Rezultatele anchetei în cazul exploziei de pe strada Traian
Membrii familiei sunt mai bine, iar Mirel și-a revenit din comă
Rezultatele finale ale anchetei în cazul exploziei de pe strada Traian din Alba Iulia, soldate cu rănirea gravă a trei membri din familia Filimon și distrugerea în proporție de 80 la sută a imobilului, vor fi cunoscute peste trei zile, ne-a declarat directorul general al Distrigaz Nord, Sucursala Alba, Pavel Bogdan. Dânsul s-a ferit să avanseze concluzii preliminare, până când organele de anchetă și specialiștii de la Tg. Mureș nu vor da un verdict clar. În cursul zilei de duminică a fost localizată zona periculoasă care a fost securizată, după care s-a repornit alimentarea cu gaz metan la gospodăriile din zonă. D-l Bogdan a declarat că victimele acestei explozii vor fi despăgubite de Distrigaz Nord, după ce experții ASIROM vor evalua pagubele. Mirel Filimon, tânărul de 32 de ani cel mai afectat de tragedia de sâmbătă noaptea, și-a revenit din starea de comă, dar starea lui de sănătate este în continuare supravegheată de medici, mai ales că tânărul are arsuri pe circa 40 la sută din suprafața corpului, iar eventualele complicații pot apărea în orice moment.
Cei care pot da o mână de ajutor tânărului și care au grupa de sânge O1 RH negativ o pot face prezentându-se la secția de transfuzii sanguine pentru a dona sânge, cu specificația pentru Claudiu Mirel Filimon. Din informațiile noastre, o echipă a Distrigaz Nord s-a deplasat la spital pentru a dona pături, perne, așternuturi și calorifere pentru pacient. Ioan și Maria Filimon se simt ceva mai bine.
Primele concluzii neoficiale indică faptul că accidentul s-a produs din cauza acumulărilor de gaze.
Florin ROMAN
Alba Iulia asaltată de reptile

La Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este organizată o expoziție de reptile vii. Aceasta va fi deschisă publicului pe o perioadă de circa trei săptămâni, între 17 septembrie și 10 octombrie. Firma care se ocupă de organizare și care deține frumoasele exemplare de reptile este SC AMG SRL Arad. La muzeul din Alba Iulia au fost găzduite în anii trecuți încă două astfel de expoziții (ultima în 2001) ce au avut impact asupra publicului, motiv pentru care conducerea muzeului a optat din nou pentru acest subiect.
Exponatele ce pot fi admirate de către vizitatori sunt: broasca țestoasă aligator, țestoasa de Florida, pitonul covor, pitonul reticulat, pitonul tigrat și pitonul tigrat alb (cu un colorit deosebit) care a fost descoperit doar de aproximativ 20 de ani, vipera de Gabon (se numără printre șerpii cu cei mai mari colți), șarpele regal din California, șarpele mocasin, șarpele cu clopoței și șarpele cu clopoței mexican, șarpele cu ochelari, de fapt o cobră numită așa datorită desenului pe care îl are pe guler, caimanul, anaconda (unul din cei mai mari șerpi), tarantula, precum și două exemplare care trăiesc la noi în țară: vipera cu corn (din zona Dobrogei) și broasca țestoasă oltenească. Toate aceste exemplare sunt ocrotite de lege; ele au fost achiziționate de către firma amintită în anii 1991-1992 și au fost arătate publicului doar de cinci ani. Muzeul este deschis pentru iubitorii de reptile și nu numai, zilnic, între orele 10-17 (lunea închis), iar prețul unui bilet este pentru elevi și studenți de 20.000 lei, iar pentru adulți de 30.000 lei.
Lavinia IONAȘ
La Festivalul folcloric din Wurzburg-Germania,
"Bătrânul continent" reprezentat de Grupul vocal "Obârșia" din Blaj
Continentul european va fi reprezentat la Festivalul folcloric din Wurzburg, Germania, de Grupul vocal "Obârșia" din Blaj, care a câștigat selecția efectuată în acest scop, a declarat Ovidiu Câmpean, unul din membrii grupului. Festivalul va avea loc în perioada 22-25 septembrie a.c., cu ocazia reuniunii mondiale a Organizației internaționale de caritate "Kolping". Organizația se ocupă cu formarea profesională și recalificarea persoanelor nevoiașe care nu-și permit să achite contravaloarea unui curs de calificare, având deschise filiale în mai multe orașe din lume, din care una și în municipiul Blaj. Spectacolul folcloric va reuni doar 4 formații artistice, câte una de pe continentele Europa, America, Asia și Africa. Este pentru a doua oară în cei 3 ani de la înființarea Grupulului vocal "Obârșia", când cei 7 membri participă la un festival internațional, după cel susținut acum doi ani, tot în Germania, la invitația organizației umanitare "Serviciul de Ajutor Maltez", a mai spus Ovidiu Câmpean.
(R.G.)
Primarul din Sâncel a trecut la liberali
Primarul comunei Sâncel, Ilie Frățilă, a anunțat ieri în cadrul unei conferințe de presă că a părăsit formațiunea pe listele căreia a învins la alegeri - PUNR - pentru Alianța D.A., respectiv PNL. Frățilă și-a exprimat convingerea că alături de această formațiune politică va reuși să pună în aplicare toate planurile făcute la nivelul Primăriei Sâncel.
(N.I.T.)
