Prima pagină Ediția din: 10.9.2004
Patru oameni aflați într-o ambulanță au pierit într-un teribil accident rutier
     accidentIeri dimineață, în jurul orei 6.20, pe DN 1, la ieșirea din municipiul Aiud, pe o porțiune de drum în li­nie dreaptă, s-a produs un te­ribil accident rutier în care și-au pierdut viața patru persoane. Gheor­ghe Man, de 39 de ani, din Livezile, conducea o ambu­lanță Dacia Break spre Alba Iulia. În ambulanță se aflau, pe locul din față, asistenta medi­cală Grațiela Moga, de 35 de ani, care ținea în brațe un copil de o lună, Dorin Manuel Zoltan, născut în 22 iulie anul acesta, iar în spate se afla Viorel Bogdan, de 47 de ani, administrator la Centrul de Plasament "Sfântul Prooroc Ilie" din Aiud. Nou-născutul se afla în plasament la acest centru și fusese trimis la Spitalul Județean Alba pentru diagnostic și tra­ta­ment.
    Ambulanța pornise în viteză spre Alba Iulia dar, la ieșirea din Aiud, pe o porțiune de drum în linie dreaptă, șoferul nu a zărit din cauza ceții și a întunericului un buldo-excavator marca SCAFF, încărcat cu pietriș, care se deplasa pe același sens de mers, in­trând violent în el. Ambulanța s-a făcut praf. Botul mașinii a intrat sub utilajul greu de câteva tone, împingând partea din față a Daciei Break peste ocupanții locurilor din față, zdrobindu-i. Au fost solicitați pompierii militari din Aiud, cu serviciul mobil de descarcerare, pentru a tăia mașina și a scoate victimele. Deoarece Viorel Bogdan mai prezenta semne vitale, a fost scos din mașina zdrobită și trans­portat la Spitalul Aiud. A murit în drum spre spital din cauza rănilor foarte grave suferite. Pompierii militari din Aiud ne-au declarat că în asemenea situații sunt destul de întăriți psihic. Dar, ieri, când au găsit și copilul de o lună mort, zdrobit și înghesuit sub torpedou, au avut un șoc emoțional.
    La locul tragediei s-au deplasat echipe operative de cercetare formate din polițiști și procurori. Se pare că ambulanța a intrat în plin în utilajul greu. Șoferul de pe SCAFF, Liviu Botoșer, de 56 de ani, din Luduș -Mureș, angajat al unei firme de construcții, îi va ajuta pe polițiști să stabilească împrejurările exacte ale producerii acestui teri­bil accident.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA, Florin ROMAN

Congresul de constituire a Uniunii Naționale PSD+PUR sub semnul unei morți subite
•Adrian Năstase - candidatul Uniunii la președinția României *Primarul comunei Ciugud a încercat să salveze viața unui coleg umanist din Galați care a făcut infarct
     Sala Palatului din București a găzduit ieri, 9 septembrie, Con­gresul de constituire a Uniunii Naționale PSD+PUR, la reuniune fiind prezenți 4.250 de delegați din toate organizațiile județene și a mu­nicipiului București ale celor două partide. PSD Alba a fost repre­zentat de o delegație formată din 50 de membri conduși de preșe­dintele Organizației Județene, prefectul Mugurel Liviu Sârbu, iar din Organizația PUR Alba au făcut parte 30 de delegați, în frunte cu liderul umanist Nicolae Popa.
    Primul punct aflat pe ordinea de zi a inclus aprobarea Acordului privind constituirea alianței electorale dintre PSD și PUR, sub denu­mirea de Uniunea Națională PSD+PUR.
    Președintele umanist Dan Voiculescu a declarat că "Congresul este dorit de unii, dar nedorit de foarte multă lume, în principal de concurentul nostru politic", făcând aluzie la Alianța PNL-PD. PUR va aduce în noua alianță 137.000 de membri și 2.637 de aleși locali. Voiculescu a arătat că împreună cu PSD, Uniunea Națională ar a­tinge, potrivit sondajelor de opinie din această lună, 45% din inten­țiile de vot pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, deși unii analiști politici spun că nu e suficient un simplu calcul matematic. "Practic, s-a unit cel mai puternic partid - PSD, cu cel mai dinamic - PUR", a spus Voiculescu, subliniind că umaniștii au ajuns de la un procent de 1% în alegerile locale din 2000 la peste 6% la scrutinul din această vară. El a criticat cele două partide aflate în componența Alianței D.A. Despre PD Voiculescu a spus că este o dovadă vie că potențialul de coaliție și de șantaj pot coexista, făcând referire la faptul că democrații au făcut parte și din executiv și din legislativ, indiferent dacă s-au aflat la putere sau în opoziție. PNL a fost cata­logat ca un partid cu comportament de stânga, cu mesaje destinate categoriilor sociale defavorizate, dar care îmbracă o formă populistă, îndepărtându-se de ceea ce ar trebui să fie. "Astăzi pornim la drum cu o coaliție electorală bazată pe respect pentru că fără respect nu se poate construi nimic trainic. Să mergem împreună la victorie!", a spus președintele PUR.
