Curier județean
Îmbulzeală la "Cardiologie"
     Desele schimbări ale vremii din ultimele zile i-a adus pe sufe­rinzii de inimă în pragul unor crize cardiace, motiv pentru care aceș­tia au luat cu asalt Spitalul județean de Urgență. Surse oficiale din cadrul Serviciului de Urgențe au declarat că numai în decursul a 24 de ore cel puțin 5 persoane, majoritatea vârstnici, au solicitat îngrijiri medicale, pe fondul unor crize de angină pectorală, infarct miocardic sau alte afecțiuni ale inimii, pacienții fiind trimiși la secția cardio­logie. În realitate, numărul persoanelor care au avut de suferit din cauza oscilațiilor de presiune a fost mai mare, alți cardiaci fiind în­registrați la cabinetul de specialitate din cadrul policlinicii. Pentru a prinde unul din cele 8 bonuri de consultație eliberate zilnic de la fișier, unii dintre bolnavii sosiți din localități îndepărtate din județ au venit cu noaptea în cap la policlinică, astfel că ieri dimineață apro­ximativ 20 de bolnavi așteptau să fie supuși controlului de specia­litate. Surse medicale au pus aglomerația de la cabinetele de car­diologie pe seama faptului că serviciile oferite în policlinică de me­dicii cardiologi nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Alba (CAS). Directorul adjunct al CAS Alba, dr. Gheorghe Muntean, a confirmat această informație, spunând că orele prestate de medicii cardiologi în policlinică sunt incluse în programul lor de muncă din spital, motiv pentru care nu pot fi decontate de două ori. El a men­ționat însă că soluția pentru evitarea aglomerației este ca medicii să lucreze suplimentar la cabinetele de cardiologie din policlinică, în afara orelor de program, după ce vor încheia în acest sens un con­tract cu CAS Alba, pentru a putea fi plătiți.
Robert GHERGU

În zona arondată județului Alba
Taxele notariale rămân nemodificate
     Față de unele informații și comentarii în presa centrală și locală cu privire la stabilirea prețului și a valorilor minimale în funcție de care se calculează taxele notariale, Camera Notarilor Publici Alba Iulia precizează următoarele:
    Conform art. 4 din Ordonanța nr. 12/1998 "autentificarea actelor între vii, translative ale dreptului de proprietate și ale altor drepturi reale, ce au ca obiect bunurile imobile, se taxează la valoarea declarată de părți în actul autentic, dar nu mai puțin decât valoarea de circulație stabilită prin expertiză la cererea Camerei Notarilor Publici".
    În temeiul dispozițiilor legale, Camera Notarilor Publici București a solicitat întocmirea unei expertize tehnice de evaluare a imobilelor situate în raza ei de competență (adică în municipiul București), ceea ce a generat diverse interpretări și confuzii, înțelegându-se, printre altele, că reevaluarea imobilelor s-a efectuat la nivelul tuturor Camerelor Notarilor Publici din țară.
    Menționăm, în acest sens, că pentru zona arondată județului Alba se mențin expertizele tehnice de evaluare aplicate în cursul acestui an, neintervenind, așadar, nici o modificare privind valorile de ex­pertiză luate în considerare, potrivit legii, la stabilirea taxelor nota­riale în contextul autentificării actelor de înstrăinare imobiliare. (No­tar public Carmen GÂLCĂ, Președintele Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici Alba Iulia)
Zilele orașului Ocna Mureș
     Primarul orașului Ocna Mureș, Sorin Cristea, a declarat că in­stituția pe care o administrează este pregătită să reia în acest an manifestarea "Zilele orașului Ocna Mureș". Sărbătoarea este pro­gramată să se desfășoare în perioada 1-3 octombrie a.c. Cu acest prilej va fi inaugurată și Casa de Cultură din localitate. Primarul Cris­tea a precizat că doar în acest an manifestarea se va derula toam­na. "Începând de anul viitor, "Zilele orașului Ocna Mureș" vor fi săr­bătorite în luna august, când mulți dintre emigranții români se vor întoarce în vizită, acasă", a precizat Sorin Cristea. (N.I.T.)
Mulțumiri Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia
     În perioada 3-18 septembrie un grup de enoriași au participat la un pelerinaj în Turcia și Grecia, în programul bogat fiind incluse, cum este firesc vizitarea mai multor lăcașuri de cult din aceste țări. Pe această cale se aduc calde mulțumiri și felicitări Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru ideea minunată de a înființa Biroul de pelerinaje, creând astfel posibilitatea enoriașilor de a vizita impor­tante lăcașe de cult creștin din străinătate. Aceleași calde mulțumiri se îndreaptă și spre ghizii și organizatorii pelerinajului: prof. Simona Himcinschi (profesoară de religie la Colegiul "D.P. Marțian" Alba Iulia) și pr. Florin Croitoru. (Un enoriaș participant la pelerinaj)
Biserica din Iclod - apărată împotriva alunecărilor de teren
     Primarul comunei Sâncel, Ilie Frățilă, ne-a informat că în această săptămână vor demara lucrările de consolidare a dealului pe care este ridicată biserica din Iclod. În urma unor alunecări de teren, biserica se afla în permanent pericol de prăbușire, astfel încât aces­te lucrări se impuneau de urgență. De asemenea, primarul Frățilă ne-a precizat că tot în această perioadă va fi consolidat drumul Pajiștei, cu betonul spart provenit de la halele IAMU Blaj. (N.I.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.