Prima pagină Ediția din: 8.9.2004
Inițiativă deplasată a conducerii Spitalului Jude­țean Alba:
Secția de recuperare sub amenințarea "strămutării" într-un spațiu neadecvat
     Ca unul ce am avut nefericita ocazie de a fi internat în Secția de recuperare a Spitalului Județean Alba, mă exprim într-o oarecare cu­noștință de cauză asupra inițiativei conducerii spitalului de a stră­muta secția respectivă într-un spațiu total neadecvat de pe str. Mu­șe­țelului (la etajul II). Și numai cine nu a avut vreodată probleme de acest gen nu poate înțelege absurditatea inițiativei de "strămutare", pentru că nu știe câtă suferință fizică, directă, implică o coxartroză sau o hernie de disc de exemplu, dublată de starea de irascibilitate pricinuită de incapacitatea de deplasare. Așadar, bolnavii cu astfel de afecțiuni au nevoie de un regim special de îngrijire și condiții (utilități, circuite etc.), care nu se găsesc deocamdată decât în vechea Secție de recuperare.
    În legătură cu această inițiativă a conducerii Spitalului județean Alba, angajații de la Secția de recuperare medicală au înaintat un memoriu la nivelul tuturor instituțiilor medicale și administrative (inclusiv către mass media), care ar putea să determine într-un fel sau altul luarea unei decizii. În acest memoriu se aduc argumente de elementară logică medicală, care pledează pentru ca Secția de recuperare să rămână la aceeași locație. Iată câteva dintre ele: *partea de clădire în care funcționează acum secția a fost special construită, în urmă cu 25 de ani, fiind singura secție de acest fel din județ; *secția dispune de utilități strict necesare (cabinete de electroterapie cu caracteristici speciale; sală specială pentru băi galvanice și băi alternante; sală cu vane speciale, placate cu faianță și instalații cu aer comprimat pentru băi cu dioxid de carbon, băi cu plante sau băi cu sare de Bazna; două bazine pentru cultură fizică medicală, săli pentru gimnastică medicală, rezerve la parter pentru bolnavii greu deplasabili etc.) De asemenea, cei 32 de angajați semnatari ai memoriului (medici, asistente, profesori CFM etc.) a­duc și argumente solide în defavoarea noului sediu: *acesta ar în­sem­na prea multe cheltuieli inutile pentru a îndeplini măcar o parte din necesarul funcțional de profil; *ar deveni costisitoare și mult în­greunate investigațiile minime necesare bolnavilor (analize medi­cale, radiografii, ecograf etc.), fără de care aceștia nu pot face fizio­terapie; *trebuie avut în vedere faptul că marea majoritate a bolna­vilor sunt vârstnici, cu afecțiuni multiple, greu deplasabili, și provin din mediul rural, neavând alte posibilități de tratament recuperator; *dificultăți în asigurarea hranei bolnavilor; *dificultăți în asigurarea circuitului corect al lenjeriei; *dificultăți sporite în cazul defectării a­paratelor de electroterapie și a băilor (depanatorii și instalatorii se află la Spitalul județean); *bolnavii internați în alte secții ale spitalului, care necesită fizioterapie, nu vor mai putea beneficia de acest tra­tament.
    Concluzia la cele arătate mai sus este simplă, și cu ea sunt de acord nu numai membrii personalului medical, ci și bolnavii: dacă Secția de recuperare se va muta, calitatea activității angajaților va fi afectată, iar cei ce vor avea în primul rând de suferit vor fi bolnavii. Aceasta e încă o expresie a dezorganizării sistemului medical ro­mânesc, un sistem care dispune de un buget substanțial (anul a­ces­ta se preconizează colectarea unei sume de aproximativ 60.000 de miliarde de lei pentru sănătate), dar care a rămas cu salariile cadrelor medicale la nivelurile cele mai scăzute din societatea româ­nească (există numeroși medici cu salarii de 4,7 milioane de lei, depășind astfel doar măturătorii) și, mai grav, un sistem în care bol­navii mor cu zile sau sunt tratați neadecvat, din pricina lipsei de con­diții...