    Argumentele PSD pentru a forma Uniunea Națională cu PUR au fost prezentate de președintele acestei formațiuni politice, Adrian Năstase. El a arătat că PSD a dorit să se alieze cu PUR nu pentru a câștiga alegerile ci pentru a onora promisiunile legate de creșterea nivelului de trai al românilor, lansând sloganul "Un plus pentru viața oamenilor". Acordul de înființare a Uniunii PSD+PUR a fost adoptat cu unanimitate de voturi, aprobarea acestei alianțe fiind primită în picioare și cu aplauzele răsunătoare ale miilor de participanți.
    Tot în unanimitate, Congresul a hotărât ca președintele PSD Adri­an Năstase să fie candidatul oficial al Uniunii Naționale la preșe­dinția României. El l-a nominalizat pe Mircea Geoană ca viitor pre­mier, dacă Uniunea va câștiga alegerile, viceprim-ministru fiind de­sem­nat umanistul Ioan Codruț Șereș. Și Adrian Năstase a fost dur la adresa Alianței PNL-PD, despre care a spus că nu a pre­zentat nici până acum programul de guvernare promis încă din februarie, membrii săi nu au idei și nu știu ce trebuie făcut în țară.
    În timp ce Adrian Năstase își ținea discursul, lucrările Congre­sului au fost marcate de un eveniment tragic. Un delegat PUR din Galați, în vârstă de 76 de ani, a făcut infarct și a murit. El se afla printre delegații PUR Alba. În ajutorul acestuia a sărit primarul co­munei Ciugud, Gheorghe Damian, care a lucrat 12 ani în sistemul sanitar și care i-a făcut respirație artificială. Din păcate bietul om a decedat până la sosirea Salvării. Mai trebuie precizat că umaniștii din Alba continuă să fie confuzi în legătură cu viitorul lor. "O să ne întoarcem acasă și vom vedea acolo ce este de făcut în continuare", a spus cu o oarecare dezamăgire președintele PUR Alba, Nicolae Popa. Șase organizații PUR din țară, poate cele mai puternice, nu s-au prezentat la Congresul de ieri și se pare că vor alege să se îndrepte spre Alianța D.A. Întrebat fiind dacă la nivelul județului Alba există înțelegeri cu PSD sau contacte oficiale după anunțarea constituirii Uniunii Naționale PSD+PUR, președintele PUR Alba a declarat că nu se poate vorbi de așa ceva. Un alt lucru important după reuniunea de ieri se referă la faptul că PUR și-a pierdut sigla iar la alegerile parlamentare se va merge pe actualul semn electoral al PSD, cei trei trandafiri. Așadar, deși s-a vorbit insistent că PUR nu-și va pierde identitatea, de ieri și-a pierdut semnul electoral, iar de mâine poate să piardă mai mult în plan politic.
Robert GHERGU

Atenție la hoții de cai!
     Polițiștii din Blaj i-au descoperit pe cei care duminică, 5 sep­tembrie, au furat un cal alb care păștea fără griji în zona podului de fier din localitate. "Comando-ul" este același care a acționat în noaptea precedentă, de 4/5 septembrie, în gospodăria unui cetățean din Valea Lungă pe care l-au lăsat fără iapă și fără căruță. Co­man­do-ul este format din patru geambași (mai colorați), toți din județul vecin și prieten - Mureș: Satir Vitan, de 33 de ani, Martin Otwos, de 22 de ani, Zoltan Moldovan, de 53 de ani și Martin Moldovan, de 20 de ani. Calul a fost recuperat. Celor în cauză le-au fost întocmite do­sare penale pentru furt calificat. (N.I.T.)
Ex-pesemistul Ioan Sasu - posibil candidat PSD de Alba?
     Înaintea Congresului de constituire a Uniunii PSD + PUR, a avut loc o ședință a Biroului Executiv Central al PSD în care au fost ana­lizate printre altele și rezultatele alegerilor preliminare. Pentru a se pune capăt oricăror speculații, președintele PSD Adrian Năstase a spus cu acest prilej că nominalizarile pe lista suplimentară de 10% vor fi pentru membrii care nu au fost parlamentari și nu au participat la aceste alegeri preliminare. După cum se cunoaște, conducerea centrală a PSD și-a rezervat un procentaj de 10% din numărul de locuri teoretic eligibile unde să fie impuși anumiți membri ai par­tidului. Singura excepție va fi însă Ioan Sasu, despre care Adrian Năstase a declarat că "trebuie să-i asigurăm un loc pe listele noas­tre finale". Cum Ioan Sasu este persoana delegată de centru să răspundă de județul Alba, este posibil ca fostul președinte al PSM să fie aruncat în lupta electorală pe una dintre listele PSD din județul nostru. Pe care dintre ele, rămâne de văzut.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.