Actualitate
Replici și contrareplici electorale
Mihai Viteazul, agent electoral pentru Alianța D.A.?
     Constatăm încă o dată, cum liderii locali ai Alianței D.A. își con­centrează eforturile în tentativa din start eșuată, de a denigra repre­zentanții PSD. Se pare, însă, că demagogia pură și scandalul sunt singurele atuuri ale Alianței, ieșirile de prost gust la rampă, fiind deja caracteristice acestor gladiatori ai cauzei pierdute.
    Jalnic este faptul, că, acum, se folosesc de evenimentele istorice pentru a ataca liderii locali ai PSD. Neavând argumente pentru a con­tracara reprezentanții partidului de guvernământ pe aspecte con­crete, programe sau alte realități cotidiene, recurg cu nerușinare la tot soiul de tertipuri, în măsură, cred ei, să scadă credibilitatea PSD-ului.
    I-am sfătui pe aceștia să-și concentreze eforturile în altă direcție, pentru că aici se luptă cu o cauză pierdută. Prin vorbele aruncate în vânt și fără noimă, care se pare că au devenit o emblemă a Alianței, nu fac decât să demonstreze semne de slăbiciune caracteristice politicienilor mediocri. Mai nou, liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, a sugerat că prefectul Mugurel Liviu Sârbu vrea să politizeze mani­festările dedicate aniversării a 405 ani de la intrarea lui Mihai Vi­tea­zul în Alba Iulia.
    Înduioșător de-a dreptul este faptul că acum domnul Teodor Ata­nasiu se dovedește a fi foarte preocupat de omagierea marelui voie­vod Mihai Viteazul, după ce în nenumărate rânduri a cârcotit împo­triva autorităților județene, cum că ar acorda prea multă importanță acestei mari personalități istorice, cu ocazia diverselor evenimente desfășurate la Alba Iulia, în detrimentul corifeului liberal I.I.C. Bră­tianu.
    Precizăm că PSD nu a politizat niciodată manifestări istorice, ci s-a preocupat mereu să omagieze cum se cuvine evenimentele importante din istoria patriei. Credem însă, că cei care nu vor să facă acest lucru sunt chiar reprezentanții Alianței D.A.
    În altă ordine de idei, apreciem că în orice stat democratic este perfect normal ca premierul și președintele unei țări să participe la manifestările organizate cu ocazia celebrării unui eveniment istoric. Prefectul, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, are obligația ele­mentară să invite șeful Executivului să participe la manifestări de acest gen.
    De aceea, credem că cleveteala președintelui penelist Teodor A­ta­nasiu nu-și avea locul, demonstrând încă o dată fățărnicia liderilor Alianței D.A. (Biroul de presă al PSD Alba) P
Mugurel și Jenel alias Stan și Bran din PSD Alba
     Fostul președinte al Consiliului județean Alba, Eugen Popa, este un personaj pitoresc. A ajuns vicepreședinte după plecarea la CEN­TROCOOP a fostului "vice" Nicolae Gavrilă și președinte ca urmare a unor evenimente tragice și datorită faptului că era singurul care garanta că nu se abate de la ordinele primite de la prefect.
    Cât timp a fost consilier județean, Jenu Popa s-a remarcat prin tăcere. A tăcut mâlc pentru că nu înțelegea despre ce este vorba. Ca președinte s-a remarcat prin penibilitățile pe care le îndruga cu jumătate de gură, fiindcă niciodată nu era sigur de ceea ce spunea. Mulți cetățeni spun că a fost cel mai slab pregătit din punct de vede­re profesional. A stârnit râsul tuturor atunci când a confundat un important birou (Antena ARE), cu antena de pe un bloc din Alba Iulia. Când citea câte două-trei cuvinte într-o limbă străină nu se mai puteau opri din râs nici subalternii cei mai devotați. Dar Jenu nu are nici o vină că nu l-a înzestrat "mama natură". Vinovați sunt cei care l-au cocoțat acolo unde nu-i era locul, adică liderii județeni ai PSD.
