Prima pagină Ediția din: 22.9.2004
Revoltă la Cetatea de Baltă
•Transportatorii distrug drumul și casele oame­nilor
     "Realitatea că pe drumul public județean circulă cu viteză mare autovehicule destinate transportului de mărfuri și materiale, în speță autobasculante de tonaj foarte mare, face ca întreaga infrastructură a drumului și locuințelor din imediata apropiere a acestuia să vibreze puternic. Aceste trepidații au dus la fisurarea zidurilor clădirilor și la slăbirea fundațiilor, la distrugerea drumului județean, existând o mul­ți­me de fisuri și gropi în asfalt. De fiecare dată când trec aceste auto­vehicule de mare tonaj, ai impresia că se produce un cutremur, trepidează toată casa, paharele din vitrină și vesela din bufet și se aud pocnituri la mobilier. Se pare că aceste autobasculante de tonaj mare transportă materii prime și materiale spre Târnăveni și Târgu Mureș, venind dinspre Blaj. Din această cauză, locuințele cetățenilor au fisuri foarte mari la fațadă și în interior, existând numeroase ne­mulțumiri din partea populației", se precizează în apelul locuitorilor din Cetatea de Baltă trimis CJ Alba. Cetățenii propun stoparea circulației și avansează două propuneri: interzicerea circulației pe această șosea a autovehiculelor care transportă mărfuri și materiale cu un tonaj mai mare de 7,5 tone; limitarea de viteză pe șosea, pe porțiunea care traversează localitatea. "CJ Alba va lua în discuție acest caz și va stabili măsurile necesare pentru ca drumul județean și casele oamenilor să nu aibă de suferit", a declarat vicepre­șe­dintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
Florin ROMAN

Înamorat ... electoral de meleagurile noastre
Premierul Adrian Năstase a revenit ieri în județul Alba
     NăstaseLa nici două săptămâni de la precedenta descindere pe me­leagurile județului Alba, primul - ministru al României, Adrian Năs­tase, a revenit ieri în inima Ardealului cu aceeași dorință de a lua pulsul comunităților lo­ca­le, de a cunoaște oamenii, pro­blemele și faptele lor. Și de a­ceastă dată, vizita premierului însoțit ca și data trecută de că­tre miniștrii Marian Sârbu și Pe­tru Daea, a fost una neoficială (dar cu conotații electorale) adică fără girofaruri, poliție, puhoaie de sepepiști și fără prezența autorităților județene și locale. Se pare că Adrian Năstase ar fi insistat asupra acestui aspect, al neparticipării oficialităților din județul Alba la acțiunile domniei - sale tocmai în ideea asigurării unui cadru mai intim, mai uman în relațiile cu cetățenii. Primul popas al premierului și al suitei sale a fost făcut în municipiul Aiud, unde s-a ajuns în jurul orei 10.30. Aici a fost vizitată cunoscuta fabrică de prefabricate SC Prebet SA care, potrivit premierului, ar putea să devină un important furnizor de materie primă și prefabricate pentru firma americană Bechtel, care se va ocupa de realizarea importantului proiect de interes național - autostrada Transilvania. "SC Prebet va fi probabil unul dintre cei mai importanți furnizori pentru SC Bechtel în ceea ce privește lucrările de artă. Se realizează aici de la traversele de cale ferată până la structuri complexe pentru drumuri și pentru poduri și mă bucur că lucrurile au început să meargă mai bine, dar se poate și mai bine dacă vor fi mai multe investiții în infrastructură. Important pentru cei de aici este că au început să-și modernizeze echipamentele sau să-și procure altele noi. Proiectele lor de viitor sunt strâns legate de autostrada Transilvania dar cu siguranță se vor mai ivi și alte oportunități pentru că avem de-a face cu o între­prindere serioasă, capabilă să ofere materiale de înaltă calitate", a declarat șeful Executivului la ieșirea din incinta unității. Mai trebuie menționat că pe parcursul a aproximativ 60 de minute, cât a durat vizita la SC Prebet SA Aiud, primul - ministru s-a întreținut cu muncitorii care și-au exprimat mai multe doleanțe cum ar fi, spre exemplu, obținerea medicamentelor compensate și a asistat la o demonstrație a unui utilaj de fasonat armături.
    De la Aiud, înaltele oficialități guvernamentale s-au îmbarcat în 3 microbuze și au ajuns tocmai în comuna Galda de Jos, unde în fața Primăriei au fost așteptați de cca 200 de localnici. La fel ca și la Săsciori, premierul și cei doi miniștri au răspuns diverselor inter­pelări adresate din mulțime. Totodată Adrian Năstase a ținut să sub­linieze că România a înregistrat în ultimul an cea mai mare creștere economică din istoria țării (7,5%) și de asemenea cea mai în­semnată din țările Europei. "Acest aspect ne permite să acordăm o atenție sporită măsurilor de protecție socială cum ar fi creșterea nivelului pensiilor sau al ajutoarelor sociale", a spus premierul. De asemenea, Adrian Năstase a mai remarcat și faptul că peste 200 de producători agricoli din zona Munților Apuseni au accesat fonduri prin programul FIDA și a anunțat că, în agricultură, subvențiile pentru un hectar de teren au crescut de la 2 la 2,5 milioane de lei. Pe de altă parte însă, Adrian Năstase și-a manifestat și "durerea" vizavi de insuficiența locurilor de muncă, care este strict legată de numărul relativ mic de investitori. "Nimic nu se poate face însă peste noapte, e nevoie de timp, de o foarte multă capacitate organizatorică dar mai ales de seriozitate a tuturor factorilor de răspundere", a mai declarat actualul șef al Guvernului. După cca 40 de minute, Adrian Năstase a fost invitat la ferma de porcine a unui localnic unde a și servit prânzul compus printre altele din sarmale, șnițele, caltaboși, brânză și roșii.
    Cu puțin timp înaintea orei 16.00, premierul a ajuns la Alba Iulia. Aici a vizitat noua clădire a Seminarului Teologic Ortodox, unde s-a întreținut cu ÎPS Andrei - Arhiepiscop de Alba Iulia, dar și cu pre­fectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu. Ulterior, domnia - sa a avut o întâlnire la Casa de Cultură a Sindicatelor cu numeroși pen­sionari veniți din toate colțurile județului, cărora le-a comunicat că începând cu data de 1 octombrie a.c. va începe o primă etapă de recalculare a pensiilor care va elimina inechitățile valorice ale aces­tora, atât de contestate de respectiva categorie socială de per­soane. De asemenea primul - ministru a mai adus în discuție și alte măsuri pe care guvernul urmează să le adopte în perioada imediat următoare, cum ar fi acordarea tichetelor pentru plata facturilor de încălzire și energie electrică dar și faptul că fiecărui județ i se vor acorda câte 2000 mc lemne de foc pentru școli și spitale în per­spectiva iernii care se apropie. Nu în cele din urmă, Adrian Năstase a spus că nu se pune problema acordării unor pensii astronomice pentru foștii parlamentari, așa cum s-a vehiculat în ultima perioadă. Mai trebuie precizat că la întâlnirea cu pensionarii au mai participat fostul ministru al Administrației și Internelor - Gabriel Oprea, pre­ședintele PUR Alba - Nicolae Popa, precum și reprezentanții Casei județene de Pensii și ai Direcției pentru Dialog, Familie și Soli­daritate Socială Alba.
    Apoi, Adrian Năstase, în calitate de președinte al PSD, a parti­cipat și la ședința de Birou Executiv al organizației județene a parti­dului de guvernământ. Vom reveni cu alte amănunte.
Răzvan JURCĂ, Florin ROMAN

