Actualitate
Ieri, la Alba Iulia, a avut loc
Lansarea Schemei pentru Proiecte Mari de Infrastructură Regională în Regiunea Centru
•Programul Phare 2004 - 2006 Coeziune Eco­nomică și Socială tBanii, din belșug pentru dru­muri, așteaptă proiectele consiliilor locale și primă­riilor
     Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru lansează astăzi Schema pentru Proiecte Mari de Infrastructură Regională din Pro­gramul Phare 2004 - 2006 Coeziune Economică și Socială. Pentru acest program multianual, sprijinul financiar nerambursabil al Uniunii Europene dedicat derulării acestei componente pentru Regiunea Cen­tru se ridică la aproximativ 16,76 milioane de euro, sumă la care se adaugă contribuția acordată de Guvernul României. Anunțul a fost făcut de domnul Simion Crețu, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.
    Schema va sprijini proiecte de infrastructură de turism, transport regional, reabilitarea zonelor industriale și dezvoltarea infrastructurii de afaceri. "Pentru o dezvoltare economică durabilă avem nevoie de o infrastructură regională solidă. Îmbunătățirea acesteia permite cre­area unui mediu de afaceri atractiv, care încurajează investițiile ne­cesare în obținerea unei creșteri economice sănătoase. Fondurile disponibile odată cu lansarea acestei scheme reprezintă o șansă reală pentru regiunea noastră. Sunt convins că vom primi multe pro­puneri de proiecte valoroase care să fie finanțate", a declarat Simion Crețu.
    Solicitanții trebuie să fie autorități publice locale (consilii județene, primării și consilii locale municipale și/sau orășenești) și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. Pentru a propune un proiect spre finanțare ei se pot asocia cu alte autorități publice lo­cale, respectiv consilii județene/consilii locale municipale și/sau oră­șenești/consilii comunale.
    Valoarea totală eligibilă a unui proiect va fi acoperită din trei sur­se: contribuția Phare, cofinanțarea națională și contribuția proprie a solicitantului (minimum 10% din valoarea proiectului). Fiecare pro­iect poate primi până la 5 milioane de euro din fondurile neram­bursabile, la care se adaugă 25% cofinanțare națională. Proiectele vor fi evaluate în două etape: la nivel regional și național. În Regiunea Cen­tru vor fi organizate sesiuni de informare, seminarii și cursuri de instruire pentru aplicanți privind modalitatea de întocmire a cererilor de finanțare (programul întâlnirilor este disponibil la sediul ADR Centru și pe pagina de internet a Agenției). Termenul limită de depu­nere a cererilor de finanțare este 17 decembrie 2004, ora 16.00. Ce­re­rile trebuie depuse la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.
    Ghidul solicitantului este disponibil la sediul Agenției pentru Dez­voltare Regională Centru: str. Decebal nr.12, cod 510093 Alba Iulia, județul Alba, telefon: 0258/818616; fax: 0258/818613; e-mail: office@adrcentru.ro, pe pagina web a Ministerului Integrării Euro­pene (www.mie.ro), a Centrului de Informare al Comisiei Europene în România (www.infoeuropa.ro) și a ADR Centru (www.adrcentru.ro).
Vineri, 10 septembrie, la Alba Iulia,
Liderii sindicali decid dacă declanșează proteste în învățământ
     Membrii Consiliului județean al Sindicatului Învățământ Alba (SIA) au fost convocați pentru vineri, 10 septembrie, la ora 10.00, la sediul din Alba Iulia, pentru a lua o hotărâre referitoare la declanșarea pro­testelor în învățământul preuniversitar, a anunțat liderul SIA, Valeriu Șușman. El a precizat că va pleca astăzi la București, pentru a participa joi, 9 septembrie, la o ultimă rundă de negocieri cu factorii responsabili guvernamentali privind majorarea salariilor dascălilor. Rezultatul discuțiilor va fi comunicat a doua zi liderilor sindicali din județ, pentru a informa personalul didactic și a lua o decizie legată de susținerea programului acțiunilor de protest aprobat de condu­cerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, la care este arondat și SIA. Valeriu Șușman a menționat că a fost deja anunțat că dascălii din Abrud sunt de acord cu boicotarea începerii noului an școlar, prima acțiune din calendarul mișcărilor sindicale, prin ne­prezentarea la posturi în data de 15 septembrie, prima zi de școală. Programul protestelor mai include organizarea de mitinguri locale și a unuia de amploare la București și va culmina cu declanșarea gre­vei generale, în 11 octombrie, dacă revendicările cadrelor didactice nu vor fi până atunci soluționate. Așa cum v-am informat, sindicaliștii au cerut dublarea salariilor din învățământ, cu 50 la sută din acest an și cu 50 la sută de la 1 ianuarie 2005, din bugetul pe anul viitor, dar oferta Guvernului i-a nemulțumit pe sindicaliști.
