Editorial
Imprevizibilul Emil...
     Veleitar convins, Emil Constantinescu a avut întotdeauna un com­portament cel puțin ciudat. Emanație a balconului Universității din București, pe care l-a deschis în primăvara lui 1990, fostul șef al statului s-a îngrijit încă de la început să-și cosmetizeze propria ima­gine, parcurgând într-un timp record toate treptele academice, de la simplu lector universitar la profesor, apoi rector al prestigioasei instituții de învățământ, pentru a sfârși în postura de... "rector di tutti rectori", cum ar spune italianul. Primul care l-a mirosit a fost regre­tatul Ioan Rațiu, portretul pe care i l-a alcătuit venerabilul lider țără­nist în doar câteva cuvinte având semnificația unui capitol dintr-o carte: "un mic secretăraș pecerist, dar deosebit de activ".
    Purtat de uriașul val al dorinței de schimbare declanșat în 1996, Emil Constantinescu a ajuns acolo unde și-a dorit cel mai mult, la Palatul Cotroceni, ca președinte al tuturor românilor. Din păcate, mandatul său n-a avut darul să entuziasmeze pe nimeni, speranțele puse în el s-au transformat rapid într-o cruntă dezamăgire. Scan­dalurile în care a fost implicat direct ori prin anturajul său au îm­brăcat o largă paletă, de la corupție la nepotism, fraude economice și chiar aventuri amoroase. Probabil a considerat că este urmașul la tron al lui Alexandru Ioan Cuza și Carol al II-lea, ca să rămânem în sfera ultimelor decenii ale istoriei noastre zbuciumate. Întreaga sa prestație n-a făcut decât să faciliteze reîntoarcerea lui Ion Iliescu în fruntea țării, nelipsind prea mult să-l vedem, Doamne ferește, chiar pe Corneliu Vadim Tudor rânjind superior de pe scările Pala­tului Cantacuzinilor.
    Am trăit cu speranța că un asemenea recul îl va determina să renunțe la un domeniu în care a demonstrat că nu are ce căuta. Retragerea în meditație a fost însă de foarte scurtă durată, pentru că toți cei ce poartă pe blazon un imens ciolan nu pot să se țină departe de ispită. Și unde putea să-și vâre "ciocul" otrăvit decât în PNȚCD, ajuns între timp o epavă în derivă după marile furtuni ale guvernării cederiste. Și nu oricum, ci lider. Refuzat, nea Emil a dinamitat partidul istoric al lui Maniu și Coposu, tăindu-și apoi o felie bine garnisită cu bravi curteni, pe care a denumit-o Alianța Populară, oricum nesemnificativă în lupta electorală. Dar această mutare n-a făcut-o așa de amorul artei, ci cu un scop bine gândit: la momentul "z", PNȚCD cu șovăielnicul Victor Ciorbea în frunte va fuziona cu AP-ul său și cine ar putea să fie candidat la preșe­din­ție?... A pierdut însă din vedere un amănunt, aparent nesemnificativ, ce până la urmă a fost hotărâtor: la alegerile locale Gheorghe Ciuhandu s-a dovedit a fi omul care mai ține aprinsă speranța visătorilor țărăniști, câștigându-și la urne statutul de number one, fapt confirmat și de Congresul Extraordinar. Tip așezat, veritabil gospodar ca orice bănățean, primarul Timișoarei a lămurit repede lucrurile, declarând că Emil Constantinescu nu face obiectul unei eventuale candidaturi din partea partidului său la funcția supremă în stat.
    Înfrânt și umilit încă o dată, fostul locatar de la Cotroceni a ieșit pe sticlă într-o încercare disperată de a ne convinge că Alianța Populară face parte din rândul unui curent care se afirmă acum pe "Bătrânul Continent", dar opincarii de români nu prea le au cu doctrinele, el fiind misionarul politicienilor populari europeni însăr­cinat cu "creștinarea" la gurile Dunării. Și are destulă răbdare...
    Lipsit de aroganța-i caracteristică, Emil Constantinescu s-a așe­zat spășit la masa tratativelor cu Ciuhandu într-o încercare de alcătuire a noii mezalianțe între PNȚCD și AP, mulțumindu-se dacă va obține un loc eligibil din partea unei formațiuni conduse de edilul Timișoarei. Vechiul șlagăr "vise, vise, cu dureri, cu bucurii", în ver­siunea Emil Constantinescu revine în actualitate, dar oare cine-l va mai asculta?
Dumitru HENEGAR