Ioan HĂNȚULESCU

Pădurile județului sunt jefuite cu camioanele și cu... complicitatea personalului silvic
     În ciuda numeroaselor controale efectuate de Serviciul Pază Pă­duri din cadrul Direcției Silvice Alba, tăierile ilegale de masă lem­noasă din județ continuă, uneori cu complicitatea paznicilor fondului forestier. Directorul Dan Boariu a declarat că numai luna trecută au fost retezați 164 de metri cubi lemn, pentru mai bine de 80 la sută din cantitate neexistând o justificare legală, îndeosebi de pe supra­fețele împădurite care aparțin Ocoalelor silvice Cugir și Valea Arie­șului. Valoarea materialului lemnos retezat ilegal se ridică la aproa­pe 100 de milioane de lei. Îngrijorător este însă faptul că defrișările ilegale sunt făcute uneori fără ca personalul silvic să intervină sau, și mai grav, pădurarii jefuiesc pădurile "mână în mână" cu tăietorii ile­gali. Dan Boariu a menționat că luna trecută au fost sancționați 8 angajați ai Direcției Silvice, pădurari, brigadieri silvici sau chiar teh­nicieni. Dintre aceștia, doi au fost suspendați din funcții pentru urmă­toarele 6 luni, 3 s-au ales cu plângeri penale, iar alți 3 au fost dați afară din serviciu pe motive disciplinare. Pe lângă cantitățile de lemn găsite în pădure, au mai fost depistați 104 metri cubi material lem­nos, în urma altor 28 de controale organizate în trafic, la jumătate din acțiuni participând și poliția. Valoarea masei lemnoase trans­portate fără acte de proveniență se ridică la 106 milioane de lei. Printre cei implicați s-a numărat și un angajat al Direcției Silvice Alba, căruia i-a fost desfăcut disciplinar contractul de muncă. Alți 215 metri cubi de lemn fără acte au fost depistați la gatere sau alte instalații de debitat material lemnos, fiind aplicate 33 de amenzi însumând 300 de milioane. Altfel spus, întreaga masă lemnoasă, îndeosebi de esență rășinoasă, tăiată ilegal într-o lună putea fi în­cărcată în 60-75 de camioane, ținând cont că un autovehicul poate transporta 6-8 metri cubi de lemn.
Robert GHERGU

    allianzIeri, la sediul din Alba Iulia al A­llianz Țiriac Asigurări a avut loc aniversarea a 10 ani de exis­ten­ță a companiei. Pe lângă direc­to­rul Sucursalei Alba Iulia, d-l Gheor­ghe Ignat, la eveniment au mai participat Marius Balica, mem­bru în Consiliul Director, Cri­nu Andănuț, director Regi­unea Vest și Claudia Pană, di­rector vânzări viață, Re­giu­nea Vest. Într-o conferință de presă au fost prezentate succesele înregistrate timp de un deceniu de Allianz Țiriac Asigurări. Amă­nunte în ziarul nostru de mâine. (R.G.)
Din această seară
Temperatura scade la zero grade
     Prefecturile județene au primit o avertizare meteo prin care sunt informate că, în perioada 8-11 septembrie a.c., temperaturile vor scă­dea brusc. Procesul de răcire va începe din noaptea de miercuri spre joi, la amiază temperaturile vor ajunge la 15-16 grade Celsius, iar noaptea și dimineața se va atinge valoarea de 0 grade. Răcirea vremii este însoțită de intensificări ale vântului. La înălțimi de peste 1000 de metri, precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în regiunile intercarpatice se va semnala brumă.(F.R.)
44 de contestații la BAC
     Un număr de 44 de lucrări au fost contestate de elevii din județul Alba care nu au promovat a doua sesiune a examenului de ba­calaureat, în vederea modificării notelor primite la prima evaluare, a anunțat inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Jude­țean Alba, Angela Băruță. Din cele 44 de contestații înregistrate în termenul legal, 31 au fost depuse la matematică, 6 lucrări au fost contestate la limba română, iar celelalte au fost înregistrate la discipline tehnice sau de specialitate. Prof. Băruță a menționat că lucrările contestate au fost duse la Centrul regional de evaluare din Deva, în vederea recorectării. Potrivit metodologiei, mediile inițiale vor putea fi majorate numai dacă diferența între cele două corecturi este mai mare de o jumătate de punct.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.