Actualitate
Deși campania electorală nu a început oficial
Politicienii se faultează din greu dezorientând e­lec­toratul
Teodor Atanasiu - un politician reciclat la școala demagogiei
     Recent, președintele PNL, Teodor Atanasiu, mă acuza că în ul­timul timp am abordat un ton glumeț și că râd de problemele jude­țului. Ei bine, nu râd, ci plâng la gândul cine conduce în prezent Con­siliul județean Alba. Un președinte diletant, care dovedește seri­oase lacune în administrație. Nu cu mult timp în urmă, se lăuda că, dacă va ajunge la conducerea Consiliului județean, va veni cu soluții concrete pentru revitalizarea județului și modernizarea administrației. Astăzi ne întrebăm și noi unde sunt acele soluții. Sunt invizibile sau sunt un secret personal al domnului Atanasiu, pe care îl protejează cu desăvârșire? Preocupările domnului Teodor Atanasiu vizează ori­ce domeniu. Mai puțin eficientizarea activității instituției pe care o conduce. Epitete ca "ineficiență, clientelism politic, anarhie și mana­gement defectuos" sunt singurele care pot caracteriza activitatea acestuia. Să nu uităm, totuși, că domnia sa a întreprins o serie de măsuri extrem de "importante" și "urgente" cum ar fi schimbarea mobilierului din biroul personal, achiziționarea unui automobil marca Opel sau modificări ale organigramei și numirea unor noi directori pe bază de simpatii politice. O serie de simpatizanți sau membri PNL sau PD au luat acum locul unor persoane cu experiență, singurul criteriu care a stat la baza numirii lor fiind apartenența politică. A­vând probabil o serie de datorii la Partid, a purces la achiziționarea de diverse bunuri inutile pentru Consiliul Județean, dar bune pentru a-și putea onora restanțele către diverși furnizori care au suținut PNL în campanie. Amintim câteva dintre "prioritățile" președintelui pene­list, care evidențiază pe ce cheltuie domnia sa banii publici. Achizi­ționarea unui autorturism Opel și nu de la reprezentanță ci de la un intermediar, probabil membru PNL sau PD. Aceasta fără a fi prevă­zut în planul de investiții al instituției. Aceasta reprezintă o ilegalitate și ne vom adresa în mod oficial Curții de Conturi pentru a sesiza a­cest aspect.
    Semnalăm o altă tentativă ilegală care aparține domnului preșe­din­te Atanasiu, și anume încercarea de a desființa Centrul de Cre­a­ție Populară, care fiind organizat prin lege, tot prin lege poate fi doar desființat, și nu după bunul plac al acestui discreționar preșe­dinte.
    O altă ispravă o reprezintă încercarea de schimbare a directorului de la Drumuri Județene, Romi Dragosin, după ce practic acestuia nici măcar nu i s-a uscat bine cerneala de pe numirea lui în această funcție, încălcând practic orice prevedere a Codului Muncii și a legis­lației în materie. Probabil că acest post este râvnit de o serie de apropiați din anturajul domniei sale.
    Nu intenționez să intru în polemică cu Teodor Atanasiu, doresc doar să spun că tot ceea ce domnia sa a fluturat cu atâta patos în recenta campanie electorală reprezintă doar vorbe aruncate în vânt și minciuni sfruntate, caracteristice de altfel Alianței DA. Aș vrea doar să precizez că nu ne putem permite luxul unei noi aventuri de patru ani de zile cu o guvernare penelisto-pedistă. Am mai trăit o dată această experiență și am văzut cu toții încotro ne-a dus. Spre un total regres economic, într-o izolare politică internațională, situație pe care de abia sub Guvernul PSD am încercat și am reușit într-o bună măsură să o redresăm și să facem pași siguri spre o creștere economică și o recunoaștere internațională.
