Actualitate
ADA Alba despre jocurile politice ale lui Nicolae Popa: penibile
     Președintele PD Alba și copreședinte al ADA Alba - Mircea Hava a declarat în cadrul unei conferințe de presă că decizia PUR Alba de a rupe protocolul de colaborare încheiat după alegerile locale cu Alianța DA și constituirea și la nivel județean a Uniunii PSD+PUR "n-a fost nici o surpriză. Acesta este procesul de înnoire al PSD. Ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat. Lipsa de cuvânt (a lui Nicolae Popa - n. red.) este clară. L-a atras sarmaua, ciolanul, adi­că postul de senator. Nicolae Popa nu dorește decât să se cațere undeva, să negocieze ceva dar nu pentru partid, ci pentru dânsul. (...) Penibil este cuvântul care caracterizează toată această miș­care." Mircea Hava a mai declarat că toți membrii PUR care au câș­tigat un post în administrație înfierând PSD și care doresc să-și păs­treze convingerile pot veni la Alianța DA. La rândul său, președintele PNL și al Consiliului județean Alba, Teodor Atanasiu, a declarat că atâta timp cât Nicolae Popa își duce la îndeplinire foarte bine atri­buțiile care-i revin în calitate de vicepreședinte al CJ Alba (post pe care l-a obținut în urma protocolului de colaborare cu Alianța DA, acum devenit ca­duc - n. red.) nu vor exista probleme, dar... "dacă n-o face, va suporta consecințele. Președintele CJ Alba poate propune plenului consiliului județean un proiect de hotărâre de înlocuire a vi­cepreședintelui. (...) Alianța DA are majoritatea simplă în CJ Alba și avem asigurări de la consilierii județeni ai PRM și PSD că toate proiectele de hotărâre bine fundamentate vor avea votul lor. Iar noi nu facem decât proiecte de hotărâre bine documentate. Nu se pune deci problema unui protocol cu PRM."
Anca DINICĂ

Libertatea religioasă pusă în România sub semnul întrebării
•În județul Alba, bisericile ortodoxă și greco-cato­lică își caută dreptatea în instanță
     Ministerul de Externe american a dat publicității un raport privitor la libertatea religioasă în care se critică România, într-o formă a­proape identică cu cele din anii trecuți, cu precizarea că nu s-au înregistrat schimbări esențiale. Raportul scoate în evidență ches­ti­unea nerezolvată a retrocedării proprietăților și bisericilor care au a­parținut cultului greco-catolic, confiscate abuziv de comuniști în 1948. Relațiile dintre grupurile religioase sunt calificate drept "bune", dar raportul notează că Biserica Ortodoxă a manifestat o oarecare "ostilitate" față de celelalte confesiuni, criticând ceea ce înalții ierarhi români numesc "prozelitismul agresiv" practicat de unele "secte".
    ÎPS Andrei, arhiepiscop al Alba Iuliei, a declarat că Biserica Or­todoxă Română are o poziție democratică în ceea ce privește rela­țiile cu Biserica Greco-Catolică. "Noi nu vrem biserici acolo unde nu avem credincioși, dar nici nu vrem să fim aruncați în stradă, cum s-a întâmplat la Ocna Mureș, dacă avem credincioși. Eu cred că sunt cazuri în care se insistă necreștinește pentru unele retrocedări", a spus ÎPS Andrei. Domnia-sa ne-a confirmat că BOR și Biserica Greco-Catolică au procese pe rolul instanțelor pentru lăcașuri de cult din Roșia Montană și Cugir.
