Prima pagină Ediția din: 15.9.2004
Nu aduce ceasul ce aduce Bucureștiul
PSD Alba va trebui să cedeze locul unu de la senat unui membru PUR
•Nici la Camera Deputaților nu sunt excluse sur­pri­ze de ultimă oră
     În urmă cu 2 zile, la București, s-au concretizat în foarte mare măsură listele comune ale Uniunii Naționale PSD + PUR cu care se vor aborda alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii noiembrie a.c. Referitor la județul Alba este foarte posibil să se producă o schim­bare majoră în ceea ce privește lista pentru Senat. Este aproape cert faptul că cel care o ocupat primul loc la recentele alegeri pre­liminare din PSD, Nicolae Gavrilă, va fi substituit cu un reprezentant al PUR Alba, cel mai probabil Nicolae Popa. Președintele PSD Al­ba, Mugurel Sârbu - prezent la discuțiile de la București, a refuzat ieri să confirme sau să infirme această variantă afirmând totuși că "orice este posibil". "Știu că lumea se așteaptă la declarații picante, la schimbări spectaculoase pe liste, dar nu va fi așa. Este stabilit un protocol clar cu Partidul Umanist care va fi respectat întocmai și în scurt timp vor fi făcute publice listele finale", ne-a mai declarat Mu­gurel Sârbu.
    La Camera Deputaților, deși în ultimele zile speculațiile au fost ca­re de care mai incitante, mai ales în interiorul PSD Alba, lista va rămâne în proporție de 90% bătută în cuie. Surse autorizate din interiorul partidului apreciau faptul că locul 2 al lui Nicolae Mera a fost cel mai "vânat", dar președintele TSD Alba a primit de la Bucu­rești asigurări ferme că își va păstra poziția eligibilă obținută la ale­gerile preliminare. Totuși ar fi posibilă o schimbare de ultimă oră în sensul ca d-ra Ana Topârceanu să urce pe poziția a treia în locul lui Radu Coclici. De asemenea am mai aflat că nici deputatul Ioan An­drei nu va rămâne fără un loc în viitorul Parlament, domnia - sa ur­mând să capete o poziție favorabilă pe listele unui alt județ.
    La venirea de la București, președintele PUR Alba, Nicolae Popa, a declarat că va respecta protocolul încheiat la nivel județean cu Alianța D.A. în privința conducerii CJ Alba. "Am bătut palma cu a­cești oameni, nu mai dăm înapoi. Cuvântul dat trebuie respectat. Am expus acest punct de vedere și la București și nu mi s-a cerut să renunț la colaborarea administrativă cu Alianța D.A. Cred că mai importante sunt treburile județului și pe acest lucru ne vom con­centra", a mai spus Nicolae Popa. El a adăugat că nu va demisiona din PUR, pentru că "partidul ăsta e casa noastră, iar indiferent că mergi la PNL sau PSD vei fi acuzat că ești oportunist". Se pare că decizia de la București a împărțit părerile în PUR Alba, pentru că unii sunt pro-Alianță, iar alții pro-PSD. Din informațiile noastre, în cursul acestei zile, Nicolae Popa se va întâlni cu președinții de or­ganizații din județ și va supune la vot modalitatea politică de acțiune, adică pro-Alianță sau pro-PSD. Ce va fi vom mai vedea. Mai multe vom afla probabil la conferința de presă comună care va fi organizată mâine de către Mugurel Sârbu și Nicolae Popa.
Nicoleta IDITA TOMUȚA, Răzvan JURCĂ

Noul an școlar începe cu un miting
     Noul an de învățământ va începe astăzi și în județul Alba, deși e­levii nu știu cu certitudine dacă trebuie sau nu să se prezinte la cursuri, întrucât dascălii nu au renunțat la mișcările sindicale pro­gramate pentru această dimineață. Liderul Sindicatului Învățământ Alba (SIA), Valeriu Șușman, a declarat că, din informațiile pe care le deține, Consiliul Liderilor Sindicali din Învățământ a hotărât ieri, cu majoritate de voturi, să continue protestele incluse în programul deja aprobat. Șușman a menționat că, în timpul negocierilor de ieri, de la București, sindicaliștii au declinat și ultima ofertă a Guvernului, prin care salariile cadrelor didactice și ale personalului nedidactic ar fi urmat să fie majorate cu 30 la sută, dar tot "pe bucăți", așa cum fusese și propunerea inițială. Totodată, creșterile salariale se referă doar la dascăli și personalul didactic auxiliar (laboranții, infor­ma­ticienii etc.), și de această dată fiind exclus personalul nedidactic. În aceste condiții, a spus liderul SIA, aproximativ 1.000 de dascăli sunt așteptați astăzi, la ora 9.00, în fața Casei de Cultură a Sin­dicatelor din Alba Iulia, pentru a participa la un marș și un miting de protest. Sindicaliștii se vor îndrepta spre sediul Inspectoratului Șco­lar Județean și vor manifesta apoi în fața Prefecturii Alba, fiind ho­tărâți să declanșeze greva generală în data de 11 octombrie a.c., da­că revendicările lor nu vor fi până atunci soluționate.
Robert GHERGU

Jandarmii veghează liniștea școlilor
     În cursul anului școlar 2004-2005, cadrele Comandamentului Ju­dețean de Jandarmi Alba vor asigura ordinea și siguranța publică în zona a 45 de instituții de învățământ preuniversitar din 9 municipii, orașe și comune ale județului Alba, respectiv Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, Câmpeni, Ocna Mureș, Teiuș și Jidvei. Personalul in­stituțiilor de învățământ preuniversitar este invitat să apeleze cu în­credere la patrulele de jandarmi ce asigură ordinea și liniștea, sem­nalând orice abateri de la normele de conviețuire socială care pot a­fecta negativ procesul de instruire al elevilor. (N.I.T.)
Hramul Mănăstirii Lupșa
     Peste 1500 de persoane au asistat ieri, la Mănăstirea Lupșa, cu hramul "Înălțarea Sfintei Cruci", la slujba religioasă prilejuită de săr­bătorirea acestui lăcaș de cult. Slujba a fost oficiată de IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, asistat de un sobor de preoți din zonă. Au participat vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa, oficialități locale, credincioși. (N.I.T.)
Astăzi
Scadență la plata impozitului pe clădiri
     Astăzi, 15 septembrie, este ultima zi de plată a ratei a III-a a im­pozitului pe clădiri, terenuri și a taxei asupra mijloacelor de trans­port. Reamintim că respectivele impozite se plătesc în patru rate egale sau integral. Cei care nu-și achită la timp rata a III-a vor plăti majorări de întârziere de 0,5% pe lună sau fracție de lună, plus do­bânzi (penalități) de 0,5% pe zi, calculate la suma rămasă de a­chitat. (A.D.)
Primării în pragul falimentului
     Directorul Direcției de Dezvoltare și Bugete din cadrul CJ Alba, tânărul de numai 30 de ani, Marian Aitai, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că primăriile Baia de Arieș, Zlatna și Al­mașu Mare nu au suficiente fonduri pentru a-și desfășura activitatea curentă până la sfârșitul anului. Este vorba de cheltuieli cu salarii, telefoane, iluminat etc. Aceste instituții vor fi menținute pe "linia de avarie" cu ajutorul CJ Alba. Într-o situație mai mult decât dificilă sunt și primăriile din zona defavorizată Apuseni, unde investitorii nu mai primesc facilități, iar comunitățile încasează același procent înju­mătățit din valoarea taxelor și impozitelor locale, a spus vice­pre­șe­dintele Ion Dumitrel.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.