Președinte PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu

Adrian Năstase către pesediștii din Alba:
"Lăsați orgoliile deoparte și câștigați alegerile"
     În timpul vizitei pe care primul - ministru al României a efectuat-o în urmă cu 2 zile în județul Alba, domnia - sa a participat și la o șe­dință de Birou Executiv a organizației județene a partidului de guver­nământ. Președintele PSD a ținut să sublinieze pe de-o parte ne­mul­țumirea vizavi de pierderea puterii administrative cu referire di­rectă la Consiliul județean însă pe de altă parte le-a cerut subal­ter­nilor săi din Alba să renunțe la disputele interne și la orgoliile nemă­surate și împreună cu reprezentanții PUR să găsească formula op­timă pentru câștigarea alegerilor din această toamnă. De precizat că Adrian Năstase a înnoptat la Alba Iulia la Hotel Cetate, iar ieri dimineață, înainte de a părăsi Alba Iulia, a servit masa în compania prefectului Mugurel Sârbu.(R.J.)
Adrian Năstase, purcelușul și Alianța D.A.
     Despre primul-ministru al României Adrian Năstase se spune că printre multiplele calități pe care le posedă, s-ar strecura și una mai "paranormală" și anume aceea de a comunica cu animalele și im­plicit de a le induce o stare de somnolență. Cam așa au stat lucru­rile și la ferma pe care premierul a vizitat-o în urmă cu 2 zile în co­muna Galda de Jos. La un moment dat soția șefului Executivului, Dana Năstase, i-a ieșit în cale cu un purceluș alb pe care premierul l-a luat în brațe și i-a șoptit ceva la ureche, până a adormit. Se pare că printre cuvintele de leagăn rostite de premier s-a regăsit și ceva în legătură cu Alianța D.A. Cert este că micuțul animal s-a trezit din somn brusc interesat de promisiunile ministrului Agriculturii Petru Da­ea, rostite pe un ton hotărât. (R.J., F.R.)
Nicolae Popa dixit:
"Dădeam dovadă de lașitate dacă plecam la alt partid"
     "De când am intrat în politică, nu am văzut o declarație mai ab­jec­tă ca cea a lui Mircea Hava, de săptămâna trecută" a declarat președintele PUR Alba, ec. Nicolae Popa. Acesta a declarat că es­te prea ocupat să mai intre în tot felul de polemici, amintind totuși că Alianța D.A. a fost prima care a încălcat protocolul încheiat cu PUR-ul. Președintele Popa a mai precizat că umaniștii nu acceptă să fie călcați în picioare și nici nu abdică de la crezurile lor. "Dă­deam dovadă de lașitate dacă plecam la alt partid, cu toții, și ne pierdeam identitatea. Cât timp vom fi pe eșichierul politic ne vom a­păra cu demnitate și onoare crezul politic de a fi aproape de oameni și de a consolida clasa de mijloc din România. Vom rămâne ca par­tid de sine stătător, ca parte distinctă și extrem de importantă a U­niunii Naționale PSD+PUR" a mai spus liderul umanist. Nicolae Po­pa a mai ținut să precizeze că "nu-i dăm noi socoteală lui Hava pe cine punem pe liste și nici nu-i permitem să ne facă ordine în partid. Să nu coboare disputa politică la nivel de bășcălie și să se ocupe de primăria lui."
    De remarcat faptul că, după ce și-a vărsat "of-ul" pe Alianța D.A., umanistul Nicolae Popa și-a arătat disponibilitatea de a continua to­tuși dialogul cu liberalii, "pentru că cu ei ne înțelegem mai bine". (N.I.T.)
Ioan Curtean de Hondol a fost destituit din funcția de secretar general al PUNR
     Consiliul Național al Partidului Unității Națiunii Române (PUNR), întrunit sâmbătă 18 septembrie, a hotărât destituirea din funcția de secretar general a conjudețeanului nostru, Ioan Curtean de Hondol. Secretarul executiv al PUNR Alba, Marin Oltean, care nu a putut par­ticipa la ședință din motive personale, a declarat că, din infor­mațiile pe care le deține, între secretarul general al PUNR, Ioan Cur­tean, și președintele partidului, g-ral(r) Mircea Chelaru, ar fi existat o stare tensionată care mocnea încă din luna martie, când secretarul general a fost suspendat din funcție printr-o decizie luată la Târgu Mureș, de Biroul Per­ma­nent al PUNR. La ședința Biroului Perma­nent de sâmbătă, care a precedat lucrările CN al PUNR, Curtean i-ar fi reproșat lui Chelaru că nu s-ar fi implicat suficient în activitatea de partid, probabil "pentru a deveni el vioara întâi în PUNR", având în vedere că a susținut puternic par­tidul din punct de vedere financiar. În plenul CN al PUNR, generalul Chelaru i-a răspuns cu aceeași monedă, propunând destituirea din funcție a lui Curtean, pe motiv de indisciplină de partid, inițiativă care a fost aprobată cu majoritate co­vârșitoare de voturi. Pe de altă parte, a spus Marin Oltean, parti­cipanții au decis asocierea PUNR cu PSD, în vederea alegerilor ge­nerale, urmând ca liderii celor două partide să semneze un protocol cu privire la condițiile viitoarei colaborări, care va fi supus apoi apro­bării la nivelul filialelor județene ale PUNR.(R.G.)
