Curier județean
Asociația "Vocea copiilor"- o inițiativă pentru egalizarea șanselor
•Prin activitățile acestei structuri asociative se ofe­ră șansa punerii în valoare a copiilor talentați din centrele de plasament
     După cum ați putut afla la momentul respectiv din paginile coti­dianului nostru, în luna septembrie a anului 2002, la inițiativa baro­nesei Emma Nicholson (raportor al Parlamentului European pentru România), s-a înființat forumul copiilor din România. Acest forum era format din 27 de câștigători ai Concursului național "Floare de Colț", competiție destinată descoperirii talentelor copiilor din centrele de plasament. Și iată că, astfel, inițiativa a dobândit continuitate, iar în lu­na aprilie a acestui an forumul s-a transformat, legal, în Asociația "Vocea copiilor", al cărei scop declarat este sprijinirea copiilor aflați în dificultate. Până în prezent, în afară de edițiile concursului "Floare de Colț", această structură asociativă s-a implicat în două proiecte la fel de generoase: cel de la Universitatea "Artifex", prin care au fost oferite gratuit copiilor proveniți din centrele de plasament (absol­venți de liceu cu diplomă de bacalaureat) studii și cazare gratuită la această instituție de învățământ superior. Mai mult decât atât, li s-au oferit locuri de muncă la terminarea studiilor superioare. Un alt pro­iect de succes a fost "Campionatul național interinstituțional de fot­bal amator", care s-a desfășurat în Complexul sportiv "Lia Manoliu" din București în luna august a.c., manifestare finanțată de Amba­sada Marii Britanii în România (5.000 de lire sterline) și de numeroși sponsori din țară. După cum ați putut afla citind ziarul "Unirea", ca și la celelalte proiecte, la acesta au participat și copii instituționalizați din județul Alba, care s-au clasat pe un merituos loc doi în com­petiția cu echipele din celelalte județe (fapt pentru care fiecare copil participant a primit suma de 3,5 milioane de lei drept premiu).
    Potrivit informațiilor ce ne-au fost puse la dispoziție de dl. Vasile Popa, șeful Serviciului de resurse umane din cadrul DGPDC Alba (cel care a organizat participarea copiilor din județul nostru la cel de-al doilea proiect), Asociația "Vocea copiilor" are în perspectivă multe alte proiecte de acest gen: "Fiecare merită o șansă", "Să facem lumea mai frumoasă" (organizate cu concursul Agenției Naționale a Taberelor și Turismului Școlar și al Universității "Artifex"), proiectul "Copiii României deschid porțile Europei" (care are ca obiective ge­nerale promovarea imaginii României și a tinerelor talente din sis­temul național de ocrotire) și un ultim proiect care se va materializa printr-o campanie cu scopul de a schimba denumirea instituțiilor de ocrotire din "centre de plasament" în "case de ocrotire".
Ioan HĂNȚULESCU

În piețele din Alba Iulia,
Unele legume costă dublu față de prețul de producție
     Unele legume se vând în piețele municipiului Alba Iulia chiar și de două ori mai scump față de prețurile de desfacere de la poarta fermelor vegetale. Cel puțin așa rezultă în urma comparării situației întocmite de specialiștii Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rura­lă Alba și prețurile practicate în piața agroalimentară din centrul mu­ni­cipiului reședință de județ. Astfel, un kilogram de cartofi se vindea ieri cu 9-10.000 de lei, față de numai 5.500 lei/kg, cât este prețul de producție, roșiile costau 10-15.000 de lei/kg, comparativ cu 8.000 de lei, la poarta fermei. Pentru un kilogram de castraveți, cumpărătorii au fost nevoiți să scoată din buzunare 25.000 de lei, cu 10.000 mai mult decât prețul de producător, iar ardeii grași se vindeau cu 15.000 de lei/kg, cu 3.000 de lei mai mult decât la ferma vegetală. Fasolea uscată însă costa 40.000 de lei/kg, cu 15.000 mai scumpă decât la producători, iar vinetele se comercializau cu 10-15.000 de lei, cu câ­teva mii de lei în plus decât la ferme. Raportat la cheltuielile de pro­ducție, cel mai scump se vindea varza, care costa 7.000 de lei/kg, adică dublu decât la producător. (R.G.)
Proiecte parlamentare inițiate cu sprijinul cetățeanului
     Așa cum am promis încă din primele zile, după ce am fost anun­țat oficial candidat al Alianței D.A. Dreptate și Adevăr pentru un loc la Camera Deputaților, unul din obiectivele mele principale îl con­stituie încercarea, dificilă dealtfel, de a schimba imaginea pe care o are în prezent parlamentarul român. Cred că pentru acest lucru este nevoie, înainte de toate, de o mai bună colaborare cu cetățeanul, ce­ea ce va duce la o cunoaștere corectă a problemelor cu care acesta se confruntă. Din păcate, ruperea clasei politice de cetățeanul de rând, tot mai evidentă în ultimii ani, a contribuit poate decisiv la dez­interesul societății civile față de politicieni.
    Eu doresc să fac o altfel de politică, una nouă, în care cetățeanul și problemele lui să primeze. De aceea voi prefera să mă deplasez mai mult pe teren, în fiecare zonă a județului, să discut cu cât mai mulți cetățeni; în plus, prin intermediul dvs., al presei, doresc să fac public numărul meu de telefon mobil, la care pot fi contactat de oa­menii care au ceva de spus. Pot fi apelat la numărul: 0744/666646. Nu promit că voi rezolva toate problemele, pentru că încă nu am com­petențele și pârghiile necesare unui parlamentar, dar, împreună cu colegii din PNL, vom încerca să dăm o mână de ajutor celor care ne solicită sprijin. Mă interesează care sunt păsurile oamenilor, care cred ei că sunt problemele lor și ale comunității în care trăiesc pe care ar trebui să le susțină un parlamentar de Alba. Totodată, îi rog pe cetățenii care au ceva de spus să vină cu încredere la sediul PNL; pe cei mai în vârstă, care nu se pot deplasa, îi rog să mi se adreseze în scris, iar la destinatar să fie trecut sediul PNL Alba, str. Zorilor nr. 28A, în atenția subsemnatului. Sper ca multe din viitoarele proiecte legislative să aibă la bază propunerile dvs., ale cetățenilor din județul Alba, pe care doresc să vă reprezint cu cinste și dem­nitate în Parlamentul României.
Candidat al Alianței D.A. Alba pentru Camera Deputaților, Tiberiu BĂRBULEȚIU

Ghid explicativ pentru pensionari
     Având în vedere că mulți dintre pensionari nu prea au înțeles încă ce înseamnă acea subvenție de 90% pentru medicamente, Guvernul României a decis să elaboreze un fel de ghid explicativ în care să se aducă lămuririle necesare. De asemenea, Executivul urmează să propună tuturor farmaciilor să încheie contracte cu Casa de Asi­gurări de Sănătate, tocmai pentru a ajuta la implementarea acestei hotărâri și pentru a oferi persoanelor vârstnice mai multe variante de procurare a medicamentelor.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.