Prefectul a înmânat ieri bani veteranilor de război din Zlatna și Meteș
Așa după cum v-am mai informat, recent a fost adoptată o hotărâre de guvern conform căreia veteranii de război sau urmașii acestora primesc o sumă de bani care compensează practic imposibilitatea acordării unui hectar de teren așa cum prevedea legea. Este vorba de suma de 15,6 milioane lei de persoană, iar plățile se fac prin ordin al prefectului. Ieri prefectul de Alba, Mugurel Sârbu, a oferit primele sume veteranilor de război din Zlatna și Meteș, iar în zilele următoare se va deplasa și în celelalte zone din județ.
(R.J.)
Și în acest an,
Recrutare militară la... Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți
Oficiul de Informare-Recrutare Alba Iulia (OIR) va participa și în acest an la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, în vederea promovării carierei militare, a declarat șeful instituției, lt.col. Vasile Opruța. El a precizat că evenimentul va avea loc vineri, 24 septembrie, de la ora 9.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, fiind organizat de Agenția județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba. Aici va fi amenajat un stand cu pliante și broșuri informative despre unitățile militare de învățământ, de la colegii la școlile de maiștri și subofițeri sau academii militare. De asemenea, vor fi prezentate "pe viu" uniformele elevilor militari, cadeților de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu și ale maiștrilor militari, pe post de manechin fiind actuali și foști elevi sau eleve din cadrul Colegiului Militar "Mihai Viteazul". Anul trecut, a spus lt.col. Opruța, standul OIR Alba Iulia a fost asaltat de tinerii dornici să afle care sunt demersurile care trebuie făcute pentru a urma o carieră militară.
(R.G.)
Înjunghiat la discoteca din Daia Română
Polițiștii din Daia Română în colaborare cu ofițerii de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Sebeș au demarat urmărirea penală împotriva lui Lucian Bradu, de 20 de ani, din Dorohoi, rezident fără forme legale în Petrești, care în noaptea de 18/19 septembrie a.c. a înjunghiat un tânăr. În fapt, în noaptea cu pricina, în fața discotecii organizată în Daia Română, două grupuri s-au luat la ceartă. Pentru a fi mai convingător, Bradu l-a înjunghiat cu un briceag pe Cibu Alin Mihu, de 15 ani. Acesta a fost transportat de urgență la Spitalul din Sebeș și de aici a fost trimis la Spitalul Județean Alba, unde a fost diagnosticat cu plagă înjunghiată penetrantă hemitorace drept posterior, cu posibilă hemoragie internă. În funcție de concluziile medicului legist și de numărul de zile de îngrijiri medicale, polițiștii vor stabili și gravitatea faptei comisă de Bradu.
(N.I.T.)
Prefectul și vicepreședintele Popa la primul ministru
Prefectul Mugurel Sârbu și vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, se vor deplasa la mijlocul acestei săptămâni la București pentru o întrevedere cu premierul Adrian Năstase. "Dorim să convingem guvernul să ne ajute financiar cu organizarea manifestărilor dedicate "Zilelor școlii blăjene". Avem nevoie de circa 3 miliarde de lei pentru lucrările de reparații de la biblioteca și școala din Blaj, iar CJ Alba nu dispune de fonduri. De la consiliu noi putem asigura doar contravaloarea spectacolului artistic care costă circa 160 de milioane de lei", a spus vicepreședintele Nicolae Popa. Să vedem dacă premierul va răspunde afirmativ solicitărilor venite de la conducerea Prefecturii și CJ Alba.
(F.R.)
Controale la sânge din partea CJ Alba
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că de astăzi va demara o amplă acțiune de control în zonele protejate împotriva inundațiilor, unde se construiește din greu, deși acest lucru nu este permis. "Deși zonele respective sunt protejate, se continuă construcțiile și se acordă autorizații. Acest lucru trebuie stopat pentru că este ilegal și păgubos. An de an, cei care-și ridică case în astfel de zone solicită despăgubiri, după ce apele i-au inundat", a spus Dumitrel. El a adăugat că, în paralel, inspectorii CJ Alba vor verifica și modul în care sunt întreținute monumentele istorice din județ.
(F.R.)
Centrul comunei Sâncel - ferit de inundații
Sâmbătă, 18 septembrie, la Sâncel au fost finalizate lucrările de consolidare a albiei Pârâului Popii, pe o porțiune de 600 m, la intrarea în comună. Primarul comunei, Ilie Frățilă, ne-a declarat că acest pârâu care tranzitează centrul de comună constituia un veșnic pericol de inundații în caz de precipitații abundente. În continuare urmează reabilitarea albiei pe traseul parcurs prin centrul de comună.
(N.I.T.)
ADR Centru are un nou statut
Consiliul de Dezvoltare Regională Centru întrunit la Alba Iulia a adoptat noul statut al Agenției de Dezvoltare Regională Centru. În conformitate cu Legea 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, ADR Centru va funcționa ca un organism neguvernamenal, non-profit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care funcționează în domeniul dezvoltării regionale. După vechea lege, ADR-ul funcționa fără personalitate juridică.
(F.R.)
Înfrățiri cu străinătatea
Directorul Direcției Relații cu publicul și Informatică, din CJ Alba, Ioan Bodea, ne-a declarat că se va implica alături de colegii săi în atragerea unor localități din străinătate pentru relații de înfrățire cu orașe și comune din județul Alba. "Avem nevoie de legături cu țările Europei, avem nevoie de investitori și noi fonduri. Sperăm ca în urma vizitelor în străinătate să avem și de câștigat, să nu zică lumea că numai ne plimbăm pe banii contribuabililor", a declarat Bodea.
(F.R.)