Editorial
Ce vrea alegătorul român
     A venit iarăși toamna. Deși se spune că în acest anotimp la români "se numără bobocii", se pare că în prezent se numără mai mult... politicienii și candidații lor la Parlament sau Președinție.
    Recolta destul de bogată cu care Dumnezeu ne-a miruit în acest an aduce, îndeosebi în casele țăranilor, o oarecare stare de mulțu­mire, dar și una de neliniște. Au investit atâția bani, atâta muncă și sudoare, au obținut tone însemnate de cereale fiecare, dar acum nu prea au ce să facă cu ele. Statul nu pune nici acum deloc preț pe munca lor. Grâul și porumbul riscă să prindă mucegai sau să fie din nou mâncare pentru gărgărițe în podurile sau cămările țăranilor, deoarece prețul de achiziție ce le este oferit nu le acoperă nici măcar munca și banii investiți în culturi, dar să mai și câștige ceva în plus.
    În acest răstimp, zi de zi, ceas de ceas, guvernanții și politicienii țării se întrec care mai de care în strategii de... partid. Nu este seară lăsată de la Dumnezeu în care să nu apară pe ecranele televizoarelor din casele românilor osteniți de atâta trudă, unul, doi sau mai mulți politicieni ori lideri de partide pentru a anunța cu mare mândrie (tot de partid!) că s-a pus la cale o nouă strategie, o nouă alianță, un nou colhoz pentru recoltarea voturilor alegătorilor în luna noiembrie a acestui an. Fără a manifesta nici cea mai mică grijă față de greutățile acestora, în condițiile în care iarna și frigul le vor bate în curând iarăși la ușă, ei o dau înainte cu "țesutul" a tot felul de cabinete guvernamentale "în umbră", anunță noi tandemuri de viitori președinți-premieri, pun pe tapet felurite dosare dospite prin sertare sau fabricate recent, în încercarea de a-și pune adversarii politici cu botul pe labe.
    În multe dintre scrisorile primite la redacție, precum și în deplasările pe care le-am făcut în ultimele săptămâni în mai multe localități ale județului, numeroși cetățeni, revoltați de-a dreptul de ceea ce fac politicienii noștri, au ținut să se "descarce", să ne spună neapărat of-urile lor. "Noi nu mai știm pe unde să scoatem cămașa pentru a putea pune în fiecare zi ceva de-ale gurii pe masă copiilor, să găsim cu ce să-i îmbrăcăm, să le cumpărăm caiete și alte rechizite pentru a-i putea trimite la școală, iar ei, în fiecare seară, care mai de care, se ceartă cine să pună mai repede mâna pe "ciolan" pentru viitorii patru ani. Acum majoritatea partidelor fac mare zarvă că promovează tineretul, dar până să-i promoveze copiii noștri vor muri de foame la salariile pe care le avem și dacă lucrurile vor merge tot așa" - ne-au declarat unii.
    "Pe noi ne interesează prea puțin în aceste momente ce aran­ja­mente și ce strategii de partid își construiesc ei pentru a ne smul­ge votul în noiembrie. De ce nu vin să dezbată în fiecare seară strategii și probleme care privesc viitorul economic și al agriculturii româ­nești? De ce nu vin cu soluții concrete cu privire la crearea de noi locuri de muncă, deoarece geme țara de șomeri? Apoi se tot bate monedă pe intrarea în Uniunea Europeană în anul 2007. Ce se va întâmpla cu agricultura românească deoarece terenurile sunt fărâ­mițate în sute de mii de parcele, iar de subvenții vor mai beneficia din câte se aude doar cei organizați sau asociați în forme moderne de exploatare a pământului? Vom băga atunci și agricultorii în șo­maj? De unde va mai avea resurse statul să-i plătească și pe aceștia?" - ne-au interpelat alții. La unele dintre întrebări, acolo unde ne-am priceput cât de cât, am încercat să le răspundem noi. Însă la cele cu privire la crearea de noi locuri de muncă, la creș­terea salariilor, la soluțiile concrete privind dezvoltarea economiei și a agriculturii, la integrarea în UE ce să le spunem? De fapt nu noi suntem cei care trebuie să le răspundă. Chiar așa, domnilor poli­ticieni și guvernanți, de ce nu încercați să vă faceți campanie e­lectorală răspunzând problemelor ce frământă alegătorii? Suntem siguri că, procedând în acest fel, veți fi și dumneavoastră și ei mult mai câștigați.
Tinu MATEȘ