Florin ROMAN

Mugurel Sârbu l-a "înțepat" rău de tot pe liberalul Tibi Bărbulețiu
•"Acest necunoscut al politicii habar nu are de re­a­litățile județului nostru și ale economiei de piață" *Candidatul Alianței D.A la Camera Deputaților a afirmat că "peste 2300 de firme din județ au dat faliment din cauza guvernării PSD"
     Președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a declarat într-o conferință de presă că a rămas stupefiat de "raționamentul" libe­ra­lului Tiberiu Bărbulețiu care a spus recent că "peste 2300 de firme din județul Alba au dat faliment datorită guvernării PSD". "Acest ne­cunoscut al politicii, Tibi Bărbulețiu are niște raționamente de tot râsul, nici nu știu cum aș putea să le calific. Îmi e și jenă că un asemenea personaj ar putea ajunge deputat de Alba. Prin tot ceea ce a afirmat a dovedit că habar nu are de modul în care decurg lu­crurile într-o economie de piață. Peste tot în lume, de care este complet străin acest Bărbulețiu, se desființează și se creează noi firme, fapt ce reflectă o stare de normalitate. Concret, la nivelul ju­dețului Alba, chiar dacă s-au desființat peste 2300 de firme, în perioada 2000 - 2004 s-au constituit alte 7375, aspect pe care Bărbulețiu l-a omis din cugetările sale. Și nu cu bună știință, ci pentru că nu cunoaște absolut deloc realitățile județului nostru. Mai mult decât atât, în cei 4 ani de guvernare PSD, șomajul s-a redus în județul Alba cu aproape 44 de procente, fapt confirmat de toate sta­tisticile posibile, cu excepția celei personale a lui Bărbulețiu, care a constatat după «îndelungi calcule» că 10.000 de oameni au rămas pe drumuri. Tibi Bărbulețiu mai are multe, foarte multe de învățat până să spună ceva cât de cât inteligibil, îl lăsăm să joace în conti­nuare la pitici acolo unde îi este și locul", a declarat președintele PSD Alba.
    Domnia - sa a mai precizat că s-a distrat copios de faptul că într-o eventuală guvernare PNL - PD, Teodor Atanasiu ar putea fi mi­nistrul Industriilor, Economiei și Comerțului. "Nici măcar ca glumă nu este bună o asemenea inepție. Păi se poate compara Atanasiu cu Dan Ioan Popescu? Nici nu vreau să-mi imaginez ce s-ar putea întâmpla la acest minister dacă ar încăpea pe mâinile lui. Păi faptul că a falimentat UM Cugir ar fi o bagatelă pe lângă dezastrul pe care l-ar produce la nivel național cu industria românească".
Răzvan JURCĂ (P)

Peste 24 de tone de alimente eliminate de pe piață de veterinari
•Cantitatea confiscată în luna august este de a­proa­pe 5 ori mai mare decât cea scoasă din con­sum pe întreg anul trecut, fiind un record în ultimii doi ani
     Inspectorii de specialitate din cadrul Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DVSA) au controlat luna trecută 548 de obiective, mai mult de jumătate dintre acestea fiind magazine în care se vând produse de origine animală și unități de alimentație publică. Purtătorul de cuvânt al DVSA Alba, dr. Ioan Tătucu, a de­cla­rat că au fost aplicate 6 amenzi însumând 152 de milioane de lei, fiind totodată confiscate alimente de origine animală de peste 472 de milioane. Este vorba de peste 24 de tone de produse alimentare, în special carne și preparate din carne, dar și mici cantități de lac­tate sau pește care aveau termenul de valabilitate expirat, repre­zentând un pericol pentru sănătatea consumatorilor. Cantitatea de produse confiscate în luna august este de aproape 5 ori mai mare decât alimentele scoase de pe piață de inspectorii DVSA Alba pe tot parcursul anului trecut, când au fost eliminate din consumul uman mai puțin de 5,5 tone de alimente. Dr. Ioan Tătucu a subliniat că este cea mai mare cantitate de alimente retrase de pe piața județului în ultimii doi ani.(R.G.)
