Prima pagină Ediția din: 21.9.2004
File din dosarul abuzurilor, la Blaj
Un cioban și-a construit neautorizat un saivan pe terenul Stațiunii de cercetare viticolă
     Cazul pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează are "rădăcinile" în anul 1959, când statul comunist a luat cu japca terenurile oa­menilor din Blaj (ca pe ale majorității românilor, de altfel), și le-a trecut la CAP. În anul 1980, unele terenuri de pe raza Blajului au făcut obiectul unei tranzacții speciale: printr-un protocol, Stațiunea de cercetare viticolă (SCPV) a preluat de la CAP suprafața de 888,57 ha., pe care în momentul de față se cultivă viță de vie de înal­tă calitate. După Revoluție (cam prin 1994), foștii proprietari depo­sedați de pământurile lor de către regimul comunist (sau, după caz, moștenitorii acestora), și-au reintrat oarecum în drepturi: unii au primit (și primesc în continuare) acțiuni de la SCPV Blaj (actual­mente Stațiunea de cercetare și dezvoltare pentru viticultură și vi­nificație- SCDVV), iar alții au primit în compensație un echivalent în suprafață de 5.000 mp. de teren arabil de familie. Printre cei ce au ales varianta acțiunilor se află cetățeanul Gheorghe Moșneag, care este proprietarul unei suprafețe de 4,43 ha de teren. Bineînțeles, acest teren are un regim special, pentru că el se află în ad­mi­nistrarea SCDVV Blaj, ca teren cu destinație agricolă din domeniul public al statului, așadar, conform Legii nr. 213/1998, privind propri­etatea publică și regimul juridic al acesteia "bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile și imprescriptibile, nu pot fi în­străinate, ele pot fi date numai în administrare, concesionate sau în­chiriate...", deci sunt exceptate de la retrocedare, conform legilor de fond funciar. Respectând legile în vigoare, după cum spuneam, pro­prietarul Gheorghe Moșneag s-a mulțumit cu calitatea de acționar la SCDVV Blaj, pentru suprafața de 4,43 ha.
    Iată însă că încă din anul 1993, pe terenul al cărui proprietar este Gheorghe Moșneag și pe care-l administrează SCDVV Blaj s-a in­stalat un alt cetățean, Sebastian Salcău, ce a ocupat abuziv o su­prafață de 0,22 ha pe care a depozitat resturi vegetale. În luna noiembrie al aceluiași an el era somat de conducerea Stațiunii de cercetări viticole să elibereze terenul, dar acesta și-a văzut liniștit mai departe de ale lui, ca și cum ar fi fost proprietarul de drept al acestuia (am arătat că, și dacă ar fi avut această calitate, el nu putea folosi terenul, pentru că acesta face parte din domeniul public și nu poate fi retrocedat). Anii au trecut, iar în anul 1999 pe terenul respectiv au apărut și niște materiale de construcție, iar acest abuz grosolan culminează cu luna ianuarie 2004, când Sebastian Salcău (crescător de oi, după cum am fost informați, și om cu mare dare de mână) și-a construit un saivan pentru animale. De atunci presiunile exercitate asupra lui s-au întețit, dar acesta le-a ignorat cu desă­vâr­șire, deși a ajuns până la instanță în disputa sa cu SCDVV Blaj. Re­feritor la această construcție FĂRĂ AUTORIZAȚIE, SCDVV Blaj a sesizat în repetate rânduri atât Inspectoratul în Construcții al Jude­țu­lui Alba (ICJ), cât și Primăria municipiului Blaj. Fără rezultat, însă...
    De neimaginat acest lucru. În urma sesizărilor adresate de SCD­VV Blaj, în luna iunie a.c., ICJ Alba îl anunță pe Ioan Breaz, consi­lierul juridic al stațiunii (cel care a efectuat toate demersurile legale pentru stoparea acestui abuz), că "s-a dispus primăriei, prin actul de control încheiat, să ia măsuri pentru intrarea în legalitate și să co­munice despre rezolvarea problemei". De asemenea, în luna iulie a acestui an, consilierul juridic al SCDVV BLaj este informat de că­tre primărie că Sebastian Salcău "a fost somat să demoleze con­strucțiile existente în perimetrul de exploatare al unității (al stațiunii- n.red.), și să aducă terenul la starea inițială", precizând că "în caz contrar Primăria municipiului Blaj își rezervă toate drepturile de a lua măsuri în conformitate cu legislația în vigoare".
    Aceste măsuri legale înseamnă aplicarea unei amenzi de maxim 20.000.000 lei, sau în cele din urmă demolare efectivă. Și, cu toate acestea, până în momentul de față construcția neautorizată a rămas la locul ei. Poate că noul primar din Blaj, (deși s-a reinstalat în a­ceastă funcție, în al doilea mandat, de numai 3 luni și jumătate), ar trebui să "pună piciorul în prag" în acest caz și să-i întrebe pe sub­alternii săi de la "urbanism și amenajarea teritoriului" dacă nu le-a scăpat ceva...
