Editorial
"De 3 ori Băsescu"...
     Oala electorală dă deja în clocot! După ce partidul aflat acum la putere și-a făcut publică intenția de a aborda alegerile prezidențiale și parlamentare din toamnă cu tandemul Năstase-Geoană, a venit rândul Alianței PNL-PD să-și prezinte oferta. Reprezentanții mass-media au luat cu asalt sala în care liderii opoziției au susținut o con­ferință de presă, însă au plecat mai degrabă dezamăgiți, pentru că luările de cuvânt ale lui Băsescu și Stolojan au avut ca scop mai mult lămurirea unor mesaje menite să aducă confuzie adversarilor politici, PSD, în legătură cu intențiile aliaților, decât oferirea unor in­formații publicului larg. S-au făcut referiri la programul de guvernare, însă el n-a fost detaliat, nefiind divulgat nici numele celui care va fi desemnat să-l pună în practică. "Vom lua deciziile care trebuie lua­te la momentul potrivit. A clarifica acest lucru înseamnă a lăsa PSD-ul să stea liniștit. Eu nu vreau să stea liniștit. Nu doresc în ruptul capului ca toate acestea să fie utilizate împotriva noastră", s-a justificat Traian Băsescu.
    Sigur cei mai dezamăgiți au fost oamenii care alcătuiesc staff-ul tehnic de campanie a PSD, care și-au așezat deja bateriile artileriei grele pe pozițiile de tragere, însă comandanții nu știu încă ce mu­niție să introducă pe țeavă, alice pentru păsărele sau gloanțe pentru vânat mare...
    După cum s-a comportat la amintita apariție publică, Băsescu a mai lămurit o dată, dacă mai era cazul, că se află pe cai mari, stă­pân absolut al situației, care ar putea face față cu același succes dacă ar fi desemnat să candideze pentru Cotroceni, ori să conducă nou Guvern, în cazul în care aliații ar obține 51% din sufragii. De aici și speculațiile care au început deja să se facă pe seama faptului că pe bilețelul ținut secret ar putea să se afle chiar numele său. Mai ales că primarul Capitalei nu neagă categoric faptul că ar putea fi șeful Executivului. Ceea ce ar fi o greșeală tactică, după cum susțin analiștii politici, precedentul Victor Ciorbea stând chezășie.
    Confuzia se menține și în rândul "săgetătorilor", mai ales că The­o­dor Stolojan a transmis colegilor săi de partid că problema de­semnării premierului este "închisă" de o lună de zile. Mai mult, euforia liberalilor în urma localelor poate să se întoarcă asupra lor ca un bumerang, în sânul partidului declanșându-se lupta pentru postul de lider, ca și când Stolojan este deja "detașat" pentru patru ani la Cotroceni!
    Bine, dar totuși la ce ne putem aștepta în viitoarea campanie e­lectorală a Alianței? În linii mari strategia a fost conturată de același Băsescu: "România are acum trei mari poveri, a trecutului - Ion Ili­escu, a prezentului - Adrian Năstase și a viitorului - Mircea Geoană, care trebuie puse deoparte de viața de zi cu zi a românilor". Cine se va afla în fața armatelor, călare pe un cal alb împodobit cu fireturi aurite? Ne lămurește tot edilul șef al Bucureștilor, din postura de conducător al campaniei electorale: "Domnul Stolojan se va ocupa de electorat. Eu sunt pentru Năstase și Geoană! Nu avem nevoie de un partid să se ocupe de cei doi. Sunt suficient eu!".
    Vom asista oare la o încercare de clonare a președintelui pedist ori se va lansa o nouă emisiune de mare succes la televiziune, "De 3 ori Băsescu"? Rămâne de văzut...
Dumitru HENEGAR