Editorial
Cameleonii
     Despre cameleoni dicționarul spune că sunt animale mici, din familia reptilienilor, care posedă foarte dezvoltate calități mimetice. Își pot schimba culoarea în funcție de dispoziție, dar și în funcție de mediul în care trăiesc, încercând să se confunde cât mai mult cu acesta pentru a evita prădătorii. Descrierea este valabilă în foarte mare măsură și pentru cameleonii politici, care, din păcate, au in­vadat scena politică românească pornind de la nivelul unui consiliu local de comună îndepărtată și până la granzii Parlamentului. Rep­tilele politice, la fel de vorace, nu lasă să treacă pe lângă ele nici o ocazie în urma căreia își pot umfla contul în bancă, spori influența, asigura un nou mandat sau o nouă sinecură. Și-și schimbă culoa­rea cu o rapiditate care-i poate face invidioși pe cameleonii veritabili, biete creaturi care, iată, au de învățat tocmai la capitolul care îi de­finește.
    Deși cetățenii au cerut în nenumărate rânduri sancționarea migra­ției politice, parlamentarii, mulți dintre ei cameleoni cu ștate vechi, au decis altfel: fiecare politician este liber să migreze, să revină și să zboare din nou spre formațiuni politice mai primitoare și mai în­țelegătoare cu propriile nevoi. Nimeni nu va lua nici o măsură, poate doar electorii la urne. Sigur că omul își mai schimbă părerile în funcție de noi informații sau de noi evoluții ale unui fenomen ori ale unei situații. Doar boul este consecvent. Dar uimește totuși iuțeala cu care politicienii noștri își schimbă părerile uneori în două trei luni, sau și mai bine în câteva zile (exemplul PUR este la înălțime). De unde deducem că în oploșirea sub o altă altă siglă nu stau nici pe departe preocupări doctrinare, ori interesul pentru binele cetățenilor.
    În ultimii patru ani migratorii au poposit cel mai adesea la PSD, că doar este partidul de guvernământ, iar posibilitățile "de afirmare" pe care acesta le oferă sunt cele mai numeroase și mai atră­gă­toa­re. Numai la nivelul județului Alba, dacă e să dăm un exemplu, Par­tidul Social Democrat avea în anul 2000, imediat după alegerile locale, 8 consilieri județeni și 26 de primari aleși. După patru ani, înainte de alegerile locale din acest an, PSD avea 17 consilieri ju­dețeni și 52 de primari. Iată o rată de migrație de 50 la sută. În țară există și județe în care lucrurile stau chiar mai rău (sau mai bine, depinde de perspectivă). Sigur că oferta PSD a fost generoasă, dar partidul de guvernământ nu este singurul blamabil pentru existența și perpetuarea acestui nesănătos obicei. Indiferent de motivele in­vocate, între care presiunile politice și șantajul cu alocarea fon­du­rilor bugetare stau pe primele locuri, adevăratele caractere ar fi re­zis­tat, ar fi luptat și ar fi câștigat. Dar... despre ce caractere putem să vorbim în politică unde, așa cum anii trecuți ne-au demonstrat-o cu prisosință, s-au adunat sumedenie de neaveniți, de nedoriți prin alte domenii. În România, politica este refugiul veleitarilor, al dori­torilor de câștig ușor, al profesioniștilor păcălelii. Sigur că există și politicieni adevărați, dar numărul lor este atât de mic, încât și ei au de suferit de pe urma imaginii pe care mult mai numeroșii lor colegi o creează. Nu la ei ne referim în aceste rânduri. Migrația politică este o problemă de cerere și ofertă, aproape că o putem asemui cu economia de piață și tot așa aflăm că migratorii cameleoni sunt mărfuri, iar măr­furile au preț. Ca la piață! Mai o afacere, mai o eșalo­nare de datorii, mai un loc eligibil...
Anca DINICĂ