Duminică la Micești, dacă nu plouă
Tropote în Țara Vinului
     Tineretul democrat și liberal vă invită să participați duminică, 19 septembrie, de la ora 12.00, în Poligonul Micești, la ediția din acest an a acțiunii Tropote în Țara Vinului. Puteți admira lupta îndârjită a cailor autohtoni într-un concurs de călărie și unul de tracțiune, dar și o paradă a cailor pur-sânge. Nici iubitorii cailor-putere nu au fost uitați, pentru ei tânărul Călin Filipescu executând, sub atenta su­praveghere a lui Lae Drăghici, câteva sărituri cu mașina. În plus, membrii Clubului Sportiv Archeopteryx vor face câteva demonstrații de măiestrie de zbor cu parapanta. Cei mici se vor distra călărind poneiul Lidia, prin bunăvoința domnului Valer Ogner de la Ferma Bio­tera din Doștat. În rest, serbare câmpenească cu muzică și multă voie bună. Dacă vremea va fi vrăjmașă și va ploua, acțiunea va fi a­mânată, dar în nici un caz anulată! (A.D.)
Armă militară descoperită la Secășel-Ohaba
     Joi, 16 septembrie, poliția din Ohaba a fost sesizată de Silviu P. din Secășel despre faptul că a descoperit în gospodăria sa o armă militară. Omul cumpărase gospodăria în anul 1994, iar acum s-a apu­cat să facă oarece modernizări. Arma, foarte ruginită și cu încăr­cătorul blocat în ea, o găsise sub streașina unei bucătării de vară. Arma a fost ridicată de poliție pentru expertiza balistică. (N.I.T.)
Din joacă
O fetiță din Heria a incendiat gospodăria părinților
     O fetiță de 10 ani, din satul Heria, comuna Fărău, a dat foc gos­podăriei părinților săi, din greșeală, jucându-se cu chibriturile în preaj­ma șurii pline cu fân. Joi, 16 septembrie, în jurul orei 18.15, în timp ce părinții săi erau plecați de acasă, fata a pus mâna pe chi­brituri și a pornit-o cu ele spre șură. La scurt timp, un vecin a ob­servat pălălaia și a anunțat poliția. Au fost alertați pompierii militari din Aiud, care au intervenit la stingerea incendiului. Au ars grajdul, șura și două căpițe cu fân, prejudiciul total fiind estimat la circa 60 milioane de lei. (N.I.T.)
Cu mai multe moașe și buricul netăiat...
Terenul de sport al Colegiului Național "H.C.C" din Alba Iulia - lăsat în paragină
     teren"Nou-născutul cu mai multe moașe rămâne cu buricul netăiat" es­te cel mai potrivit proverb pen­tru a descrie situația în care se află terenul de sport din cur­tea Colegiului Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia. Este vorba despre un teren de fotbal cu dimensiuni oficiale, a­me­najat în trecut pe nisip, dar care de câțiva ani a fost lăsat în paragină, în prezent fiind plin de bălării. Nu numai că strică imaginea instituțiilor de învățământ care-l înconjoară, unele dintre clădiri fiind construite la standarde moderne, dar terenul este nefuncțional, privându-i pe elevi de un bun care le fusese destinat.
    Beneficiarii ar trebui să fie elevii Colegiului Național "H.C.C", Gru­pului Școlar de Industrie Ușoară, Școlii generale "L. Rebreanu" și chiar ai Institutului Teologic. Proprietarul de drept al terenului este colegiul, dar pentru că de-a lungul timpului nu a mai fost făcută o delimitare exactă a suprafețelor care aparțin fiecărei instituții de în­vățământ din curte, nimeni nu a mai intreprins nimic pentru a-l pune în valoare. Prof. Valer Cerbu, directorul Colegiului Național "H.C.C.", a declarat că intenționează ca terenul să fie transformat într-o bază sportivă modernă, cu suprafața de joc gazonată și pistă de atletism, care să poată găzdui competiții între licee. El a menționat că rea­lizarea acestui obiectiv se află în stadiu de proiect, urmând să fie identificate sumele necesare execuției.(R.G.)