La Policlinica Alba Iulia,
A fost montată o linie modernă de videoendoscopie
•Aparatura asigură precizie la diagnosticarea afec­țiu­nilor gastrice și depistarea precoce a cancerului
     La cabinetul de medicină internă din cadrul Policlinicii Alba Iulia a fost montată o linie modernă de videoendoscopie, procurată din Germania, din fonduri provenite din partea Consiliului Județean. Dr. Virgil Mircea Mare, medic primar internist, a declarat că video­en­doscopul include un gastroscop cu videoprocesor, monitorul exis­tând deja la nivelul spitalului. Aparatura medicală va asigura un ma­nagement mult mai bun asupra marilor urgențe reprezentate de he­mo­ragiile digestive superioare (HDS), care constituie cauză de mor­talitate. Hemoragiile apar la persoanele care au neglijat gastritele sau ulcerele de care suferă sau nu au dat importanță simptomelor HDS - dureri gastrice, grețuri și vărsături. Aceste afecțiuni se acu­tizează în cazul unui stil de viață dezordonat: automedicație, mese neregulate, consum de alcool, fumat, alimentație care include afu­mături, condimente, acrituri, băuturi carbogazoase și, nu în ultimul rând, din cauza stresului. Cu ajutorul unui tub prevăzut la capăt cu ca­meră video, a spus dr. Mare, medicii pot stabili cu mai multă precizie cauza apariției hemoragiei, după ce localizează leziunile din interiorul aparatului digestiv, vizualizat pe monitor. În viitor, a spus dr. Mare, aparatura va putea fi utilizată chiar și în scop terapeutic, după ce vor fi achiziționate accesoriile necesare. Astfel, vor putea fi făcute manevre de oprire temporară sau totală a hemoragiei prin injectarea de substanțe hemostatice sau prin electrocoagulare. În prezent, terapia HDS se realizează prin tratament medicamentos și intervenție chirurgicală. Aparatura medicală va permite astfel și o mai bună echilibrare a bolnavilor, reducându-se semnificativ riscul chirurgical, pacienții putând scăpa de efectuarea unei operații.
    Cea mai importantă facilitate, în opinia medicului primar internist, este diagnosticarea precoce a cancerelor digestive, dacă bolnavul se prezintă din timp la medicul de familie. Urmare a diagnosticării timpurii, efectuarea intervenției chirurgicale va prelungi durata de supraviețuire sau chiar va putea elimina definitiv tumoarea. Totodată, pacienții nu vor mai fi nevoiți să cheltuie milioane de lei și timp pentru a efectua endoscopii la clinici din țară, în plus existând și po­sibilitatea recoltării de probe pentru biopsii la Policlinica Alba Iulia. Examinarea endoscopică este gratuită pentru asigurații care pre­zin­tă bilet de trimitere din partea medicului de familie și se efectuează contracost, pentru bolnavii neasigurați. Nu toți pacienții vor putea fi supuși însă videoendoscopiei, vârsta bolnavilor, existența unor ca­zuri de îmbolnăvire în familie sau supunerea la factori de risc con­stituind elementele care vor fi luate în calcul la efectuarea selecției. La vechiul aparat optic, aflat în stare de funcționare tot la policlinică, a arătat medicul internist, erau efectuate zilnic, în medie, 7-8 endo­scopii, numărul total al pacienților supuși unei astfel de operațiuni ajungând la aproximativ 1.500 pe an. Noul aparat va fi pus efectiv în funcțiune până la sfârșitul acestei luni, fiind așteptată doar sosirea substanțelor dezinfectante aferente, a mai spus dr. Mircea Mare.