Administrație locală eficientă
     Consiliul Județean Alba va organiza vineri, 24 septembrie a.c., seminarul cu tema "Pentru o administrație locală eficientă". Semi­narul începe la ora 9,00, în sala de conferințe a Hotelului "Cetate". Prezentările vor fi susținute de lectori ai Asociației "Pro Democrația", ne-a informat președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu.(F.R.)
Carnea nu se scumpește!
    
•Declară președintele Asociației Române a Cărnii
     Sorin Minea, președintele Asociației Române a Cărnii, crede că nu sunt motive întemeiate pentru scumpirea cărnii și a produselor din carne în urma majorării prețului la gazele naturale. "La ora actu­ală, considerăm că o scumpire a gazelor naturale de 5% nu poate determina scumpirea produselor din carne. Costul gazelor naturale în procesul de producție în industria cărnii reprezintă aproximativ 1% din cheltuieli. Astfel, din punctul de vedere al procesatorilor de carne nu se întrevede o majorare a costurilor preparatelor din carne din cau­za creșterii prețului la gazele naturale", a declarat Sorin Minea. Președintele Asociației Române a Cărnii a precizat că informațiile apărute în presă privind o iminentă majorare a prețului cărnii sunt eronate. (RomNET)
Delegație albaiuliană la Zilele orașului Szekesfehervar
     Astăzi o delegație a primăriei municipiului Alba Iulia, condusă de primarul Mircea Hava, începe o vizită în orașul înfrățit Szekesfehervar (Ungaria). Vizita se face la invitația primarului orașului maghiar și se înscrie în tradiția bunelor relații de colaborare existente între cele două municipalități. Pe lângă participarea la acțiunile dedicate săr­bă­toririi Zilelor orașului Szekesfehervar, delegația albaiuliană va mai avea incluse în program și întâlniri cu specialiștii din administrația maghiară, care le vor împărtăși din experiența de proaspeți membri ai Uniunii Europene, precum și cu oameni de afaceri din Szekes­fehervar. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.