    Noua "trompetă" a PSD Alba este prefectul Mugurel Sârbu, care se străduiește să-și copieze șeful de la București și a trecut la un limbaj glumeț de care râde singur. Vorbea zilele trecute de fali­men­tarea unei firme din județ care încă mai funcționează, dar nu-l in­teresează disponibilizările masive patronate de el, "profesionistul" reprezentant al guvernului, la Zlatmin și Arieșmin sau la UM Cugir. Nu-l impresionează nici închiderea uzinei AMPELUM Zlatna și nici alte "împliniri mărețe" girate de el în timpul guvernării PSD. De nu­mele lui Mugurel se leagă toate aceste evenimente de care n-ar mai trebui să râdă atât de copios. Cetățenii nu gustă astfel de glume. (Președintele CJ Alba, Teodor ATANASIU) P
Festivalul Internațional al sarmalelor de la Praid
•Marele premiu a fost decernat echipei din Ri­metea iar premiul de excelență a fost câștigat de echipa din Gârda de Sus
     sarmaleÎn ultimii trei ani, echipele filialei A.N.T.R.E.C. (Asociația Na­țională de Turism Rural Ecologic și Cultural ) din județul Alba au câștigat cele mai importante tro­fee la Festivalurile și con­cursu­rile gastronomice.
    În cel de-al zecelea an de e­xistență a filialei Alba, echipa din Rimetea, cu cele mai bine păs­trate costume populare un­gu­rești, a câștigat Marele pre­miu pentru cea mai gustoasă sărmăluță și creația "Piatra Secuiului" din sarmale.
    Echipa cu tulnice din Gârda de Sus a câștigat premiul de ex­celență pentru participarea cu creațiile "Ghețarul din pâine umplut cu sarmale", "Ciobănaș cu oițe din sarmale", "Păstrăv cu pui din sar­male cu carne de pește", "Vrăjitoarea sarmalelor-Muma pădurii", "Carul moțesc cu oiștea și scheletul din cârnați și roțile din căpățâni de varză".
    La concursul gastronomic au participat 14 echipe din Alba, Bra­șov, Harghita, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Szőlnok, Debrecen și Budapesta. Au fost degustate peste 50 feluri de umpluturi și sarmale, putând fi admirate și tehnici de preparare la ceaun, rolă-ceaun cu aragaz sau oale de pământ. Ne putem da seama ce "grea" sarcină au avut membrii juriului, care la această ediție au depus jurământul în fața publicului.
    Spectacolul folcloric, care a fost dominat de tinerii din Harghita și Mureș, s-a bucurat și de participarea tulnicăreselor din județul Alba.
Lavinia IONAȘ

Pentru amenințare și insultă
15 milioane de lei amendă penală pentru Raul Rus zis Pricu
     Magistrații Judecătoriei Alba Iulia s-au pronunțat luni, 20 septembrie, în dosarul 814/2004, în care Raul Rus, zis Pricu, a fost judecat pentru comiterea infracțiunii de amenințare și insultă. Sentința a rămas în pronunțare din 13 septembrie, când s-au aflat pe rol două cauze diferite în care inculpat a fost Pricu. Acesta a fost judecat, în stare de arest preventiv (arestat în alt dosar penal pentru proxenetism și trafic internațional de persoane) - pentru comiterea infracțiunilor de amenințare și insultă. În procesul de amenințare și insultă intentat de cunoscutul om de afaceri albaiulian Viorel Bum­bu, procurorul a cerut achitarea inculpatului Raul Rus, propunere acceptată de instanță. În schimb, în dosarul de amenințare și insultă intentat lui Rus de o ziaristă de la cotidianul "România liberă", pro­curorul a cerut condamnarea acestuia iar pedepsele anterioare - de un an și respectiv trei ani - la care inculpatul fusese condamnat cu suspendare, să fie transformate în pedepse cu executare și cumu­larea acestora. În 6 august 2003, Raul Rus, zis Pricu, s-a prezentat la sediul cotidianului "România Liberă" din Alba Iulia unde, în pre­zența colegilor, a amenințat-o și a insultat-o pe cea care făcuse u­nele dezvăluiri în legătură cu activitatea acestuia, în lumea interlopă albaiuliană. De altfel, dezvăluirile au fost confirmate ulterior de ofițerii de la Biroul pentru Combaterea Crimei Organizate Alba Iulia și de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
    Instanța albaiuliană l-a condamnat pe Raul Rus la plata a 15 milioane de lei amendă penală, conform art. 193 Cod Penal (ame­nințare) și la plata a 10 milioane de lei amendă penală conform art. 205 Cod Penal (insultă), cele două pedepse contopindu-se, urmând ca în cazier să fie înscrisă pedeapsa cea mai mare, respectiv 15 milioane de lei amendă penală. Instanța l-a obligat, de asemenea, la plata a 20 de milioane de lei daune morale, în favoarea ziaristei pe care a insultat-o și amenințat-o. Instanța a acceptat și cererea pro­curorului de revocare a suspendării celor două pedepse anterioare - de 1 și 3 ani închisoare cu suspendare - urmând să se decidă câți ani de închisoare va executa Raul Rus zis Pricu. Acesta mai are pe rol încă două procese penale: unul la Deva, pentru comiterea de perversiuni sexuale și altul la Alba Iulia, pentru tâlhărie, trafic de persoane, etc. în proces cu Natalia Perți. (N.I.T.)