Robert GHERGU

La ședința publică de luni, 6 septembrie,
Mai puțin de 240 de cadre didactice au luat posturi
•Ieri a fost organizată o nouă ședință pentru educatoare și învățătoare
     Deși ar fi trebuit să aibă loc într-o singură zi, ședința publică de repartizare a catedrelor vacante din învățământul județean progra­mată pentru luni, 6 septembrie, s-a încheiat după miezul nopții, în jurul orei 01.00, a anunțat inspectorul general adjunct al Inspec­toratului Școlar Județean, prof. Marian Muntean. El a precizat că au fost ocupate doar 239 de posturi didactice complete sau la plata prin cumul ori cu ora, din cele 379 de posturi sau ore rămase va­cante în urma ședințelor publice de până acum. Din acest motiv, a spus prof. Muntean, a fost necesară continuarea activității, pentru ieri fiind convocați din nou pretendenții la posturile de educatoare sau învățătoare. Pentru posturile de educatoare s-au înscris 33 de cadre didactice, iar pentru cele de învățătoare și-au depus dosarele 126 de dascăli. Repartizarea propriu-zisă se desfășoară anevoios, în cazul în care există mai mulți solicitanți pentru un singur post departajarea făcându-se după ce sunt verificate actele de studii, media de absolvire a concursului de titularizare din iulie sau a testării, dacă e vorba de personal necalificat. Inspectorul general adjunct Muntean nu exclude posibilitatea ca și în urma acestei ședințe să rămână ore vacante, îndeosebi la unități școlare din zone izolate, la care nu se înghesuie nimeni, în ciuda cuantumului ridicat al sporului de mediu rural, dar acestea vor fi distribuite de directori profesorilor titulari, peste norma didactică inițială.
Robert GHERGU

Mugurel Sârbu și Nicolae Gavrilă au fost preferații pesediștilor de la municipii și orașe
•Mediul rural a avut o influență covârșitoare în pro­movarea lui Radu Coclici și decăderea lui Con­stantin Selagea
     Chiar dacă nu a fost decisiv, votul electronic de la municipii și o­ra­șe a avut o puternică influență în stabilirea ierarhiilor finale a lis­telor pe care PSD Alba le va prezenta la alegerile parlamentare. La Senat, Nicolae Gavrilă, cel care s-a clasat pe primul loc, a obținut în mediul urban un total de 1864 de voturi, cu aproximativ 300 mai multe decât Cornel Suciu. Defalcat pe localități, Nicolae Gavrilă a câștigat alegerile în doar 4 dintre acestea respectiv Aiud, Câmpeni, Cugir și Ocna Mureș. Cele mai puține voturi le-a avut la Blaj (3), iar cele mai multe la Cugir (715). Al doilea poziționat pe lista finală, Cornel Suciu, s-a impus doar la Baia de Arieș (224 de voturi), însă a fost "tras" în jos de către pesediștii din Sebeș, Aiud, Teiuș și Zlatna. La Alba Iulia și Sebeș, principalul preferat de către alegători a fost Dorin Sandea, la Blaj și Teiuș a obținut cele mai multe voturi Mircea Frențiu, iar la Zlatna a câștigat Alexandru Retegan.
    La Camera Deputaților, principalul candidat și câștigătorul alege­rilor preliminare, Mugurel Sârbu, a obținut la municipii și orașe 2973 de voturi ceea ce reprezintă un procent de 63,96%. Domnia-sa a întrunit majoritatea sufragiilor electorilor din PSD la Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Sebeș, Teiuș și Zlatna. De menționat faptul că la Se­beș, din 639 de alegători, 40 nu l-au votat pe președintele PSD Al­ba. Deputatul Constantin Selagea s-a clasat pe primul loc în orașele din zona Munților Apuseni - Abrud, Câmpeni și Baia de Arieș dar a fost "omis" de majoritatea pesediștilor din celelalte localități urbane. Locul secund de la Camera Deputaților, Nicolae Mera, a avut 5 cla­sări pe locul 2 și două pe locul 3. Este însă de remarcat saltul spe­ctaculos înregistrat de către Radu Coclici care a reușit să ajungă în final pe locul 3 datorită voturilor din mediul rural, deoarece la mu­nicipii și orașe obținuse numai locul 9. Ca urmare a voturilor de la comune au mai urcat în ierarhia finală Ana Topârceanu și Mihaela Mih Deheleanu și au coborât în schimb Constantin Selagea și Flaviu Predescu. Nu în cele din urmă, referitor la deputatul Ioan Andrei, acesta a reușit un surprinzător loc 2 la Aiud, în restul localităților ur­bane situându-se în subsolul clasamentului.
