Curier județean
Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci
     „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia Crucea și să-mi urmeze Mie"(Mc.VIII,34)
    Taina Crucii oferă una din cele mai necuprinse lecții de viață pen­tru creștini. Pentru unii este piatră de poticneală, peste care nu pot trece, așa cum nu poate trece funia prin urechile acului, iar pentru alții este stâlp de foc și de lumină călăuzitoare prin deșertul lumii, spre paradisul pierdut și Canaanul făgăduinței în care curge lapte și miere. Crucea nu se poate duce dacă îți este pusă cu sila în spi­nare, fiindcă te spetești și cazi sub povara ei. Pe cel ce o duce cu sila Crucea îl strivește, în schimb, pentru cel ce o ia de bună voie, Crucea este un exercițiu de spiritualitate, care îi stâmpără foamea după Hristos. Deosebirea între unul și celălalt constă în înțelegerea diferită a faptului în sine. Cel ce își duce Crucea cu anevoie, percepe purtarea ei asemenea unui nesfârșit registru de încercări și greutăți ce-l asaltează năvalnic din zori și până-n noapte, dar din care nu înțelege nimic. Pentru cel ce-și poartă Crucea senin, de bună voie, cu zâmbetul pe buze, fiecare încercare suferită constituie o biruință asupra orgoliului, a îndărătniciei, a răutății și totodată o monedă câș­tigată cinstit în lupta cu păcatul. Cu o monedă, astfel câș­tigată, creș­tinul își plătește mulțime de păcate.
    Dintr-o carte de spiritualitate am plivit pentru tema de astăzi un spic de grâu curat. Iată-l: unui viețuitor din singurătate, în fiecare an Dumnezeu îi trimitea boală, binefacere pentru care îi mulțumea lui Dumnezeu cu nespusă recunoștință. De la o vreme Dumnezeu l-a scăpat din vedere uitând să-i trimită dania și fratele s-a întristat de moarte. Întâlnindu-l, un alt singuratic al pustiului l-a întrebat: de ce ești trist? Răspunde: mulți ani la rând, Dumnezeu mi-a trimis boală pe care o purtam bucuros și pentru care eram fericit. Acum, iată a trecut anul și n-am primit de la Dumnezeu boală, semn că a uitat de mine.
    Oameni cu astfel de trăiri alese dau răspuns la cele două între­bări din Evanghelia de azi puse de Mântuitorul mulțimii și ucenicilor Săi: „că ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă, dacă-și va pierde sufletul, sau ce ar putea da omul în schimb pentru sufletul său? (Mc.VIII,36-37). Să luăm aminte la viața și cuvintele Sf. Ap. Pavel, care nu se lăuda decât în Crucea Domnului, făcându-și din aceasta un ghid de viață : „Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu" ( I-Cor.1,8).
    Pentru a ne detașa de restul viețuitoarelor pe care le-a făcut Dum­nezeu până în ziua a cincea a creației, trebuie să ne purtăm cu demnitate Crucea greutăților, altfel vom rămâne niște figurine neîn­suflețite ca și omul de zăpadă cu ochi de cărbuni, ca statuile cio­plite în piatră ale lui Leonardo da Vinci, sau pur și simplu oameni de pământ făcuți de mâna lui Dumnezeu, dar în care n-a pătruns duh de viață. Spunea un teolog: drumul crucii este presărat cu perle ru­binii de sânge și sudoare, izvorâte din patimile lui Hristos, iar a urma acest drum înseamnă a găsi albia de scurgere a sângelui dum­nezeiesc în viața noastră. (Matei Popovici, Cuvânt despre Sf. Cruce).
Preot Petru PINCA - Blaj

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.