Pentru că nu are banii promiși de guvern
Județul Alba se apropie de faliment
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a de­clarat că bugetul județului Alba se confruntă cu mari dificultăți fi­nanciare, în special în ceea ce privește resursele pentru acordarea ajutoarelor sociale și a salariilor pentru profesori. "S-au cerut 63 de miliarde de lei pentru protecție socială și am primit 6 miliarde de lei, iar pentru învățământ am solicitat 130 de miliarde de lei și am primit 10 miliarde de lei. De la Ministerul de Finanțe ni s-a transmis că în octombrie se va face o nouă rectificare, care se referă, însă, doar la salariile profesorilor. În aceste condiții, deficitul bugetar este de circa 80 de miliarde de lei. Nu mai avem bani de salarii la primării, pentru telefoane sau iluminatul stradal, iar multe comune au cheltuit bani pentru repararea școlilor, crezând că vor obține noi fonduri la recti­ficare. Situația este dramatică și vom fi puși în fața unor situații di­ficile, adică unele primării își vor închide porțile și vor pune lacăte pe ușă. Nu cerem decât să ni se dea banii care ni se cuvin, nu vrem nici un leu mai mult", a spus vicepreședintele Nicolae Popa. Cri­ti­când guvernul, Nicolae Popa își critică noii aliați, dar el a promis încă de la constituirea Uniunii Naționale PSD+ PUR că nu va ezita să ia atitudine împotriva partidului de guvernământ, dacă interesele cetățenilor vor avea de suferit. (F.R.)
De Ziua Internațională a Vârstnicilor,
70 de veterani vor primi ajutoare financiare
     Asociația județeană a Veteranilor de Război Alba (AJVR) a primit din partea Guvernului suma de 28 de milioane de lei pentru a fi distribuită membrilor săi, cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicilor, sărbătorită pe data de 1 octombrie. Președintele AJVR Alba, Ioan Radu, a declarat că suma care va fi alocată fiecărui veteran va fi de cel mult 400.000 de lei, motiv pentru care banii vor fi distribuiți unui număr de 70 de veterani cu situație materială precară, a căror pen­sie lunară nu depășește 2,5 milioane de lei. Persoanele care vor beneficia de acest sprijin guvernamental vor fi nominalizate la adu­narea șefilor subfilialelor, care se întrunesc în ședință, la sediul AJVR Alba, chiar pe data de 1 octombrie, a mai spus Ioan Radu.(R.G.)
La Cluj-Napoca,
Cel de-al XII-lea Congres național de medicină a muncii
     În perioada 23-25 septembrie, la Cluj-Napoca, vor avea loc lucrările celei de-a XII-a ediții a Congresului național de medicină a muncii, a anunțat dr. Lorena Gheorghiu, unul dintre medicii din ju­dețul Alba invitați să participe la eveniment. Ea a precizat că reu­niunea este organizată de Ministerul Sănătății, Universitatea de Medicină și Farmacie și Direcția de Sănătate Publică din Cluj-Na­poca. În principal, pe lângă prevederile legislației actuale, vor fi dez­bătute aspecte referitoare la boli legate de profesie, prevenirea îm­bolnăvirii de azbestoză sau asigurarea condițiilor ergonomice pen­tru angajați.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.