Curier județean
Nașterea Maicii Domnului
     Cu miile de ani au așezat speranță peste speranță drepții și mai puțin drepții Vechiului Testament, așteptând timpul binecuvântat și dintru început anunțat de Dumnezeu Tatăl, care a făgăduit că nu va lăsa lumea să se năruiască și să se risipească în deznădejdea provocată de Adam și femeia lui, ci va trimite pe pământ la ceasul de numai El știut pe Moștenitorul, să scoată din paragină via pe care a sădit-o dreapta Sa.
    S-au perindat mulți până la "plinirea vremii" și au cochetat cu șansa de a deveni moștenitorii viei Domnului. Unii se angajau din ceasul al treilea, unii din ceasul al șaptelea iar alții din ceasul al nouălea. Au venit, au lucrat și-au luat simbria și au plecat. Au fost mulți lucrători dar nici un moștenitor, deoarece moștenitorul lumii trebuia să aibă dublă cetățenie pentru a putea împăca cele două lumi, cerul și pământul. Dar vasul ales, Fecioara, din care avea să se nască după trup Moștenitorul, întârzia să apară deoarece părinții ei erau sterpi.
    Ioachim și Ana nu sufereau de o sterilitate întâmplătoare ci de una care făcea parte din planul veșnic al lui Dumnezeu. Cel ce anume i-a lăsat să îmbătrânească rău de tot, să ajungă pe ultimul loc al necinstei, desconsiderării și marginalizării societății ebraice, pentru ca apoi să-i ia binișor de mână și să-i așeze lângă tronul celui preaînalt, pentru că din ei se va naște mama lui Iisus.
    A nu fi avut copii în societatea evreiască era culmea blestemului. Puteai să te tragi din coapse arhierești sau împărătești, dacă nu sporeai numele neamului tău erai socotit un om de nimic. Când omul își epuiza toate argumentele biologice pentru câștigarea unei cauze și nu reușea, se prosterna în fața lui Dumnezeu înarmat cu rugăciuni, lacrimi și cu posturi atât de stăruite, îndelungate și fier­binți, încât nu încetau numai atunci când Dumnezeu dădea sem­ne vădite că vrea să coopereze cu omul și să "biruiască rânduiala firii" (Facere 18,14). Astfel s-au petrecut lucrurile cu Ioachim și Ana, care din două trupuri bătrâne, neputincioase și neroditoare, au devenit admirația neamurilor și călăuze către Hristos, așa cum pe vremea lui Moise cei doi stâlpi de foc și de nor (Foc 14-24) luminau calea poporului ales din pământul robiei spre Țara Făgăduinței.
    Dumnezeu pune pe om la grele încercări, uneori până la limita puterilor, dar tot El răsplătește răbdarea însutit și înmiit așa cum a răsplătit pe Avram și pe Sara, pe Zaharia și pe Elisabeta, pe Ioa­chim și Ana, făcându-i să înflorească și să rodească la adânci bătrânețe, ca și cum ar înflori caișii, prunii sau cireșii în toiul iernii.
    Ca să devenim părtașii unor bucurii asemănătoare celor de mai sus trebuie să așezăm pe altar nu carne de animale cu copita des­picată ci ca regele David "duh umilit, inimă înfrântă și sme­rită" (Pe. 50,18) și atunci vom vedea cu ochii noștri cum "cele ce sunt cu neputință la oameni vor fi cu putință la Dumnezeu" (Le. 16,27).
Preot Petru PINCA

Astăzi, la Colegiul Militar "Mihai Viteazul",
Sosesc uniformele "bobocilor"
     Uniformele elevilor admiși la Colegiul Militar "Mihai Viteazul", con­fecționate prin grija Ministerului Apărării Naționale, vor fi aduse as­tăzi, la Alba Iulia, cu camioanele, de la depozitele MApN din Râș­nov și Cluj-Napoca. Comandantul instituției militare de învățământ, colonelul Voicu Cioară, a declarat că în primul an de studiu au fost admiși 102 elevi, din care 49 sunt fete. Pe lângă lenjeria de corp comună deja existentă, aceștia vor primi uniforme de vară și iarnă, compuse, în principal, din veston, pantalon, berete, caschete și căciuli, atât pentru instrucție, cât și pentru oraș. De altfel, "bobocii" vor sosi la Alba Iulia în data de 12 septembrie, cu 3 zile mai devreme de începerea anului școlar, pentru a putea fi făcute even­tualele retușuri ale uniformelor, deși acestea au fost comandate în baza măsurătorilor efectuate după admitere. Tot atunci, vor fi în­cheiate contractele între părinții liceenilor și MApN, iar elevii militari vor fi repartizați pe clase, a mai spus col. Voicu Cioară. (R.G.)
Farmacii mobile pentru localitățile din mediul rural
     Videoconferința desfășurată în urmă cu două zile a abordat cu precădere starea sistemului de sănătate în localitățile din mediul rural unde după cum se cunoaște, situația este disperată. Guvernul României a stabilit mai multe măsuri, dintre care unele cu apli­ca­bilitate imediată, pentru intrarea cât de cât în normalitate. În acest sens, se vor aloca bani pentru refacerea a 600 de cabinete medicale din localitățile respective, iar alte 2000 vor fi aduse la standarde europene. De asemenea, în comunele unde nu este posibilă des­chiderea de puncte farmaceutice, se vor realiza rețele de farmacii mobile, care se vor deplasa periodic în fiecare localitate. Apoi pentru zonele greu accesibile se vor achiziționa 100 de ambulanțe, iar me­dicii care se vor stabili în aceste localități vor primi o primă de in­stalare de 2500 de euro.
    Rămâne de văzut câte dintre aceste promisiuni se vor și duce la îndeplinire. (R.J.)
Economie de 60 de milioane de lei pentru depla­sări în străinătate
Vizita delegației CJ Alba în provincia Gansu s-a soldat cu încheierea a trei protocoale
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că vizita realizată în provincia Gansu, din China, s-a soldat cu rezultate pozitive. "În pri­mul rând, doresc să vă informez că am făcut o economie de circa 60 de milioane de lei, pentru că din cele 90 de milioane de lei, având ca destinație acoperirea cheltuielilor de transport, cazare și masă, s-au cheltuit doar 30 de milioane de lei. Trecând la partea practică, vreau să vă spun că a fost semnat protocolul de înfrățire cu provincia chineză, care numără 26 de milioane de locuitori, și care deține va­lori recunoscute precum Marele Zid Chinezesc, Templul lui Budha, Templul lui Confucius, Drumul Mătăsii etc. Un alt acord de cola­bo­rare s-a semnat între Camerele de Comerț Alba și Gansu, iar alt acord a fost parafat de Universitatea 1 Decembrie și Universitatea Normală de Sud-Est. Acest ultim acord prevede schimburi de pro­grame, experiență, consultanță, de studenți și profesori. Luna vii­toa­re o delegație de oameni de afaceri din Gansu (care fie vorba între noi a înregistrat în primele 6 luni ale acestui an o cifră a investițiilor de... 36 miliarde de dolari) va veni în vizită de lucru în județul Alba. Totodată vom stabili înfrățirea unor municipii din județul Alba cu așe­zări reprezentative din provincia Gansu, fiind vizate Sebeșul, Alba Iulia și Blajul", a mai spus vicepreședintele Consiliului Județean Al­ba, Nicolae Popa.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.