Editorial
Pas în doi...
     Constatăm cu stupoare că mai există în țară unii care se pă­călesc singuri. Încă le place să creadă în greșelile făcute de alții și prea puțin în reușitele proprii. Se mai așteaptă desprinderea de mal a unei corăbii cu prea multe ancore la bord.
    La Craiova, sub geamurile de la vestiarele tricolorilor, Adrian Năs­tase a găsit momentul prielnic să-și lanseze oferta electorală: Mir­cea Geoană îl va acompania pe anevoiosul drum spre cucerirea pu­terii depline în România. După modelul american, actualul șef de la Palatul Victoria consideră că tandemul președinte-premier este be­nefic întrucât electoratul nu așteaptă "broșuri cu programe electo­rale" ci scoaterea în față a unor lideri, a unei echipe care să se bu­cure de încredere. Când ești moșier și "îți place caii", vorba lui Tă­nase Scatiu, nu te mai uiți că slugile din jurul tău mai au puțin și-și uită limbile prin urechile sau buzunarele tale.
    Categoric, desemnarea actualului ministru de externe ca viitor pre­mier, în cazul în care partidul aflat la putere ar câștiga alegerile din toamnă, ni se pare o idee excelentă. E tânăr, dinamic, are cha­rismă și stăpânește perfect principala miză a viitoarei guvernări: a­de­rarea la Uniunea Europeană. Se pune însă întrebarea: aceste ca­lități sunt suficiente?
    Nu ne face o plăcere deosebită să constatăm că în România avem de-a face cu o democrație nefirească (să ne scuze șeful ar­bitrilor că i-am furat "licența"), una dominată de baroni locali, stă­pâni absoluți pe feudele lor economice și politice. Istoria ne-a învățat că atunci când voievozii nu reușeau să-și impună autoritatea în fața marilor boieri, de cele mai multe ori cu sabia, atunci erau alungați din domnie. Acum însă, șeful guvernului trebuie să facă slalom pen­tru a nu produce dezechilibre majore. Geoană este un foarte bun di­plomat, dar nu-l vedem mânuind paloșul autorității. Nu știe să înjure, nu scuipă și se încheie la nasturii de la haină când se ridică de pe scaun. Cam acesta a fost tabloul pe care l-am văzut în campania electorală pentru alegerile la primăria Bucureștilor. Or, un Executiv într-o țară balcanică, în care apucăturile fanariote încă se manifestă, are nevoie de un personaj cu tupeu, cu mână forte, gen Năstase și Băsescu, capabil să țină în frâu niște miniștri care oricum alunecă spre satisfacerea propriilor interese.
    Degeaba la "buletinul meteo" al PSD se anunță vântul de schim­bare, pentru că într-un posibil viitor guvern, cu Geoană premier, am găsi destui mastodonți precum Athanasiu, Mitrea, Talpeș, sau chiar Nicolae Văcăroiu și Doru Ioan Tărăcilă. În aceste condiții un om care umblă cu mănuși nu va fi capabil să-i domine și atunci ori își va pierde rapid fotoliul ori va deveni o simplă păpușică în mâinile lor. Și tare ne temem că, dacă Mircea Geoană n-a găsit forța să decline o candidatură sortită dinainte eșecului, va fi greu de crezut că va dobândi peste noapte puterea de a declanșa o revoluție în PSD, dinamitând structurile interne care l-au inventat.
    Dacă, în eventualitatea câștigării alegerilor de către PSD, nu va fi lăsat să-și alcătuiască propria echipă formată din oameni tineri, noi, animați numai de interesul național, atunci cu siguranță va avea soarta amară a lui Victor Ciorbea. Ceea ce nu ar fi de dorit...
Dumitru HENEGAR