții lor mai mici, pornesc cu șanse aproape egale. Le despart doar câteva procente. Așadar, lupta va fi mai dură ca niciodată și pentru fiecare vot se va munci din greu. De aceea, votul românilor de peste hotare este foarte important. Ochii tuturor tre­buie îndreptați și spre ambasadele și misiunile diplomatice de peste hotare, conduse de diplomați numiți de guvern. Alegerile pot fi frau­date, dar sperăm să nu fie așa, iar câștigătorii să fie desemnați prin votul direct al cetățeanului și nu prin jocuri de culise.
Florin ROMAN