Răzvan JURCĂ

În acest interval, "oarecum special"
PUR Alba va continua colaborarea cu Alianța D.A.
     Decizia PUR de a merge în alianță cu PSD-ul a creat unele ne­mulțumiri, dar, ca în orice democrație, minoritatea se supune majo­rității.
    La alegerile locale PUR a încheiat cu protocol de colaborare ad­mi­nistrativ cu Alianța PNL-PD. Motivația este foarte simplă: electo­ratul nostru este de dreapta.
    De aceea, filiala județeană PUR Alba a hotărât să respecte pro­tocolul de alianță încheiat la alegerile locale cu PNL-PD și să con­tinue colaborarea dintre cele trei partide ca și până acum.
    În funcție de deciziile și hotărârile care se vor lua în zilele ur­mătoare, filiala județeană a PUR Alba va convoca un Consiliu jude­țean, unde va analiza toate detaliile colaborării cu PSD-ul, ce se vor stabili probabil la Congresul Extraordinar ce va avea loc joi, 9 sep­tem­brie, la București.
    Coroborând toate aceste aspecte și ținând cont de opțiunile co­legilor din celelalte județe, vom lua o hotărâre definitivă asupra stra­tegiei noastre de viitor.
    Chiar și în ipoteza unui protocol politic cu PSD-ul, noi credem că nu este nici un impediment de a colabora administrativ cu Alianța D.A., și cred că vom avea înțelepciunea de a depăși acest moment, oarecum mai special.
Președinte PUR Alba, ec. Nicolae POPA

Concert de pian la Biserica Evanghelică din Sebeș
     Sâmbătă, 11 septembrie a.c., începând cu ora 18.00 în incinta Bisericii Evanghelice din Sebeș se va desfășura un concert de pian susținut de către laureații celei de-a 9 - a ediții a Festivalului Con­curs - Internațional de Pian. Organizatorii, care au anunțat intrarea liberă, sunt Prefectura, Primăria Sebeș, Centrul Cultural "Lucian Bla­ga" și Biserica Evanghelică.(R.J.)
Partida Romilor Alba se reorganizează
     Președintele Partidei Romilor Social Democrată, filiala Alba, dl. Petru Ilie, ne-a declarat că peste câteva zile va sosi la Alba Iulia o delegație de la centru formată din secretarul executiv Nicolae Vasile și președintele executiv Gheorghe Ivan. Scopul acestei vizite este de reorganizare a filialei Alba, lucru care se va produce la nivelul întregii țări, urmând ca printre altele să fie înlocuiți acei președinți de organizații locale care nu s-au implicat suficient în rezolvarea pro­blemelor comunităților de romi.(R.J.)
Polițiștii, mai aproape de copiii ocrotiți la Mănăstirea Dumbrava
     În cursul zilei de azi, de Sfânta Maria (Mică), șeful IPJ Alba, chestorul de poliție Marin Aron, va fi prezent în mijlocul copiilor in­stituționalizați în casa de copii "Sfânta Veronica" de pe lângă Mă­năstirea Dumbrava. Șeful IPJ Alba va dona acestei case de copii suma de 16 milioane de lei, proveniți din donațiile benevole ale po­lițiștilor pe care îi conduce. (N.I.T.)
Aproape un miliard de lei amenzi pentru ilegaliștii din trafic
     În cadrul unei acțiuni de amploare desfășurate de polițiștii din județul Alba la sfârșitul săptămânii trecute, au fost amendați 453 de conducători auto pentru depășirea vitezei legale. Dintre aceștia, cinci conduceau cu viteză excesivă, respectiv cu 30 km/oră mai mult decât viteza legală. Polițiștii au reținut 11 permise. Pentru de­pășirea vitezei legale au fost aplicate amenzi în valoare de 469 de milioane de lei. Pentru alte abateri de la regimul circulației au fost aplicate amenzi în valoare de 399 milioane de lei. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.