Astăzi se va desfășura la București
Congresul Tineretului Social Democrat
     Astăzi are loc la București Congresul Tineretului Social Demo­crat unde printre altele se vor alege noile structuri de conducere ale organizației de tineret a PSD. Președintele TSD Alba, Nicolae Mera, ne-a declarat că organizația pe care o conduce va deplasa la Bu­curești 30 persoane și că se vor constitui 3 noi structuri ale TSD respectiv Liga Tinerilor Seniori, Liga Tinerilor Întreprinzători și Liga Tinerilor Aleși Locali.
    În legătură cu mult comentata listă pentru Parlament a PSD Al­ba, Nicolae Mera ne-a precizat că a primit asigurări clare de la pre­ședintele TSD, Victor Ponta, dar și de la Dan Nica - directorul de campanie al PSD că își va păstra poziția eligibilă de la Camera De­putaților obținută la alegerile preliminare. "Dl. Ponta a declarat în de­se rânduri că toți tinerii din PSD care au obținut locuri eligibile pe liste nu vor fi îndepărtați, aceeași poziție fermă exprimând-o și dl. Dan Nica" ne-a declarat în exclusivitate președintele TSD Alba.(R.J.)
Semnături pentru Stolojan
     Președintele PNL Alba și copreședinte al Alianței DA Alba, Teo­dor Atanasiu, a anunțat că la nivelul județului Alba a demarat acțiu­nea de strângere a semnăturilor necesare pentru susținerea candi­daturii lui Theodor Stolojan pentru funcția de președinte al României. Cei care doresc să semneze pe listele deschise de Alianța Dreptate și Adevăr Alba o pot face la toate sediile PNL și PD din județ. (A.D.)
Muniție descoperită în centrul Cugirului
     Poliția Cugir a fost sesizată joi, 16 septembrie, în jurul orei 13.00, de Gheorghe Iordan despre faptul că în timp ce făcea cură­țenie în jurul blocului în care locuia a descoperit o bucată de fier ruginit despre care credea că poate fi un rest de muniție din cel de-al Doilea Război Mondial. De remarcat faptul că proiectilul a fost descoperit chiar în mijlocul orașului Cugir, pe cea mai circulată stra­dă - Aleea Constructorului. Săpăturile pentru înlocuirea unor țevi la canalizare au scos proiectilul la suprafață, acesta fiind abandonat în zonă, fără a i se cunoaște importanța. Polițiștii din Cugir au izolat zona și au chemat un ofițer pirotehnist de la Protecția Civilă Alba. Sosit la fața locului, acesta a constatat că este vorba într-adevăr de un proiectil, respectiv "o lovitură de aruncător de grenadă de 88 mm tip Brand", muniție neexplodată, de fabricație germană, rămasă a­colo din cel de-al Doilea Război Mondial. (N.I.T.)
Pentru prevenirea accidentelor rutiere
Pe șoselele din Alba vor fi montate "însemnele morții"
     O dispoziție a Inspectoratului General al Poliției Române prevede ca și pe șoselele din Alba să fi amplasate, în zonele în care și-au pierdut viața în accidente rutiere numeroase persoane, mașini făcute zob (evident, tot în accidente rutiere). De asemenea, aceeași dis­poziție a IGP prevede ca în locuri vizibile, în zonele "negre", să fie amplasate panouri mari, pe care să fie inscripționat, cât mai mare, numărul celor morți în accidente rutiere produse în acel loc și data producerii acestora.
    În noaptea de 16/17 septembrie, cadrele Serviciului Poliției Ru­tiere Alba au ieșit pe șoselele județului nostru pentru a constata cum se circulă. Au fost aplicate 100 de sancțiuni contravenționale, din care 19 pentru depășirea vitezei legale, 13 pentru defecțiuni teh­nice, 21 pentru neportul centurii de siguranță, 1 pentru alcool etc. Au fost reținute 2 permise de conducere și au fost retrase 4 cer­tificate de înmatriculare.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.