Robert GHERGU

Ancheta în cazul exploziei de pe strada Traian
     Directorul Distrigaz Nord, Sucursala Alba, ing. Pavel Bogdan, ne-a declarat că ancheta în cazul exploziei de pe strada Traian va continua și va mai trece ceva vreme până vom cunoaște rezultatele finale ale acestei investigații. După verificările celor de la Distrigaz Nord, Parchetul a dispus o expertiză și din partea unui institut in­dependent din Petroșani. "Regretăm incidentul pentru că nimeni nu și-ar fi dorit o asemenea tragedie. Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe membrii familiei Filimon să treacă mai ușor peste acest moment. Distrigaz Nord va suporta contravaloarea trata­men­tului medical cifrată la câteva sute de milioane de lei. Nu pot să-mi dau seama ce s-a întâmplat, pentru că echipa care lucra pe strada Traian avea experiență, înlocuind în 4 ani, circa 20 de km de con­ductă", a spus ing. Pavel Bogdan.(F.R.)
Viceprimar PSD la Ponor
     În urmă cu două zile s-a desfășurat ședința Consiliului local al co­munei Ponor, ocazie cu care a fost ales un nou viceprimar în locul demisionarului din motive profesionale, Valentin Barb. Este vorba des­pre Irinel Voicu, un tânăr de 29 ani, membru PSD care a fost ales cu unanimitate de voturi. De menționat că propunerea ca I. Voi­cu să ocupe funcția de viceprimar, a venit din partea unui consilier PD.(R.J.)
La Alba Iulia
Doar 3400 apartamente mai sunt branșate la Dalkia
     Debranșările masive din ultimii ani au făcut ca în prezent din cele aproximativ 16.000 de apartamente care primeau energie termică și apă caldă în sistem centralizat, doar 3400 să mai fie racordate la SC Dalkia. Cauzele le știm cu toții, dar se pare că, într-un viitor nu foarte îndepărtat renunțarea la sistemul centralizat de încălzire (care a dus la scăderea eficienței acestuia lucrurile intrând acum într-un cerc vicios), va fi scump plătită, odată cu ajustarea prețului gazelor naturale la cele practicate în Uniunea Europeană. Consiliul local Al­ba Iulia a aprobat în ultima sa ședință majorarea cu 11 la sută a pre­țului la care SC Dalkia furnizează agentul termic și apa caldă. Astfel energia termică va costa 1.548.415 lei cu TVA/Gcal, iar apa caldă 1.719.041 lei cu TVA/Gcal. Reamintim că prețul plătit de populație este de 896.000 lei/Gcal, diferența fiind acoperită din subvenții.(A.D.)
Stadionul și cabana de la Feneșasa - în patrimoniul orașului Zlatna
     Eforturile primarului Zlatna, Silviu Ponoran încep să dea roade. Do­uă dintre obiectivele cu caracter social care au aparținut SC Am­pelum Zlatna au trecut în proprietatea comunității locale. Este vorba de baza sportivă cu terenurile și construcțiile aferente, dar și de ca­bana de la Feneșasa. Ultimul hop în acest carusel al retrocedărilor este stația de tratare a apei, care deservește populația Zlatnei, dar du­pă cum se "mișcă" Silviu Ponoran, primarul va rezolva cu sigu­ran­ță și această problemă.(F.R.)
Alternativă pentru Cugir, după modelul Kalașnikov
Lansarea vodcii de tip NATO
     Inventatorul celebrului pistol mitralieră de asalt, generalul rus Mikhail Kalașnikov, în vârstă de 84 de ani, a lansat, la Londra, ul­tima sa "armă mortală": vodca Kalașnikov de... 82 de grade. După ce a inventat o armă de mare succes, AK-47, rusul speră ca vodca care-i poartă numele să se bucure de aceeași popularitate. O sticlă de vodcă Kalașnikov costă 24 de dolari și se vinde în draci. Ideea rusului ar putea fi împrumutată cu același succes la Cugir, pentru că uzina produce muniție de tip NATO. Iar dacă rusul a scos pe piață vodca Kalașnikov, de ce nu ar scoate și cugirenii la vânzare "Vodca NATO". Mai ales că piața de desfacere ar fi asigurată, având în ve­dere că în România, dar și la Cugir se bea bine și sănătos. Vorba fos­tului director Roșca, bea numai cine poate! Iar din vodcă se scot bani frumoși.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.