Ioan HĂNȚULESCU

După Avram Iancu și Mihai Viteazul este politizat
     În ședința de ieri a Comitetului Operativ Consultativ, prefectul Mu­gurel Sârbu și președintele Consiliului Județean Alba, Teodor A­ta­nasiu, s-au contrat pe marginea subiectului referitor la mani­fes­tările dedicate aniversării a 405 ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Președintele Atanasiu susține că prefectul vrea să de­ca­leze aceste manifestări, deoarece, la sfârșitul lunii octom­brie, pre­mierul Adrian Năstase va vizita Alba Iulia. "Ei vor să lege vizita lui Năs­tase de acest subiect, însă noi ne-am opus categoric. Aniver­sarea făcută de CJ Alba va fi în 1 noiembrie, din respect pentru Mihai Viteazul și istoria românilor", a declarat președintele Consi­liu­lui Județean Alba, Teodor Atanasiu. Din păcate, apropierea cam­paniei electorale umbrește astfel de manifestări aniversare, care nu sunt nici ale PSD, nici ale Alianței D.A., nici ale PRM. Ele sunt sărbătorile poporului român. Cel mai recent exemplu de batjocură la adresa unui erou național a fost la Țebea, când un grup de membri și simpatizanți ai PRM i-au huiduit copios pe șeful statului, Ion Ili­escu, și pe premierul Adrian Năstase. Dacă tot doreau să protes­teze puteau măcar să aștepte terminarea ceremoniei religioase. Ne-am întrebat, firesc, al cărui partid a fost membru Avram Iancu, că, din câte știm, marele erou a avut un singur crez: poporul român. PSD a mai fost acuzat de opoziție că l-a "confiscat" pe Ștefan cel Mare cu ocazia manifestărilor de la Putna din acest an și că ma­nifestările au avut o pronunțată tentă electorală. De-ar trece odată și alegerile generale, pentru ca viața de zi cu zi a românilor să reintre în normal.
Florin ROMAN

În județul Alba,
Aproximativ 2.500 de elevi săraci vor primi bani de calculatoare
     Aproximativ 2.500 de elevi de la unitățile de învățământ preuni­versitar din județul Alba au depus cereri la Inspectoratul Școlar Județean Alba (IȘJ) pentru a beneficia de ajutorul financiar de 200 de euro din partea Guvernului, în vederea cumpărării de calculatoare. Declarația a fost făcută de inspectorul școlar general al IȘJ Alba, prof. Dorin Sandea, în baza datelor primite din partea unităților șco­lare, potrivit unei legi emise de Guvern în acest sens. Potrivit actului normativ, este vorba de elevi care provin din familii cu un venit mai mic de 1,5 milioane de lei pe membru de familie. Până în data de 15 octombrie, ei urmează să primească bonuri valorice de câte 200 de euro, în baza cărora, în următoarea lună, își vor putea procura cal­culatoare noi, cu configurația stabilită prin lege, de la agenții eco­nomici de profil. (R.G.)
Alba și Clujul își dau mâna pentru drumul Albac - Huedin
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, însoțit de specialiști din Direcția Tehnică ai instituției va discuta astăzi la Cluj Napoca cu omolgii de la Consiliul Județean Cluj. "Dorim să co­laborăm cu Clujul în vederea depunerii unui proiect comun pe Pro­gramul Phare referitor la proiecte mari de infrastructură regională. Este vorba de drumul județean Albac - Horea - Huedin, care face legătura între cele două județe. Rezolvarea acestei probleme vine în primul rând în sprijinul moților și în al doilea rând vizăm deschiderea tuturor drumurilor turistice", a spus Atanasiu. CJ Alba va mai de­pune un proiect interregional cu județul Hunedoara pentru finanțarea lucrărilor la "Drumul Iancului".(F.R.)
Front comun pentru Zlatna
     Prefectul Mugurel Sârbu a declarat în ședința de ieri a Comi­te­tului Operativ Consultativ că Prefectura va elabora un proiect de lege pentru ca obiectivele cu caracter social din fostul patrimoniu al Am­pelum Zlatna, aflate sub sechestru la Ministerul de Finanțe, să fie trecute în administrarea Consiliului Local. Autoritățile sunt interesate în primul rând de preluarea stației de tratare a apei potabile. "O nouă stație de tratare ne-ar costa circa 200 de miliarde de lei, or nici noi, nici CL Zlatna nu ne putem permite un asemenea lux", a spus vice­președintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, care a adău­gat că CJ Alba sprijină Prefectura în demersurile referitoare la Zlat­na.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.