Editorial
Universul feminin - într-o lume puțin cordială
     Injustețea poziționării femeii, în manieră patriarhală, mai în coa­da listei de orice gen, cu rezonanțe socio-economice sau private, ne întoarce gândul spre trecut. Am fost prea greu încercați ca să nu fi devenit alergici la prezența feminină de prim-plan. Și totuși, de aici până la pasarea acesteia într-un accesoriu cotidian este un imens act de inechitate săvârșit în numele tinerei democrații. Reflecțiile mi-au fost sugerate la modul întâmplător într-un birou notarial, unde mai multe doamne își scormoneau dosarele în căutarea dreptății, mai bine zis voiau să se regăsească în coproprietatea soților. Ușor de spus, greu de făcut: în pro­porție zdrobitoare titlurile de pro­prietate emise cu duiumul, conform legii, pentru îndeplinirea în pro­porție de sută la sută a planului au fost eliberate mai cu seamă pe numele și prenumele masculine ale "apropitarilor", rudele feminine ale acestora nemaigăsindu-și loc în rubricatură. În situații cu totul excepționale, Cosânzenele ocupă locul titularului. Necazurile nu întârzie să apară pentru dezmoștenitele dintr-un condei, nevoite să descâlcească încurcatele ițe ale demonstrației temeinice și legale cu acte în regulă, obținute cu grele eforturi calculabile în oboseală, stres și lei per valută. După ani și ani e uneori aproape imposibil să le arăți oamenilor în robă că ești fiica "lui"... sau că ai contribuit în viața de familie la ridicarea din temelii a "căsuței noastre", când pe celebrele titluri apare doar "el". Aspectul nu a fost sesizat legis­lativului, din eliptica lui formulare derivând acțiuni judecătorești și acte cu duiumul, bani așijderea pentru cei care pledează în favoarea împricinatelor.
    Tot astfel, în mirajul haotic al feministelor facem cunoștință cu "la­dies" politiciene împinse bărbătește pe locuri din subsolul cla­samentelor în ciuda prestației lor de superclasă. Or, tocmai su­periorității în gândire și expresie, în acțiune și împlinire faptică a "to­varășelor" li se datorează, probabil, așezarea dincolo de podiumul premianților. Oricum, în domeniul politic nimic nu este concludent, exemplele negative curg pe tot mapamondul - chiar și la case mari - liderelor noastre autohtone revenindu-le misiunea de a-și alege sin­gure strategia adaptată poate la brava noastră tradiție strămo­șeas­că la care apelăm cu sârg ori de câte ori suntem la ananghie.
    Să nu credem cumva că trăim doar negativist sub anatema fe­mininului dăruit de natură. Curajoase exponate ale genului nu în­târ­zie să-și investească nurii în afaceri profitabile fără TVA, fără multe alte accesorii ale pudorii clasiciste la care au renunțat. Așa se în­scriu în cartea VIP-urilor, a celor mai bogați 300, a recordurilor "play..." în abecedarul școlarilor și în palmaresul oamenilor de rang înalt. În rare ocazii, având periodicitatea concursurilor, le întâlnim pe măiestrele sporturilor, ale muzicii, dansului sau artei de orice fel, pe olimpicele de la învățătură, tot așa cum arareori mai auzim de o descoperire științifică, de o ocupație care îți stoarce vlaga până la epuizare. Acestea din urmă sunt evenimente terne, intrate parcă în desuetudine, locul lor fiind luat de interioarele de lux ce hotărât trebuie să fie prezentate publicului, de carul de cumpărături "net" online, dacă se poate din Occident, ale unor distinse doamne sau domnițe, efemeride colorate într-o istorie a mileniului.
    Tot cu titlu de excepție se strecoară spre glorie dragele surate atunci când își invită paparazzi să le imortalizeze răvășitele vieți intime, garderobele ticsite de nimicuri scumpe ori limuzinele 2+1. Pentru unele orgiile, oricare ar fi ele, niciodată nu sunt deplasate. Mișcată de la locul ei pare a fi doar ordinea valorilor, care respectă genul anatomic cam invers proporțional cu materia sa cenușie.
    Într-o lume puțin cordială, universul feminin de valoare trebuie să se înscrie acerb pe orbita semenului contrar, să-și demonstreze a­devărata frumusețe și puterea inteligenței.
Mariana IONAȘ